?? 23 septembrie – Echinocţiul de Toamnă. Ziua este egală cu noaptea
Publicat de Andreea Drilea, 23 septembrie 2019, 06:34
Dacă la nivel calendaristic toamna începe la 1 septembrie, astronomic se consideră că toamna vine odată cu data echinocțiului.
23 septembrie 2019 – Echinocţiul de toamnă – ora 10:50 (ora României).
Echinocţiul desemnează cele două momente ale anului când ziua este egală cu noaptea; astfel, există un echinocţiu de primăvară şi unul de toamnă (în 2019 echinocţiul de primăvară a fost la 20 martie)
Începând din acest moment, ziua (orele de lumină) se micșorează în emisfera nordică, iar noaptea începe să crească, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă. În acest interval, se va trece la ora de iarnă, care este ora standard.
La sfârșitul lunii septembrie, are loc echinocțiul de toamnă sau începutul toamnei astronomice. Asta înseamnă că după data de 23 septembrie zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar acest lucru durează până la solstițiul de iarnă, care, în 2019 are loc pe 22 decembrie.
Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Iar cea de-a doua oară, în jurul datei de 22 septembrie, când se inversează.
Echinocțiu de toamnă 2019 ora și semnificația
Echinocțiul este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a orbitei sale cu Ecuatorul ceresc (un cerc imaginar trasat pe sfera cerească, care este proiecția Ecuatorului terestru pe aceasta), ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. De la înființarea calendarului gregorian, adică din 1582, echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, datele cele mai întâlnite fiind însă 22 și 23, dar ora la care se produce poate să difere de la an la an.
Echinocţiul de toamnă 2019 este un punct de cotitură pentru natură, când se iau ultimele recolte şi se sădesc seminţe pentru toamnă. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig. Tradiţia spune că florile se plâng una către alta pentru a se usca.
Echinocțiul de toamnă este legat și de încheierea muncilor agricole și de sărbătorirea recoltelor. Acum se iau ultimele recolte și se fac provizii pentru sezonul rece.
Peste tot în lume, de echinocțiul de toamnă se serbează frumusețea Naturii și trecerea timpului. Succesiunea anotimpurilor este considerată un motiv de bucurie, pentru că fiecare dintre anotimpuri aduce cu sine frumusețe și diversitate. Trecerea la echonocțiul de toamnă este văzută ca o celebrare a vieții și armoniei dintre om și natură.
(Radio Iaşi/Andreea Drîlea/FOTO ro.wikipedia.org)