(AUDIO) Iașul. O istorie culturală. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitaţi: Bogdan Maleon și Lucian Claudiu Topor
Publicat de radulipovan, 21 iulie 2015, 17:14 / actualizat: 10 februarie 2016, 16:25
Considerat odată capitală culturală a țării, Iașul încearcă să demonstreze că merită și astăzi acest statut printr-o competiție națională și, eventual, mai apoi, printr-una europeană.
Un idealist ar putea privi fără reticențe fraza de mai sus…
Dar atât realitățile istorice, cât și cele cotidiene ne conving de necesitatea ca un asemenea enunț să fie rescris, reformulat, în cea mai mare parte.
A fost vreodată Iașul cu adevărat capitala culturală a României sau a fost vorba doar despre o „compensație morală” după Unirea Principatelor? Dacă da, și-a păstrat Iașul acest statut în pofida „hemoragiei” continue de oameni de cultură, care au părăsit orașul cu destinația București sau alte localități universitare din țară și străinătate? În pofida pierderii acelei benefice eterogenități culturale date de minoritățile ce trăiau aici? În pofida industrializării forțate și a demolărilor din perioada comunistă? În pofida dezvoltării altor importante centre de cultură din țară?
Dacă răspundem pozitiv și acestor întrebări, ajungem în ziua de astăzi, când vedem că instituția menită să implementeze strategia culturală a Iașului pentru candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2010 este marcată de lupte intestine, când vedem un FILIT în „formulă redusă”, când vedem o administrație ai cărei capi sunt cercetați de justiție sau când citim informații potrivit cărora „finanțările pentru restaurarea monumentelor istorice din Iași sunt mai mici cu 500 de mii de lei față de sumele alocate anul trecut”.
Așadar, mai putem crede în prima frază?
Și totuși iubim Iașul! Și pentru Bojdeuca din Țicău, și pentru Trei Ierarhi sau Golia, și pentru Parcul Copou, și pentru Junimea, și pentru Palatul Culturii, și pentru Universitățile care fac ca, an de an, 60 de mii de studenți să devină ieșeni, concetățeni de-ai nostri…
Poate de aceea nici măcar nu e important să credem în prima frază. Important este să îi dăm Iașului ceea ce merită, indiferent că e vorba despre trecut, prezent sau viitor…
Vom încerca să facem acest lucru, astăzi, la Ora de Istorie, începând cu ora 21:03.
Invitații ediției: conf. univ. dr. Bogdan Maleon și conf. univ. dr. Lucian Claudiu Topor, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Vă așteptăm pe frecvențele Radio Iași!
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: