CCR explică de ce a decis că supraimpozitarea pensiilor de serviciu este neconstituţională
Publicat de , 18 decembrie 2020, 06:40
Impozitarea cu 85% a cuantumului pensiilor de serviciu care depăşeşte 5.000 de lei este neconstituţională, pentru că reprezintă, de fapt, o dublă impozitare.
Aceasta este una dintre explicaţiile cuprinse în motivarea deciziei luate în acest de Curtea Constituţională.
Magistraţii Curţii Constituţionale susţin că în actul normativ adoptat de Parlament nu este clar stabilită natura juridică a noii taxe, ceea ce face ca pensiile speciale să fie supuse simultan atât impozitului pe venit, cât şi noii taxe.
În plus, au fost amestecate pensiile militare de stat cu alte pensii de serviciu, ceea ce contravine principiului clarităţii.
În documentul publicat de CCR se explică faptul că, prin stabilirea acestui regim de impozitare progresivă în procentul prevăzut de actul normativ criticat 85%, venitul rezultat devine cu mult inferior remuneraţiei primite de respectiva persoană în perioada de activitate.
Se diminuează, astfel, în mod substanţial compensaţia acordată de legiuitor, cu titlu de recompensă, pentru privaţiunile, îngrădirile şi incompatibilităţile suferite pe toată durata exercitării profesiei.
În motivarea publicată de Curte sunt prezentate şi date oficiale din care rezultă că pensiile de serviciu reprezintă doar 2% din totalul pensiilor plătite de Casa Naţională de Pensii Publice.
Amintim că legea care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale care depăşesc suma de 7.000 de lei a fost declarată neconstituţională în ansamblul ei.
Curtea Constituţională, ai cărei membri sunt şi ei beneficiari ai pensiilor speciale, amânase până acum de patru ori pronunţarea în această cauză.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)