Comitet Naţional pentru Ebola, constituit în Capitală
Publicat de andreeadaraban, 15 octombrie 2014, 20:09
Din cauza alertei mondiale de extindere a maladiei Ebola, în Portul Constanţa a fost amenajat un avanpost pentru a-i tria pe cei 100 de refugiați interceptați în Marea Neagră.
La Bucureşti, ministerul Sănătăţii anunţă că a fost deja constituit un Comitet Naţional pentru Ebola.
Mai multe ministere din România şi-au desemnat reprezentanţi în această structură, care va monitoriza până la izolare pacientul confirmat cu Ebola.
„Este funcţional în acest moment, echipamentele există şi sunt deja în spitalele desemnate, cum este „Matei Balş” pentru Bucureşti. Camerele de izolare sunt deja cu presiune negativă, exact cum este recomandarea OMS.
Este un întreg etaj amenajat la „Matei Balş” cu circuit separat fără a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru ca probele să nu poată interacţiona cu cele din institut.
Transportul se face cu ambulanţă specială, deja este amenajată. Sunt toate lucrurile puse la punct, în fiecare zi sunt efectuate aceste exerciţii de instruire a personalului”, a dat asigurări minstrul Nicolae Bănicioiu.
18 persoane întoarse din Africa de Vest, ţinute sub supraveghere
Autorităţile române ţin sub supraveghere medicală 18 persoane care s-au întors din ţări ale Africii de Vest.
Starea lor de sănătate şi temperatura le vor fi monitorizate pe parcursul a trei săptămâni, potrivit procedurilor internaţionale.
Între formele de prevenţie, însă, respectarea normelor de igienă se dovedeşte cea mai simplă, avertizează medicul Angela Badea.
„Prima măsură este spălarea mâinilor. Mâinile trebuie spălate de fiecare dată de câte ori intrăm în contact cu un obiect, punem mâna pe telefon, punem mâna pe orice în autobuz, în troleu, oriunde”, a spus medicul.
Până în prezent, nu există niciun tratament sau medicament care să distrugă virusul Ebola.
Avanpost medical de triere în Portul Constanța
Din cauza alertei la nivel mondial de extindere a maladiei Ebola, pompierii constănțeni au amenajat în Portul Constanța un avanpost medical pentru a-i tria pe cei aproximativ 100 de refugiați interceptați astăzi în Marea Neagră.
Măsura vine ca urmare a faptului că o parte dintre migranți provin din țări din Africa, transmite reporterul Radio România, Mona Constantinescu.
Ambarcațiunea ARSVOM ce îi are la bord pe refugiați a ajuns în Portul Constanța Aproximativ 100 de persoane se aflau la bordul pescadorului clandestin, interceptat miercuri în Marea Neagră, în apropiere de Gura Portiței.
Refugiaţi din Irak, Afganistan și Siria
Printre pasageri se află și 10 femei, dintre care una este însărcinată.
De asemenea, migranții duceau cu ei și 16 copii.
Cu toții au fost transbordați pe nava Safir a ARSVOM, care s-a îndreaptat spre Portul Constanța.
Potrivit reprezentanților Gărzii de Coastă Constanța, refugiații provin din Irak, Afganistan și Siria.
Din primele informații, se pare că pescadorul a pornit în urmă cu două zile de pe coasta Turciei. (Radio Romania Actualitati/ FOTO evz.ro)