Cosmin Lupu, polițist din Săbăoani, județul Neamț, dublu campion național la skanderbeg. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (13 aprilie 2025)

Publicat de hdaraban, 16 aprilie 2025, 17:24
”Tineret +110 kg braț stâng” și ”Tineret +110kg braț drept” sunt competițiile din cadrul Campionatului Național de Skandenberg, ediția 2025, ce l-au avut câștigător pe un nemțean.
Disciplina sportivă se definește, pe scurt, ca fiind o întrecere în care doi adversari își măsoară forța brațelor pe o suprafață plană.
Cosmin Gabriel Lupu, agent de poliție în cadrul Secției Rurale Săbăoani, este înscris din 2024 la clubul de profil Bucovina Skandenberg și s-a aflat pentru prima dată într-o competiție de o asemenea anvergură.
În interviul realizat de Horia Daraban, sportivul și-a spus povestea practicării acestei discipline, care au fost începuturile și ce urmează în plan competițional.
Ca sfat pentru copiii sportivi, Cosmin recomandă juniorilor ”să fie serioși, să fie constanți și să se țină de sport. Să nu fie dezamăgiți, dacă au o înfrângere, să fie constanți, că rezultatele vor urma să apară, dacă există seriozitate. ”
Horia Daraban: Pentru că pomeneam în introducere de acest campionat, de această competiție, a fost dificil, adversari puternici?
Cosmin Lupu: Da, a fost destul de dificil, având în vedere că am concurat la o categorie de plus, unde nu se mai ține cont de kilograme și adversarii sunt puternici. Nu spun că la celelalte categorii nu sunt, dar la plus, vă dați seama; în funcție de greutate și puterea este pe măsură. .
Horia Daraban: Contează greutatea?.
Cosmin Lupu: Da contează, dar mai mult contează nivelul de pregătire al fiecăruia, orele de antrenament pe care-i are în spate.
Horia Daraban: Cum se desfășoară o astfel de competiție, campionat la o anumită categorie? Sunt mai multe reprize, sunt eliminatorii?
Cosmin Lupu: Da, sunt mai multe reprize, în funcție de câți concurenți sunt la respectiva categorie. Pe reprize, se dă câte un meci. Dacă ai pierdut două meciuri, deja ești eliminat din competiție, nu mai poți concura, dar dacă câștigi, mergi mai departe, ajungi în semifinale, câștigi semifinalele, mergi în finală și cam ăsta e traseul.
Horia Daraban: Câți concurenți ai avut de înfruntat pentru a ajunge în finală?
Cosmin Lupu: Cinci.
Horia Daraban: Te așteptai să câștigi sau a fost o surpriză?
Cosmin Lupu: Sincer, nu, având în vedere faptul că practic skanderbegul la nivel profesionist, să zic așa, din luna august a anului trecut, nu de foarte mult timp, a fost o surpriză plăcută pentru mine, când am luat cele două titluri.
Horia Daraban: Ce sentimente te-au încercat?
Cosmin Lupu: În primul rând, sunt niște sentimente de bucurie, fiind prima competiție, să ajung dublu campion național. Eram mândru de mine că am reușit performanța asta și m-a motivat mai tare pentru următoarele competiții.
Horia Daraban: Cei de acasă, familia?
Cosmin Lupu: La fel, și ei, foarte mândri, m-au felicitat și pe mine și pe fratele meu. Am un frate mai mic care, tot la fel, este campion național.
Horia Daraban: Deci sportul acesta e în familie? De la cine a plecat, de la tine sau de la fratele tău?
Cosmin Lupu: De la mine, eu o fiind mai mare, mi-am bătut capul mai mult, să zic așa, după care l-am luat și pe el cu mine, reușind să ajungă campion național.
Horia Daraban: Dar cum te-ai întâlnit cu acest sport? Ai ajuns la nivel profesionist în august 2024 și rezultatele, câteva luni mai târziu…
Cosmin Lupu: Plăcerea pentru skanderbeg e veche, de când eram copil; dar având în vedere că nu am fost în zonă, am fost cu școala, am avut alte activități, nu am avut timp efectiv să-l practic. În august anul trecut, am dat mesaj maestrului meu Andrei Chiprianov de la ”Bucovina Skandenberg” căruia i-am spus că aș dori să practic acest sport și am mers la club. La el m-am înscris și, de atunci, m-am remarcat ca fiind bun; maestrul meu a avut încredere în mine și au apărut și rezultatele.
Horia Daraban: Cum te-ai apucat de acest sport, cum ai început să-l practici? Ai văzut undeva și ți-ai dorit și tu?
Cosmin Lupu: Ca fiecare, am început pe băncile școlii, să zic așa, după care, mai făceam niște antrenamente cu niște băieți, local, până am ajuns la Clubul Bucovina.
Horia Daraban: În ce constă această pregătire? Este vorba numai despre exerciții pentru brațe, ca ele să fie puternice în confruntări?
Cosmin Lupu: Da, este o pregătire aparte față de restul exercițiilor de la sală, de culturism, de alte sporturi. Sunt niște exerciții specifice pentru încheietură, pentru tendoane. Este un pic diferit antrenamentul de skanderbeg față de un antrenament normal. Eu mă antrenez de trei ori pe săptămână pentru braț,darmai fac și restul grupelor musculare, dar sunt necesare. În fiecare sâmbătă fac antrenament la club, la Rădăuți. În restul zilelor de săptămână mai fac la sală..
Horia Daraban: Ce spun prietenii, ce spun colegii tăi din cadrul Poliției legat de reușita ta? Au fost surprinși? Știau că practici acest sport?
Cosmin Lupu: Da, știau că practic skanderbeg și se așteptau să obțin rezultate bune, nu știu chiar dacă locul unu, dar rezultate bune la campionat.
Horia Daraban: Cum se împacă cele două planuri, cariera de polițist și cea de sportiv de performanță, sunt compatibile?
Cosmin Lupu: Da, încerc să îmi fac programul în așa fel încât să-mi permită antrenament și să fiu prezent și a muncă.
Horia Daraban: Urmează și alte competiții?
Cosmin Lupu: Da, în urma locului obținut la tineret, urmează Compionatul European de Skanderbeg, care loc la începutul lunii iunie la Cluj.
Horia Daraban: Acolo, sportivi, evident, din toată Europa. Emoțiile vor fi mai mari.
Cosmin Lupu: Absolut, vor fi mai mari, având în vedere că, fiind european fiind, vor fi cei mai buni din fiecare țară.
Horia Daraban: Având în vedere că ai început să te pregătești mai serios, ai și antrenor de aproape un an de zile, toate chestiile astea ce-au schimbat la tine ca sportiv? S-a schimbat mentalitatea?
Cosmin Lupu: Da, adică, având în vedere că maestrul este vicecampion mondial…
Horia Daraban: Ce sfaturi ți-a dat?
Cosmin Lupu: În primul rând, sfaturi legate de concursuri; eu, neavând experiență, fiind la prima participare, este o diferență mare între un antrenament normal pe care îl desfășurăm la club și un concurs.
Horia Daraban: Și în acest sens, în ce măsură contează și aceste pregătire mentală în a face față provocării, stresului din timpul competiției?
Cosmin Lupu: Pregătirea mentală vine odată și cu experiența, cu experiența concursului, cu experiența emoțiilor; Să înveți să-ți stăpânești emoțiile, să nu te copleșească.
Horia Daraban: Este greu să stăpânești emoțiile în competiții?
Cosmin Lupu: Este, depinde de fiecare. Sunt oameni și experimentați cu peste zece, douăzeci de ani skanderbeg. Emoțiile există oriunde, contează cum le stăpânești, cum le gestionezi.
Horia Daraban: Ce vârstă ai?
Cosmin Lupu: 21 de ani.
Horia Daraban: De la vârsta aceasta, cu performanța în spate, ce sfaturi ai da copiilor sportivi care au pornit pe acest drum al performanței, indiferent de disciplină?
Cosmin Lupu: Să fie serioși, să fie constanți și să se țină de sport. Să nu se dezamăgească, să zic așa, dacă au o înfrângere, să fie constanți, că rezultatele vor urma să apară, dacă există seriozitate.
Varianta audio a interviului:
Sursa foto: Federația Română de Skandenberg