Decretul pentru instituirea stării de urgenţă, publicat în Monitorul Oficial
Publicat de , 16 martie 2020, 17:06 / actualizat: 16 martie 2020, 19:27
UPDATE – Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca joi, la ora 12,00, să se dea votul în plenul reunit pe decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la starea de urgenţă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a explicat cum va decurge şedinţa de plen.
‘Vom face o procedură: eu cu domnul Titus Corlăţean şi cu secretarii de şedinţă ne vom deplasa la sediul Camerei Deputaţilor, unde vom deschide şedinţa, iar votul se va face printr-un sistem al Camerei Deputaţilor de către fiecare parlamentar’, a precizat Marcel Ciolacu, la România Tv.
Acesta a menţionat că decretul emis de şeful statului poate fi completat de parlamentari.
‘Categoric, se fac modificările necesare. (…) În cazul în care vom respinge, dar, din punctul meu de vedere, nu există această posibilitate, atunci se întoarce la preşedinte şi dă un decret de anulare’, a explicat Ciolacu.
Comisiile reunite de sănătate, juridice şi apărare vor face, marţi, raport comun în cazul documentului transmis de preşedinte Parlamentului, iar tot marţi Comisiile de buget şi pentru drepturile omului vor da avize acestuia.
Decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă în România a fost publicat luni în Monitorul Oficial.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând de luni se instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.
‘Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile’, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a prezentat măsurile din decretul emis luni privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre.
Decretul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Conform legilor în vigoare, situaţia de urgenţă este acel eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.
Starea de urgenţă este o măsură excepţională ce poate fi instituită de preşedintele României, prin decret, cu încuviinţarea Parlamentului.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)
UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis luni românilor, în contextul crizei determinate de coronavirus, să asculte mesajele oficialilor, să respecte cu stricteţe regulile, să limiteze cât se poate orice deplasare, să evite aglomerările şi să păstreze distanţa socială.
‘Dragi români, ascultaţi mesajele oficialilor, respectaţi cu stricteţe regulile, păstraţi igiena mâinilor, evitaţi aglomerările, limitaţi cât se poate de mult orice deplasare! Aveţi mai mult decât oricând grijă de cei apropiaţi, în special de cei vârstnici şi vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstraţi distanţa socială. Măsurile care au funcţionat până acum în zonele unde transmiterea infecţiei a fost ţinută sub control sau măcar încetinită au fost cele severe, de distanţare socială. Combaterea transmiterii infecţiilor cu noul coronavirus presupune un efort susţinut, adaptabilitate şi acţiune rapidă’, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.
El a precizat că instituirea stării de urgenţă permite autorităţilor responsabile să adopte gradual sau imediat, dacă se impune, măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei de stat, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi şi alte locuri publice.
Şeful statului a indicat că poate fi interzisă gradual, atunci când se impune, circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială sau aeriană pe diferite rute şi a metroului.
‘Totodată, ca măsură de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală, repet graduală însemnând atunci şi numai atunci când este absolut necesar, este şi identificarea şi rechiziţionarea de stocuri, capacităţi de producţie şi distribuţie, de echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi medicamente utilizate în tratarea COVID-19’, a afirmat Iohannis.
Preşedintele Iohannis a subliniat că aceste măsuri vor avea un caracter temporar.
Şeful statului a precizat că va verifica personal cum se implementează toate măsurile luate în urma emiterii decretului pentru instaurarea stării de urgenţă pe teritoriul României.
‘Voi verifica personal la fiecare minister şi autoritate în parte cum se aplică aceste măsuri’, a atenţionat el.
Acesta le-a transmis românilor că ‘naţiunea noastră trece prin momente dificile”.
”Dar suntem români, un popor pe care istoria l-a supus unor cumplite încercări şi în trecut, iar împreună am reuşit să le depăşim pe toate cu bine. Astăzi, în lupta de a limita efectele nocive ale epidemiei provocate de coronavirus nu suntem singuri. O criză globală necesită soluţii globale, nu doar locale. Efortul internaţional este unul uriaş, ne coordonam cu partenerii noştri din Uniunea Europeană şi împreună suntem încrezători că vom depăşi cu bine această grea încercare’, a mai spus Iohannis.
UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând de luni se instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.
‘Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile‘, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a prezentat măsurile din decretul emis luni privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre.
Conform legilor în vigoare, situaţia de urgenţă este acel eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.
Starea de urgenţă este o măsură excepţională ce poate fi instituită de preşedintele României, prin decret, cu încuviinţarea Parlamentului.
În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat deja că Parlamentul va vota cel târziu joi decretul privind starea de urgenţă.
UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în structurile MAI, în unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială poate fi angajat personal suplimentar fără concurs.
‘Am dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare, serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, medicamente şi echipamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă’, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Aceasta este una dintre măsurile cuprinse în decretul privind instituirea stării de urgenţă în România pentru 30 de zile.
În contextul crizei determinate de coronavirus, şeful statului a transmis un mesaj medicilor şi personalului medical, mulţumindu-le pentru profesionalism şi dedicare.
‘Vă mulţumesc tuturor pentru eforturile făcute şi cu toţii suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneţi în mod neobosit!’, a afirmat Iohannis.
El a dat asigurări că prin decret a fost luate toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achiziţiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului sanitar, astfel încât sănătatea acestuia să nu fie pusă în pericol.
‘Sunt hotărât ca împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Dar oricâte măsuri ar lua autorităţile, ele pierd enorm din eficienţă dacă nu sunt urmate întru totul de oameni’, a spus Iohannis.
UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, măsurile din decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre, potrivit decretului pe care l-a semnat.
‘Pandemia cauzată de infecţia cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepţionale care au dovedit că au efecte pozitive în ţările grav afectate de evoluţia virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale şi economice, dar vizează deopotrivă şi îngrădirea exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limite, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi nouă, vieţile celor de lângă noi. Este extrem de important ca oamenii să fie corect informaţi şi de aceea vreau să spun românilor ce înseamnă instituirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre, potrivit decretului pe care l-am semnat’, a afirmat preşedintele.
El a spus că şcolile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor şi studenţilor şi activitatea din învăţământul preuniversitar şi universitar se suspendă pe perioada situaţiei de urgenţă.
‘Este foarte important să limităm povara financiară asupra cetăţenilor în aceste momente grele, astfel, pe perioada stării de urgenţă, dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanţi, în limita preţului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgenţă’, a spus Iohannis.
El a mai spus că serviciile medicale pentru combaterea coronavirusului se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)