După ce nu a mai fost obligatorie purtarea măştii de protecţie, au fost înregistrate multe cazuri de infecţii respiratorii acute
Publicat de gabrielarotaru, 18 martie 2022, 14:21
Numărul cazurilor de viroze a început să crească în România de la ridicarea stării de alertă, moment din care a dispărut şi obligaţia de a purta mască de protecţie, spun medicii.
Ultima raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că au fost înregistrate într-o singură săptămână aproape 48.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, pe lângă îmbolnăvirile cu virusul SARS-CoV 2.
Cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire sunt copiii, persoanele în vârstă şi cei cu boli cronice.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, doctorul Raluca Zoiţanu, a declarat că în ultima perioadă numărul pacienţilor care se prezintă cu viroze la cabinetele medicilor este în creştere.
Raluca Zoiţanu: Faţă de ultimii doi ani, în care, da, vedeam foarte mult COVID, dar mai puţine pneumonii, mai puţine altfel de viroze, gripă aproape deloc, acum vedem toate aceste boli din nou, nu aş spune că mai grave decât înainte, dar sigur după ce doi ani de zile ai avut aproape zero cazuri acum vedem o creştere de două-trei-patru ori.
Medicul de familie a mai spus că virozele se transmit mai uşor pentru că nu mai suntem protejaţi de mască şi atrage atenţia că este necesar să o purtăm în continuare, mai ales în spaţiile închise.
Raluca Zoiţanu: În spaţiile cu risc mare, cum ar fi spaţiile medicale, cum ar fi sălile de teatru, de concert, de cinema, unde stăm ore întregi în apropierea altor persoane şi într-un spaţiu prost ventilat, în mijloacele de transport în comun, dar chiar şi în taxiuri. În aceste locuri este absolut obligatoriu, chiar dacă nu mai este o regulă, să purtăm mască. Avem mii de cazuri de COVID, iată cum toată lumea s-a relaxat şi nu mai poartă masca nici acolo unde ar trebui să o poarte.
La primele semne de răceală ar fi bine ca mai întâi să facem un test pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV 2, simptomele fiind asemănătoare. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)