Ema Stoian, masterandă la Academia de Film de la Beijing, China: ”după limbă, pentru cei plecați, dorul de casă este al doilea mare obstacol”, emisiunea Orizont Deschis cu Horia Daraban (22.02.2015)
Publicat de hdaraban, 22 februarie 2015, 17:40
Vreme cu iz de primăvară, cel puțin la Iași, ce ne întreține dorința de vedea explozia verdelui. Finalul de februarie nu face decât să întețească sentimentul. Cu astfel de acorduri interioare, emisiunea Orizont Deschis, ultima din această lună, are, printre altele, rolul de a face așteptarea mai ușoară.
În fiecare duminică, cei doi jurnaliști, Natalia Maxim și Horia Daraban, adună povești ale conaționalilor care, prin prisma voinței proprii sau sub semnul destinului, au drumurile așezate spre diferite zări geografice și, nu în ultimul rând, spre variate zări academice și profesionale.
Este și cazul ediției din 22 februarie realizată de Horia Daraban în cuprinsul căreia s-au găsit nu doar relatări despre români, ci și emoții ale acestora atunci când sunt întrebați de dorul de casă. Un exemplu este Ema Stoian cu o poveste extraordinară ce leagă pe firul vieții proprii Bârladul natal de Beijing, unde tânara urmează studii la Academia de Film din metropola chineză.
În interviul amplu acordat pentru emisiunea Orizont Deschis, Ema vorbește despre cum a ajuns în China, în ce măsură chinezii pun preț pe prietenia dintre cele două țări (România și China), dar și despre cinematografia țării gazdă recunoscută la nivel mondial, mai ales prin prisma folosirii Kung fu – care, în accepțiunea chineză, înseamnă mai mult decât arte marțiale.
În același dialog, Ema Stoian povestește cum a învățat limba chineză și ce înseamnă diaspora românească din țara gazda care are puls mai ales prin prezența studenților. Așadar, un interviu cu răspunsuri încărcate de emoție și informații.
Tot despre români peste hotare, dar într-o altă notă este interviul cu Andreea Lavinia Rădulescu. Plecată la studii din 1999, în Canada, în 2015, numele său se regăsește în lista celor 100 de persoane rămase în competiția Mars One. Proiectul ce pleacă din Olanda are ca scop final, trimiterea pe planete roșia a patru oameni.
Andreea spune în interviul acordat pentru emisiunea Orizont Deschis că este hotărâtă să meargă până la capăt, chiar dacă expediția către Marte este doar cu bilet dus, iar provocările de ordin tehnic și uman sunt excepționale. CV-ul său înseamnă stagiu de pregătira la NASA, dar și o licență de pilotaj.
Interviul cu Andreea Lavinia Rădulescu poate fi citit aici.
Roma , Veneția două repere ale Italiei ce nu pot fi ignorate. Astăzi, ele se regăsec într-un mod original pe simeze.
„LUMINILE ISTORIEI” – aceasta este tema noului proiect expoziţional propus pasionaţilor de fotografie de artistul ieşean Marius Romila. Expoziţia cuprinde peste 80 de fotografii, majoritatea realizate în Italia, la Roma, şi este găzduită până pe 15 martie de Galeriile Regale Cupolă din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi.
Natalia Maxim a realizat interviul cu artistul pentru a afla explicații, justificări.
Și alte vești ne vin din Italia, unde mai mulți elevi din România au fost invitați la un masterclass.
Cercetători pentru o zi sau, altfel spus, pentru o săptamână – astfel s-au văzut trei liceeni din Sfântu Gheorghe care, de luni, 16 februarie, participat la un masterclass la Institutul Național de Fizică Nucleară de la Frascati, cel mai important institut de profil din Italia.
Un reportaj despre pasiune cu voci tinere realizat de Elena Postelnicu.