(Exclusivitate) Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR, la Iași: ”Anul 2018 va fi de referință în agricultură” – emisiunea ”Matinal agrar” (28.01.2018)
Publicat de petronelamihai, 25 ianuarie 2018, 17:42
Prezent la Iași, cu prilejul deschiderii oficiale a seriei de evenimente, din perioada 23-24 ianuarie 2018, dedicate campaniei naționale ”Alege oaia”, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a făcut un popas la Radio Iași, răspunzând astfel invitației de a aduce vești și de a explica unele dintre prioritățile Ministerului Agriculturii, pentru anul 2018, în ceea ce privește susținerea și dezvoltarea sectorului agro-alimentar din România.
La nivelul Ministerului Agriculturii, sunt 33 de programe și modificări de legislație. Astfel, pe lângă programele deja consacrate, gen ”Tomatele” sau ”Lâna” ori ”Alege oaia”, se dorește a fi puse la dispoziție noi oportunități care să însemne poli economici în mediul rural. ”Mă refer, de exemplu, la programul pentru reorientarea către rasele autohtone de porci Mangalița și Bazna. Astfel, vor fi consumate materiile prime precum porumbul, grâul, floarea soarelui, care acum se vând la prețuri extrem de mici. Dacă dorim să avem în continuare viață în ruralul românesc și dacă dorim să aducem liniște în ferme, atunci este obligatorie zootehnizarea agriculturii”, preciza Daniel Botănoiu.
(Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în dialog cu redactorul Petronela Cotea Mihai)
La capitolul ”Irigații-sisteme antigrindină”, anul 2018 va fi de referință, anunța oficialul. ”După ce au fost parcurse acele furci caudine referitoare la achizițiile publice, anul acesta vor intra practic în funcțiune multe investiții în sistemele de irigații, din toate zonele țării. Vorbesc atât despre infrastructura principală, cât și despre infrastructura secundară de irigații. Anul trecut, inclusiv datorită măsurii referitoare la apa gratuită la stațiile de punere sub presiune. aproximativ 1700 km de canale interioare au fost pline cu apă. De la aproximativ 250 de mii de hectare irigate, am ajuns la aproximativ 650 de mii de hectare, ceea ce a însemnat un salt spectaculos. Anul acesta, extinderea suprafeței irigate va fi semnificativă. Le recomand organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații să profite de cele 435 milioane de euro puse la dispoziție prin PNDR pentru investițiile în infrastructura secundară de irigații. Avem acordul UE ca 30% din proiect să se utilizeze pentru achiziționarea de echipamente”, sublinia Daniel Botanoiu.
(Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în dialog cu redactorul Petronela Cotea Mihai)
Cât privește subvențiile, oficialul a declarat că va fi continuat demersul din anul 2017, prin care banii corespunzători aubvențiilor sunt aduși în economia reală, la începutul anului agricol. ”Anul trecut, am spus și am făcut așa : plata avansului începe la 16 octombrie, plățile regulare încep la 1 decembrie, finalizarea plăților se realizează până în luna martie. În perioada 1 martie – 15 mai, depunerea noilor cereri unice. Apoi, controalele vor fi desfășurate timp de o lună, astfel încât, în noul ciclu, să putem plăti la timp. Este important să aducem banii. În economia reală. Dar, să îi aducem la începutul anului și să producă alți bani. Pe de altă parte, legat de viitorul european, știți că se discută despre noua PAC și va fi o mare provocare, odată cu ieșirea Marii Britanii din UE. Evident, îmi doresc o plată unică la nivel european, toți fermierii să beneficieze de aceeași plată. Nu sunt de-acord cu plafonarea, mai ales că noi suntem pe niște programe de investiții și nu ne permitem să acceptăm plafonarea. Aceasta, deoarece agricultura României este o agricultură duală, cu ferme mari care produc pentru piață, dar și cu ferme foarte mici, pentru care trebuie găsită formula de a le putea asocia”, preciza specialistul.
În programele de investiții care vor fi susținute guvernamental, se numără și cele pentru zona montană. ”Da, va veni la rând Legea muntelui, vor veni programele zonale pentru spațiul montan românesc, care va aduce 7 subprograme de investiții, de la stâna montană și până la partea de colectare/procesare, acele abatoare mobile pe care atât de mult le solicită fermierii”, spunea Daniel Botănoiu.
De asemenea, programele de susținere din partea Ministerului Agriculturii vizează avicultura, apicultura, obținerea produselor procesate din acvacultură. ”Astăzi, România exportă 12 milioane de tone, în volum, de materii prime precum grâu, porumb, tutun, etc. Pe de altă parte, se importă 5 milioane de tone, în volum. Normal ar fi să avem excedent. Dar, nu este așa. De ce? Deoarece cele 5 milioane importate sunt purtătoare de valoare adăugată și, de aici, apare dezechilibrul în balanța comercială și deficitul înregistrat de România. Astfel a apărut necesitatea acestor programe de susținere, uitându-ne la balanța comercială. Am văzut că importăm porc și produse din carne de porc, tomate, etc. Uitați-vă ce se întâmplă cu genetica. Importăm purcei, pui de o zi. La porc, anual, importam echivalentul a 2,5-2,6 milioane de capete porcine, respectiv suma de aproximativ 350 milioane de euro plătiți pentru importurile de carne de porc și de purcei. Putem să ne producem noi singuri necesarul pieței interne și de aceea am inițiat acele programe de susținere a reproducției pa suine și în avicultură. Astfel, nici nu vom mai exporta materia primă, care pleca și cu subvenția după ea. Importăm și cantități masive de pește, în condițiile în care, pe vremuri, la noi, se făceau inclusiv chiftele din pește.Pe masa zilnică erau ciorba de burtă, chiftelele din pește și măslinele. Astăzi, toate trei sunt un lux. Cred că trebuie să ne întoarcem și să recuperăm ceea ce am avut”, explica secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.
Acest set de programe și măsuri este necesar inclusiv spre a opri migrația populației, România suferind cel mai mult la nivel european din cauza acestui fenomen. ”Foarte multe ”creiere” au plecat la lucru în străinătate. Tocmai de aceea s-au construit toate aceste programe de transformare a materiei prime în produse cu valoare adăugată. Pe lângă programul pentru Bazna și Mangalița, avem programul pentru bivolițe – și ele intrând într-un soi de conservare și trebuie să revigorăm această activitate prin care se poate obține un lapte de o calitate foarte bună. De asmenea, în anul 2018, intră în vigoare programul pentru vacile din rasele Bălțata Românească și Brună, alături de Sura de Stepă spre a putea dezvolta acea rasă românească de carne, evident cu infuzie de material dinafară, dar care să producă o carne cu care să ne mândrim – calitativă și în cantitate suficientă”, menționa oficialul.
Datorită programelor pentru fermieri și consumatori, dezvoltate în ultima perioadă la Ministerul Agriculturii, lumea a început să vorbească tot mai mult despre mediul rural românesc și de produsele noastre. Oamenii au început să fie tot mai mândri de ceea ce putem produce, pentru că într-adevăr sectorul agricol românesc produce, iar produsele sunt de o calitate suficient de înaltă și la un preț rezonabil – afirma, la Iași, în exclusivitate pentru ascultătorii RADIO IAȘI, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.
Pe aceste subiecte, dar şi pe alte teme de actualitate și de larg interes – atât pentru fermieri, cât şi pentru consumatori-, vom discuta duminică, 28.01.2018, începând cu ora 6.05, la RADIO IAŞI!
MATINAL AGRAR–GLASUL PĂMÂNTULUI, în intervalul orar 6.05-8.00 – radioprogram duminical dedicat satului românesc şi difuzat pe toate frecventele RADIO IAŞI : 1053 KHZ; 90,8, 94,5 şi 96,3 MHZ! Emisiunea poate fi recepţionată și pe internet : www.radioiasi.ro / ascultalive
Realizator,
Petronela COTEA MIHAI