Fermierii din judeţul Botoşani se plâng că nu au muncitori cu care să strângă recolta
Publicat de , 10 octombrie 2017, 14:55
Fermierii din judeţul Botoşani se plâng că nu au muncitori cu care să strângă recolta.
Deşi salariile tractoriştilor pot ajunge şi la o mie de euro pe lună, tinerii fug de o astfel de slujbă, care presupune efort fizic.
Nici zilieri nu se mai găsesc, iar de vină ar fi ajutoarele sociale.
În alţi ani se plângeau că seceta i-a lăsat cu hambarele goale, acum au roade bogate dar nu au cu cine să le recolteze.
Fermierii botoşeneni se tem că rămân cu recolta pe câmp, pentru că nu găsesc oameni cu care să lucreze.
Deşi ziua de muncă se plăteşte bine, puţini sunt cei care se înghesuie să muncească în agricultură.
”Tineretul în ziua de azi, cum iese de pe banca şcolii, pleacă în ţări străine, că ei gândesc că se plăteşte mai bine acolo, dar sunt locuri la noi în localitate aici unde se câştigă mult mai bine ca afară”.
Într-o societate în care ajutoarele sociale se acordă cu lejeritate, munca a ajuns opţională, nici măcar zilieri nu se mai găsesc.
La munca câmpului au rămas mai mult cei de vârsta a doua şi a treia.
”Nu le place munca asta, să se murdărească pe mâini. Cei mai buni meseriaşi au îmbătrânit. Nici zilieri nu prea vin la treabă, e grea munca. Ei, nici cu ajutorul social nu e prea bun. Omul nu munceşte, vrea numai degeaba”.
Chiar dacă au la dispoziţie tehnică avansată, cu greu pot fi angajaţi astăzi tractorişti sau mecanici pentru utilaje agricole.
Directorul Cristian Delibaj spune că Direcţia Agricolă Botoşani va iniţia cursuri de perfecţionare pentru a acoperi acest deficit.
Cristian Delibaj: Liceele agricole din judeţul Botoşani formează viitori specialişti, dar, într-adevăr, foarte puţini se întorc în câmpul muncii, unde ar trebuie să urmeze ce au studiat în şcoală.
Reporter: La Botoşani sunt peste 1000 de locuri de muncă disponibile şi aproape 6000 de şomeri şi foarte mulţi refuză job-urile existente. Fără studii, solicită munci uşoare şi salarii motivante.
(Rador/ FOTO greatfon.com)