Galaţi: Hidrologii avertizează că pe Dunăre este aşteptat un vârf de viitură
Publicat de , 15 iunie 2019, 06:30
UPDATE, 15.06.2019 – Hidrologii avertizează că, în aceste zile, pe Dunăre este aşteptat un vârf de viitură, în condiţiile în care mai multe sectoare ale fluviului se află sub coduri portocalii şi galbene de inundaţii până pe 25 iunie.
La Galaţi autorităţile locale au luat decizia ca faleza inferioară a Dunării din oraş să fie deconectată de la reţeaua electrică pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru a preîntâmpina eventuale situaţii nedorite.
Din cauza nivelului crescut al Dunării, în judeţul Tulcea, din această dimineaţă de la ora 6:00, au intrat în vigoare restricţii de trafic pe digul şosea Măcin-Smârdan şi pe drumul judeţean Tudor Vladimirescu – Chilia Veche, care pe o porţiune de câteva sute de metri este acoperit de ape.
Circulaţia autovehiculelor mai grele de şapte tone şi jumătate este interzisă, iar limita de viteza, micşorată.
În plus, râuri din Vrancea şi Buzău sunt sub cod galben până la ora 8:00, iar până la ora 9:00 este un cod portocaliu pe alte cursuri de apă din Vrancea
Un vârf de viitură pe Dunăre este aşteptat în acest sfârşit de săptămână în zona Galaţiului. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, acolo Dunărea a depăşit astăzi cota de atenţie şi se apropie de cea de inundaţie.
Autorităţile monitorizează în permanenţă situaţia şi se asigură că operatorii economici din zonă au asigurate capacităţile de primă intervenţie în caz de inundaţii.
Nivelul Dunării a depăşit, astăzi, la Galaţi, cota de atenţie de 560 cm, cu 31 cm, şi se apropie de cota de inundaţie de 600 cm, un vârf de viitură fiind aşteptat în acest weekend, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă.
Debitul fluviului a ajuns la 14.000 metri cuvi pe secundă, în condiţiile în care media multianuaă a lunii iunie este de 6.400 metri cubi pe secundă.
Tot astăzi, autorităţile locale gălăţene vor verifica în teren, în şantierul naval, dacă agenţii economici au saci de nisip şi alte materiale de protejare împotriva apei şi se va face şi o verificare aeriană.
Se menţine decizia autorităţilor locale ca faleză inferioară a Dunării de la Galaţi să fie deconectată de la reţeaua electrică.
Măsura a fost luată pentru siguranţa cetăţenilor, mai ales că terasele aflate în zonă sunt inundate.
Şi la Brăila Dunărea a depăşit cu 10 cm cota de inundaţie.
Astăzi avem 620 de cm, cota de pericol fiind stabilită la 660 cm.
Pe sectorul brăilean au apărut încă patru infiltraţii adânci pe sub digul din Insula Mare a Brăilei, pe Braţul Măcin, dar angajaţii serviciului Apelor au intervenit şi rezolvat problema.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)