Galaţi: Inundaţiile au afectat 40 de case, un drum judeţean şi 2,8 kilometri de străzi în comuna Corod
Publicat de , 4 iunie 2019, 17:05
UPDATE, ora 17:06 – Un număr de 40 de case, 73 de anexe gospodăreşti, 95 de curţi, un drum judeţean şi 2,8 kilometri de străzi au fost inundate în comuna Corod, din judeţul Galaţi, în urma inundaţiilor înregistrate în data de 3 iunie, arată datele preliminare centralizate de autorităţile locale, potrivit unui comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, alături de primarul comunei Corod, Vasile Cârjeu, a inspectat zonele pe care primăria este în măsură să le pună la dispoziţie pentru realizarea unor eventuale lucrări hidrotehnice. De asemenea, delegaţia MAP, însoţită de prefectul judeţului Galaţi şi de primarul din Corod, a intrat în mai multe gospodării afectate de inundaţii, pentru a discuta cu locuitorii, pe care, totodată, i-au asigurat de faptul că Guvernul, în perioada următoare, va adopta măsuri de sprijin pentru toţi cei afectaţi.
„Ieri, la Staţia pluviometrică de la Hanul Conachi, s-au înregistrat 100 l/mp. Urmează ca, în regim de urgenţă, prin fondul de rezervă al Guvernului şi printr-o hotărâre de guvern, pe care urmează să o depunem într-o şedinţă viitoare a Executivului, să fie alocate sume pentru lucrări hidrotehnice în judeţul Galaţi. Este important să fim alături de cetăţenii afectaţi de aceste fenomene extreme”, a afirmat Ioan Deneş.
În comuna Corod, în urma evenimentelor hidrometeorologice din zilele de 2 şi 3 iunie, au fost înregistrate precipitaţii însemnate cantitativ, care au depăşit 70 l/mp în vârful de bazin al râului Corozel, amonte de comuna Corod. S-au generat importante scurgeri de pe versanţi, care s-au concentrat pe cursul de apă Corozel şi au dus la inundarea obiectivelor social-economice din intravilanele satelor Corod şi Brătuleşti.
Datele preliminare prezentate de autorităţile locale arată că inundaţiile au afectat, în comuna Corod, 40 de case, 73 de anexe gospodăreşti, 95 de curţi, un drum judeţean şi 2,8 km de străzi.
„Menţionăm că specialiştii de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viiturii şi scurgerea cât mai rapidă a apei din zona de intravilan a comunei Corod. De asemenea, în aval de localitatea Corod au fost luate măsuri de pregolire a acumulării permanente Corod, astfel încât viitura să fie atenuată în acumulare pentru a se evita comunei Matca, aflată în aval de comuna Corod. Personalul tehnic intervine în continuare pentru îndepărtarea tuturor obstacolelor existente în albie, efectuarea de lucrări de despotmoliri la poduri şi podeţe, curăţarea rigolelor şi a şanţurilor marginale ale drumurilor şi reţelelor stradale”, se menţionează în comunicatul ministerului de resort.
Totodată, personalul de specialitate al ABA Prut-Bârlad, SGA Galaţi, Centrul de Coordonare şi Intervenţie Rapidă din cadrul Administraţiei bazinale de Apă Prut-Bârlad s-a deplasat în judeţul Galaţi în zonele cele mai afectate de inundaţii, pentru colaborare şi acordare de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgentă produse de viituri.
În acest context, s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care, împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi şi Centrul de Intervenţie Rapidă din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, a intervenit cu mijloace de transport, motopompe şi utilaje terasiere în zonele unde s-au produs precipitaţii importante. În continuare, personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad monitorizează şi intervine continuu pe cursurile de apă din judeţul Galaţi.
La ora actuală, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad supraveghează continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice şi urmăresc aparatura de control pentru verificarea comportării lucrărilor din administrare.
UPDATE, ora 15:20 – Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, inspectează marţi zonele afectate de viituri şi inundaţii din comuna gălăţeană Corod, pentru a discuta cu oamenii afectaţi de fenomenele meteo extreme şi pentru a vedea la faţa locului unde se vor face lucrări de regularizare a cursurilor de apă şi consolidări de diguri.
‘Ne aflăm în comuna Corod, judeţul Galaţi, unde împreună cu specialiştii de la Apele Române şi cu autorităţile locale vom inspecta zonele inundate din comuna Corod. Urmează să ne întâlnim cu cetăţenii afectaţi de fenomenele extreme care au avut loc începând de luni după-amiaza. De asemenea, urmează ca în regim de urgenţă, prin Fondul de Rezervă şi printr-un HG pe care urmează să le punem într-o şedinţă de guvern, să fie alocate sume pentru lucrări hidrotehnice în aceste zone, inclusiv în judeţul Galaţi’, a afirmat Deneş.
Ministrul a precizat că fenomenele extreme din zonă au fost generate de căderile masive de precipitaţii.
‘Staţia pluviometrică de la Hanu Conachi a înregistrat 100 l/mp căderi de precipitaţii în acea zonă. Am avut în comunele Lieşti, Iveşti, Corod, gospodării, curţi inundate şi astăzi am venit ca împreună cu autorităţile publice locale să mergem în acele zone, unde vom analiza ce măsuri de intervenţie sunt necesare a fi luate, astfel încât situaţia să revină cât mai repede la normal. Este important să fim alături de cetăţenii afectaţi de aceste fenomene extreme. Scopul întâlnirii noastre este să facem în aşa fel încât să nu mai vină apele peste corodeni’, a spus demnitarul.
Ministrul Apelor şi Pădurilor a precizat că această instabilitate accentuată, care se manifestă prin fenomene hidrologie şi meteorologice extreme, va continua şi în zilele următoare şi a menţionat că estimările privind pagubele provocate de inundaţii sunt în derulare.
‘Ne deplasăm în zonele afectate de inundaţii, pe cursurile de apă care au produs aceste inundaţii. Estimările privind pagubele produse de inundaţii există, sunt comunicate permanent celor de la ISU, dar noi facem evaluarea pagubelor lucrărilor hidrotehnice afectate sau eventual cursurilor de apă care nu au lucrări hidrotehnice şi care în urma fenomenelor extreme necesită lucrări hidrotehnice viitoare’, a menţionat Deneş.
Potrivit primarului comunei Corod, Vasile Cârjeu, viitura de luni seara a afectat grav 65 de locuinţe din localitate, dar şi digul de protecţie de pe pârâul Corodel. Edilul a reamintit că localitatea Corod a fost lovită grav de inundaţii pe 5 mai şi 13 septembrie 2013.
Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad intervine în comuna Corod, judeţul Galaţi, localitate afectată de inundaţii, în urma viiturii de luni seara şi a ieşirii din matcă a pârâului Corozel, se arată într-un comunicat transmis marţi de compartimentul de presă al instituţiei.
Potrivit sursei citate, specialiştii ABA Prut-Bârlad au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viiturii şi scurgerea cât mai rapidă a apei din zona de intravilan a comunei Corod. De asemenea, în aval de localitatea menţionată au fost luate măsuri de pregolire a acumulării permanente Corod, astfel încât viitura să fie atenuată pentru a se evita inundarea comunei Matca.
Personalul tehnic intervine pentru îndepărtarea tuturor obstacolelor existente în albie, efectuarea deblocării secţiunii de scurgere la poduri si podeţe, precum şi curăţarea rigolelor, a şanţurilor marginale ale drumurilor şi a reţelelor stradale. S-a intervenit cu mijloace de transport, motopompe şi utilaje terasiere în zonele unde s-au produs precipitaţii deosebit de mari.
În sprijinul ABA Prut – Bârlad şi autorităţilor locale din comuna Corod, marţi, au fost relocate pompe şi deservenţi de la serviciile de gospodărire a apelor Călăraşi şi Tulcea.
Potrivit ABA Prut – Bârlad, precipitaţiile abundente din 3 iunie au generat producerea unei viituri provenite din scurgeri de pe versanţi şi creşterea substanţială a debitului pârâului Corozel, fapt ce a produs ieşirea din albie a acestuia şi inundarea satului Corod. Într-un interval scurt de timp, precipitaţiile în zona Corod au fost de peste 70 l/mp.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru zona bazinului hidrografic a râului Corozel avertizări de fenomene meteorologice periculoase, Cod Portocaliu în intervalul 3 iunie – 4 iunie 2019, ora 21.00.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)