Iaşi: Centrul de pregătire LIIS STEM Junior, înfiinţat pentru elevii pasionaţi de robotică, programare şi matematică
Publicat de Andreea Drilea, 26 septembrie 2022, 19:07
Elevii din municipiul Iaşi, şi nu numai, se pot înscrie la activităţile Centrului de pregătire pentru performanţe în Matematică, Informatică, Robotică din cadrul Liceului Teoretic de Informatică ‘Grigore Moisil’ din Iaşi.
Directoarea Liceului de Informatică din Iaşi, Adina Romanescu, a declarat că programul din cadrul Centrului de pregătire LIIS STEM Junior este gratuit şi se adresează elevilor claselor a IV-a din judeţul Iaşi pasionaţi de matematică, programare şi robotică.
‘Dorim să-i familiarizăm pe elevii claselor a IV-a cu domeniul STEM (Ştiinţă, Technologie, Inginerie şi Matematică), să îi sprijinim să îşi dezvolte competenţele de matematică, programare, dar ne propunem să îi îndrumăm spre obţinerea de competenţe din lumea roboticii. Deocamdată vor asista la activităţi la care elevii noştri din cele două echipe de robotică vor realiza activităţi printare 3D, de proiectare 3D, urmând ca în timp să înveţe câte ceva din ceea ce se întâmplă în laboratoarele noastre de robotică. Înscrierile se fac online până pe 6 octombrie. Informaţiile despre testare şi activitatea Centrului de pregătire STEM LIIS JUNIOR vor fi postate şi actulizate pe site-ul şcolii’, a declarat directoarea Liceului de Informatică ‘Grigore Moisil’ Iaşi, Adina Romanescu.
Potrivit acesteia, activităţile didactice de la Centrul de pregătire LIIS STEM Junior vor fi susţinute de profesorii Liceului Teoretic de Informatică ‘Grigore Moisil’ din Iaşi, iar
consilierea pentru proiectarea activităţilor didactice pentru învăţământ primar va fi realizată de profesorul pentru învăţământ primar, Liliana Minea, directorul Şcolii Junior, care aparţine de Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iaşi.
Liceul de Informatică din Iaşi este singura instituţie de profil din învăţământul de stat din ţară care are laboratoare de robotică, precizează Adina Romanescu.
‘Aici avem ateliere de robotică, un atelier principal şi alte trei spaţii care susţin activitatea atelierelor de robotică, sunt zone de învăţare STEM, pe care le-am pus la dispoziţie. Ne bucurăm şi de sprijinul absolvenţilor noştri care acum sunt în companiile de IT. Ei ne ajută cu materiale, la achiziţia de imprimante 3D şi chiar sunt mentori pentru elevii implicaţi în diferite activităţi’, a declarat directorul Liceului de Informatică ‘Grigore Moisil’ din Iaşi.
Ideea înfiinţării unor astfel de laboratoare de robotică a pornit de la elevii care îşi doreau să înveţe mai mult decât ceea ce era în programa şcolară.
‘Iniţiativa înfiinţării unui astfel de laborator a pornit de la elevi, chiar de la un grup de olimpici naţionali la disciplina Informatică. Ei îşi doreau mult mai mult de la şcoală, să treacă dincolo de orele de curs şi să se pregătească cu adevărat pentru ceea ce înseamnă realitatea din jurul nostru. Au reuşit să o aducă lângă ei pe profesoara Mirela Ţibu, care îi pregătea pentru olimpiada naţională la Informatică. Au cooptat-o în echipa lor de robotică, în calitate de mentor. Lucrurile au început să meargă de la sine. Ne bucurăm mult şi de sprijinul companiilor IT din Iaşi şi în principal a absolvenţilor noştri care încearcă întotdeauna să ne pună la dispoziţie resurse’, a mai afirmat directoarea Liceului de Informatică ‘Grigore Moisil’ din Iaşi, prof dr Adina Romanescu.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)