Iași- Expoziție de obiecte tradiționale și vintage în Turnul Golia
Publicat de ralucadiaconiuc, 14 noiembrie 2017, 13:27
Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi împreună cu Primăria Comunei Tarcău, jud.Neamț și Fam.Dana și Vlad Budăi (Schitu Tarcău-jud.Neamț) – anunţă că sâmbătă 18 noiembrie 2017, ora 12.00, va avea loc deschiderea oficială a expoziției de obiecte tradiționale și vintage din Turnul Golia-etaj 2, eveniment intitulat ”Comorile Tarcăului pentru Domnița din Turnul Goliei”.
Expoziția din Turnul Golia-etaj 2 a avut în vedere mobilarea celor 2 încăperi de la acest etaj și a început să fie conturată treptat din luna aprilie 2017 cu cea mai mică încăpere, denumită ”Iatacul Domniței”.
”Iatacul Domniței” ne spune Legenda Goliei-”boierul Ion Golăe ar fi zidit biserica aceasta pentru a o cuceri pe Ana, o frumoasă orfană care jurase că nu se va căsători decât cu acela capabil să construiască un adăpost viabil contra frecventelor atacuri ale dușmanilor.Într-unul din aceste nefericite momente, părinţii săi fuseseră ucişi, ea scăpând numai după ce s-a ascuns sub o lespede de mormânt. Prin urmare logofătul Golia a purces să ridice zid înalt cu turn, din care să se vadă dincotro vine pericolul”.
Familia Dana și Vlad Budăi din Schitu Tarcău, jud.Neamț ni s-au adresat cu propunerea inițierii unei colaborări , colaborare prin care să ne promovăm reciproc , cu cheltuieli minime și în acest fel ne-au lăsat în custodie diverse obiecte executate din lemn la atelierul pe care îl dețin , obiecte care pentru început au fost cufere, rafturi, cutii de bijuterii și oglinzi.
Ulterior, ne-au propus să colecționeze din zona Tarcăului, obiecte tradiționale, vechi , care au constat în ștergare, patul domniței și leagănul copilului.Când am finalizat iatacul Domniței (cea mai mică din cele 2 camere), au venit cu propunerea ca în camera mai mare să expunem obiecte tradiționale colecționate din aceeași zonă-Zona Tarcăului și care să ilustreze meșteșugurile și îndeletnicirile tradiționale , care să-i dea posibilitatea vizitatorului să-și imagineze, prin intermediul acestor obiecte și a Turnului Golia o frescă simbolică a ocupațiilor celor care au trăit dar au și apărat Turnul Golia și Mănăstirea Golia de-a lungul a câteva secole.
Dana și Vlad Budăi sunt doi juriști care s-au reprofilat și au devenit mici antreprenori, începând cu mult curaj să-și dezvolte din pasiune un mic atelier de tâmplărie în care recondiționează obiecte vechi, dar dau viață și altora noi, cu multă măiestrie, imaginație și îndemânare.
Echipa ”Centrului de Promovare Turistică” Iași consideră că Dana și Vlad Budăi sunt continuatorii moderni ai răzeșilor moldoveni , pasionați de tradiții și de elementele românești, care ne-au mărturisit ei, le-au găsit din belșug în zona Tarcăului.Ne-au spus că au mers din gospodărie în gospodărie, în căutare de obiecte vechi și autentice, antrenând în felul acesta și alte persoane care au dorit să-i ajute (unii i-au ajutat cu transportul până la Iași) , astfel încât în final au ajuns și la Primăria Comunei Tarcău, unde au găsit sprijin și suport , fiind susținuți mai ales de Dl.Viceprimar, Dl. Mircea Nistor.O parte din obiecte ne aduc în atenție îndeletnicirile feminine (război de țesut, furcă de tors lână, obiecte pentru spălatul rufelor, pentru pregătirea mesei, etc, iar o altă parte, pe cele masculine (stup de albine, plug pentru aratul pământului, foalele și lada fierarului, căpăstrul pentru animale, piuă și pisău, etc).
Colaborarea noastră cu zona aceasta nu este întâmplătoare și din perspectiva faptului că avem o legătura mai veche stabilită de viața și activitatea scriitorului Ion Creangă, născut în jud.Neamț și stabilit ulterior pentru studii , dar rămas până la moarte în Iași, în acest interval locuind și slujind ca diacon timp de cca 5 ani la Golia.
Toate obiectele tradiționale expuse au o scurtă descriere explicativă , scrisă de mână , cu o caligrafie deosebită și foarte apreciată de turiștii care au văzut aceste obiecte până acum, explicațiile și caligrafia aparținându-i D-nei Dana Budăi.
Domnul Viceprimar, Mircea Nistor , va participa la eveniment cu un grup de 6 copii
(3 fetițe și 3 baieți) , membri ai Ansamblului Folcloric ”Florile Tarcăului” care vor interpreta un moment folcloric specific zonei din care vin și pe care o promovează.
Intrarea la Evenimentul de Deschidere a Expoziției ”Comorile Tarcăului pentru Domnița din Turnul Goliei” –etaj 2 este liberă, la finalul acestuia , toți participanții vor beneficia de un tur gratuit al Turnului Golia.
(Comunicat de presă și afiș Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi)