(INTERVIU) Cum se vede Iașul din satelit
Publicat de ralucadiaconiuc, 15 iulie 2020, 18:47
Pentru a facilita citirea și interpretarea hărților, au fost folosite coduri de culoare graduale, de la roșu — ce marchează zone cu o scufundare/tasare însemnată, între 10 și 25 mm/an, prin verde — ce marchează zonele cu o variație de sub 2 mm/an, spre albastru – ce marchează zone cu o ridicare/umflare însemnată, de peste 10 mm/an.
Iașul are o infrastructură stabilă, cu excepția câtorva zone restrânse. Astfel, în zona Smârdan (strada Moldovei) și în apropierea zonei Sf. Lazăr (strada Zimbrului) există clădiri care se scufundă cu 3-5 mm/an, respectiv 7-10 mm/an. De asemenea, imaginile din satelit relevă deplasări în jurul Mănăstirii Hlincea (între 3 si 10 mm/an), în zona Baza 3 (intre 3 si 5 mm/an).
Raluca Daria Diaconiuc a realizat un material pentru emisiunea Pulsul zilei.
O hartă realizată de o companie românească pe baza datelor satelitare culese pe o perioada de cinci ani dezvăluie o serie de zone din România care se scufundă cu câțiva centimetri pe an. Harta arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile, fiind rezultatul prelucrării a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019.