(INTERVIU) Peste 60.000 de asistenţi medicali vor putea beneficia de diplome recunoscute în Uniunea Europeană
Publicat de ralucadiaconiuc, 8 ianuarie 2015, 14:19 / actualizat: 9 ianuarie 2015, 9:43
Asistenții medicali generaliști care au absolvit Școala Postliceală Sanitară înainte de 2010 pot face cursuri astfel încât diplomele să le fie recunoscute automat în statele Uniunii Europene. Aceste cursuri nu sunt obligatorii pentru asistenții medicali care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, nu condiționează păstrarea locului de muncă sau statutul profesional deja dobândit al nici unui asistent medical generalist.
Practic, de actualizarea diplomelor au nevoie doar asistenții care au finalizat școala postliceală înainte de 2010 și care doresc să lucreze în țările UE. Cursurile au rolul de a echivala pregătirea asistenților medicali generaliști din România cu standardele impuse de Uniunea Europenă și au fost solicitate de Comisia Europeană anul trecut, în momentul modificării Directivei privind recunoașterea calificărilor profesionale.
În momentul de față asistenții din România care nu au diplome conforme (au început școala înainte de intrarea României în UE, în 2007) sunt obligați de organizațiile de reglementare din statele membre UE la măsuri compensatorii (cursuri, stagii de pregătire etc.).
(Raluca Daria Diaconiuc, corespondent Radio Iaşi/Foto realitatea.net)