(INTERVIU) Tezaur arheologic vechi de 2000 de ani găsit în judeţul Neamţ
Publicat de gabrielarotaru, 8 mai 2015, 17:39 / actualizat: 8 mai 2015, 23:03
Un nemţean a făcut o descoperire care va duce la îmbogăţirea tezaurului arheologic al României. Marius Irimia, un inginer silvic din Piatra Neamţ, pasionat de cercetări arheologice, a descoperit o adevărată comoară ascunsă în pământ, nu departe de municipiul reşedinţă de judeţ.
El a găsit un ulcior cu 92 de dinari imperiali, din argint, vechi de 2.000 de ani.
Monedele şi ulciorul în care au fost găsite au fost predate Direcţiei judeţene de Cultură Neamţ şi vor ajunge la Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ, unde vor fi supuse expertizării pentru datarea cu exactitate a vestigiilor descoperite.
Marius Irimia i-a acordat un interviu colegei noastre Andreea Daraban:
Andreea Daraban: Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia de a sta de vorbă cu noi.
Marius Irimia: Eu vă mulţumesc în primul rând pentru că aţi luat legătura cu mine. Este prima oară când cineva de la radio încearcă să ia legătura cu mine şi din câte ştiu eu şi cu alţi colegi de-ai mei, noi cât de cât suntem pe mai multe forumuri şi discutăm între noi. Cei de la televiziune au încercat, de la ziare, dar de la radio e prima oară.
Andreea Daraban: Domnule Irimia cum aţi descoperit aceste monede?
Marius Irimia: Ştiţi cum se spune „omul potrivit la locul potrivit” sau poate asta a fost menit să mi se întâmple, să descopăr eu. Nu sunt la prima descoperire. Acesta este al patrulea tezaur pe care-l descopăr pe raza judeţelor Neamţ şi Bacău.
Andreea Daraban: Când aţi făcut această descoperire şi unde anume?
Marius Irimia: Duminică după amiaza pe raza comunei Dragomireşti, undeva la graniţa dintre comuna Dragomireşti şi comuna Ştefan cel Mare, pe un deal Chiciura. Sunt autorizat, am un detector de metale, iar această pasiune o fac oricând am timp şi am o portiţă liberă… iau detectorul şi plec. Pentru mine este o relaxare , mă distrage de la problemele cotidiene, de la problemele personale. Este un mod de relaxare. Aşa cum un pescar se duce şi stă cu undiţa în baltă şi se gândeşte la problemele lui, aşa şi eu, iau detectorul de metale şi plec unde mă călăuzeşte Dumnezeu.
Andreea Daraban: Vorbeaţi despre alte tezaure descoperite de dumneavoastră?
Marius Irimia: Sunt patru tezaure, toate din monede romane de pe timpul Imperiului Roman, dinari imperiale romani, toate patru. Este cel de la Tazlău, cel mai mare pe care l-am descoperit , 281 de monede, în toamna anului 2013, pe 16 octombrie, este cel de la Blăgeşti , 53 de monede, tot dinari imperiali şi cel de la Măgireşti de 22 de monede romane. Cel de la Măgireşti şi cel de la Blăgeşti sunt descoperite în urma unor studii făcute de mine.
Andreea Daraban: Prin urmare, pe toate acestea, pe care le-aţi descoperit, le-aţi predat autorităţilor pentru că aşa spune legea.
Marius Irimia: Bineînţeles! Legea spune: în 72 de ore de la data descoperirii piesele trebuie predate instituţiilor deconcentrate ale Ministerului Culturii.
Andreea Daraban: Aţi primit recompense pentru aceste descoperiri făcute, pentru că şi legea prevede recompense, nu?
Marius Irimia: Legea prevede ca în 18 luni să se facă o expertiză, iar descoperitorul să primească 30 la sută din valoarea pe care o dau cei care fac expertiza. Dacă descoperirea este de o importanţă excepţională se mai adaugă o bonificaţie de până la 15 la sută, aproape 45 la sută din valoarea pe care specialiştii o dau vestigiilor descoperite.
Andreea Daraban: Pentru tezaurele anterioare aţi primit aceste recompense?
Marius Irimia: Pentru tezaurul de la Tazlău am primit recompensă. Acest tezaur a fost predat la Muzeul Naţional de Istorie a României de la Bucureşti. Lucrurile au decurs mult mai coerent, lin, uşor, frumos de ambele părţi. Deci, eu am fost mulţumit.
Andreea Daraban: Dacă nu e secret, ne puteţi spune despre ce sumă este vorba?
Marius Irimia: Nu este nici un secret. Au fost 271 de monede predate la Bucureşti şi am primit 321 de milioane de lei vechi.
Andreea Daraban: Pentru celelalte două tezaure aţi primit bani?
Marius Irimia: Nu am primit, dar nici nu au trecut cele 18 luni cum spune legea, dar sunt foarte sigur că voi primi. Sunt predate la Muzeul de Istorie al României şi nu îmi fac nici cea mai mică grijă în privinţa asta.
Andreea Daraban: De unde această pasiune pentru arheologie? Dumneavoastră sunteţi de profesie inginer silvic.
Marius Irimia: Da. Sunt inginer silvic. Eu cred că mulţi dintre noi avem această pasiune doar că nu i-am dat frâu liber. Toţi, de mici visăm să căutăm prin pământ. Bunicii ne povestesc basme cu comori ascunse. Îîn mediul rural circulă o groază de legende, poveşti, ard comorile în noaptea de Crăciun, chestiile astea, pur şi simplu, în subconştientul nostru se adună în timp. Unii dintre noi avem o doză de nebunie mai mare şi spunem „hai, domnule să investesc o sumă într-un detector de metale şi poate încerc şi eu să fac această pasiune”. Este o pasiune nobilă, deci eu nu ies la detecţie cu gândul de a mă îmbogăţi, niciodată nu am ieşit cu gândul de a mă îmbogăţi, de a căuta ceva pe care să-l să ţin pentru mine şi să mă îmbogăţesc. Tot timpul plec la detecţie cu gândul că vreau să găsesc ceva de-o importanţă istorică şi atât.
Andreea Daraban: Când v-aţi cumpărat acest detector de metale, de multă vreme îl aveţi?
Marius Irimia: Din decembrie 2012.
Andreea Daraban: Relativ recent, trei ani au trecut de atunci şi în trei ani de zile dumneavoastră aţi descoperit patru tezaure?
Marius Irimia: Nu ştiu, poate vă ridicaţi unele semne de întrebare. Dacă stau să privesc şi eu în urmă cred că şi eu mi-aş ridica unele semne de întrebare, dar credeţi-mă totul este doar norocul meu şi feeling-ul de a merge într-o zonă….sau poate că sunt călăuzit.
Andreea Daraban: Aveţi un club din care faceţi parte, vă mai sfătuiţi cu alţi prieteni?
Marius Irimia: Suntem o comunitate destul de bine închegată. Suntem prieteni unii dintre noi. Sunt trei forumuri de discuţie este „metaldetectie.com”, „detector.com” şi „historydetecting.com” pe care toţi cei care vor să-şi cumpere un detector de metale sau care au un detector de metale, discutăm între noi. Ne facem cunoscute descoperirile mai importante sau mai putin importante.
Andreea Daraban: Vă gândiţi să studiaţi mai aprofundat arheologia, să faceţi studii în domenii? V-aţi gândit la o astfel de variantă?
Marius Irimia: Nu. Sunt prea bătrân ca să mai fac încă o şcoală. Eu citesc foarte mult arheologie. Eu şi în maşină, la serviciu, acasa, pe noptieră, în bibliotecă, eu am sute de cărţi de arheologie. Este o pasiune adevărată.
Andreea Daraban: Ce vis are Marius Irimia cel care a descoperit în ultimii trei ani patru tezaure arheologice? Care ar fi visul dumneavoastră suprem? Ce v-aţi dori să găsiţi?
Marius Irimia: Visul meu până duminică a fost să găsesc un tezaur cu tot cu vasul de tezaurizare. Căniţa, ulcica, ulciorul, cum vreţi să-i spuneţi dumneavoastră, din lut sau din alt material. Duminică mi s-a înndeplinit visul. Ăsta a fost visul meu.
Interviu realizat de Andreea Daraban
Tehnoredactare: Gabriela Rotaru