Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe 26 mai, când avem alegeri europarlamentare
Publicat de , 19 martie 2019, 19:00
UPDATE – Preşedintele Iohannis a declarat marţi că este ”aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.
‘Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să îmi propună mâine – poimâine un draft de agendă, care cu siguranţă va presupune o întâlnire şi cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă’, a spus şeful statului, la dezbaterea ‘Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă’, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către Asociaţia One World România.
Klaus Iohannis a precizat că discuţia cu privire la referendum nu a revenit întâmplător.
‘S-a vorbit mult despre referendum şi am spus în mai multe rânduri că lucrurile trebuie evaluate din foarte multe puncte de vedere. Dorinţa este una, putinţa este alta. Eu nu am vrut să convoc un referendum doar ca să ne aflăm în treabă şi să nu treacă fiindcă nu participă lumea sau nu este suficient interes. Discuţia a revenit şi nu a revenit întâmplător. Am primit acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte juridice şi de europarlamentare şi de alte alegeri, în care pesediştii introduseseră un paragraf – ‘împreună cu alegerile europarlamentare nu se poate organiza nimic altceva’, nici alegeri, nici referendum. Mi s-a părut foarte suspect încât am contestat la CCR având ceva în minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere este neconstituţională şi, ca atare, am început să analizez împreună cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi dacă aş convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost relativ puţini entuziaşti pentru această idee, adică eu şi încă vreo doi – trei, dar am reuşit să conving mai mulţi pentru că trebuie să judecăm foarte bine această chestiune’, a explicat preşedintele.
Şeful statului a spus că ‘un referendum nu poate să producă o lege’ şi că îşi doreşte ca naţiunea să se exprime la acest scrutin popular.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că PSD este ‘un accident al democraţiei’, punctând că ”remediul” este prezentarea la urne a alegătorilor.
‘Doamne fereşte de un punct zero! Eu cred că suntem într-o etapă foarte importantă în care să consolidăm ceea ce am câştigat. Faptul că s-a ajuns politic la acest accident democratic, cu un Guvern numit proxy, cu un partid care a câştigat pur şi simplu nişte alegeri şi care crede că posedă România, arată că ne-am relaxat prea repede sau am crezut că politica nu ne priveşte. Istoria de fiecare dată ne-a arătat că ne priveşte. De câte ori am avut impresia că nu ne priveşte ne-am trezit cu o dictatură sau ceva similar. Remediul este extrem de simplu – trebuie doar mers la vot. Acest accident al democraţiei, care este actuala guvernare PSD şi majoritatea controlată de PSD, nu a fost posibil fiindcă un număr enorm de oameni s-au dus să voteze PSD. Nu! S-au dus tot cei care au votat şi în 2014, şi în 2012 PSD. Marea diferenţă a fost că ceilalţi nu s-au dus; din varii motive. Acest accident al democraţiei se datorează mai puţin PSD atunci şi mai mult absenteismului la alegeri”, a spus şeful statului, la dezbaterea ‘Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă’, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către One World Romania.
În opinia sa, absenţa de la vot ”face ca altcineva să hotărască în locul nostru”.
‘Nu cheltuim mai mult de o oră ca să ne exprimăm la vot. (…) Este de ajuns să votezi. Altfel nu funcţionează. Absenţa de la vot face ca altcineva să hotărască în locul nostru’, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a susţinut că felul în care actuala majoritate foloseşte puterea este ‘eminamente primitiv, de a lua puterea pentru sine’.
‘Democraţia presupune să iei puterea pentru cetăţeni’, a adăugat Iohannis.
El a acuzat o ‘golăneală’ în actul de guvernare.
(Agerpres/FOTO presidency.ro)