Irina-Roxana Georgescu lansează la Iaşi „Noţiuni elementare”
Publicat de ralucadiaconiuc, 5 aprilie 2019, 21:24
Sâmbătă, 6 aprilie 2019, scriitoarea Irina-Roxana Georgescu lansează la Iaşi cartea sa de debut, „Noţiuni elementare”, publicată anul trecut la editura Cartea Românească. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 17:00, în Librăria Cartea Românească din Iaşi situată pe B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 2. Despre cartea scriitoarei Irina-Roxana Georgescu vor vorbi poetul Radu Andriescu şi criticii literari Bogdan Creţu şi Doris Mironescu.
Volumul de poezii a fost recent nominalizat la Gala Tinerilor Scriitori (ediţia 2019) şi la secţiunea Debut, în cadrul Galei Observator Cultural. Cartea poetei s-a bucurat şi se bucură de recepţie critică din partea unor importante publicaţii literare, preum şi din partea unor critici avizaţi, fiind considerată de mulţi a fi una din aparaţiile editoriale inedite ale anului editorial 2018.
Despre poezia Irinei-Roxana Georgescu, Angela Marinescu crede că “este scrisă cu talent postuman – zic şi eu, cu sfiala unei bătrâne asuprite de poezie pînă la sânge. Irina Georgescu a devenit, scriind, un animal marin ce înoată în apele albastre ale lumii. Există, în poezia ei, o melancolie a neîmplinirii. Există, în oraşul cosmopolit în care se adânceşte poeta iminenţa ameninţătoare a războiului. Cearcănele morţii îi înconjoară în întregime fiinţa, nu numai ochii. Praful cenuşiu de pe umeri, experienţele care putrezesc sub tălpi, şansa de a o lua de la capăt, falimentul, riscul, competiţia – aceste poveşti despre succes ei îi fug pe sub ochi; ea nu are – încă – o cheie care să oprească fuga şi derularea acestor experienţe. Le descrie şi poate că, descriindu-le, va alege tot mai puţine soluţii pentru a nu mai fugi de atâtea poveşti care o strâng tot mai tare, ca un lanţ. […] Poezia ei dă impresia unei stări de izolare pe care ţi-o dă trecerea prin toate lucrurile care se ivesc în drumul tău şi pe care le percepi uneori traumatizant, uneori necesar, uneori ca pe nişte amintiri cărora nu le ştiai numele şi pe care acum le denumeşti cu nume străine de fiinţa ta.” Iar Ana Velicaru consideră că “Noțiuni elementare este un snapshot al prezentului, cu toate detaliile sale – uneori abuzive, de multe ori dureroase, alteori de o frumusețe ireală, în căutarea seninului pe care poeta pare să nu-l dibuiască. Irina-Roxana Georgescu scrie cu onestitatea celui care trăieşte la fel de intens şi bucuria, şi amărăciunea, toate resimțite cu obiectivitatea unei perspective postumane. Acuratețea trimiterilor la concepte matematice, plimbarea continuă printre referinţe livreşti şi cinematografice, duritatea unor versuri, luciditatea altora dezvăluie o poezie puternică, miraculos cufundată într-o lumină extramundană.” (Mai multe informaţii găsiţi pe www.ecredu.ro sau pe www.librariacartearomaneasca.ro)
Irina-Roxana Georgescu (n. 1986) a absolvit Facultatea de Litere (specializarea română – franceză) a Universității București în 2008, masteratul de teorie literară şi literatură comparată (2010). Doctor în filologie (2016) al aceleiași Universități, cu o teză despre influența criticii occidentale asupra criticii literare postbelice româneşti (1960-1980). În perioada 2010-2014, a condus seminare de teoria literaturii, comparatism şi idei literare, dar şi cursuri practice de tehnica lecturii la Universitatea din Bucureşti. A fost redactor de limba franceză la revista de studii literare şi culturale Euresis – Cahiers roumains d’études littéraires et culturelles (2009-2013). Începând din octombrie 2018, este asistent asociat la Literele bucureştene.
Este prezentă în diverse volume colective publicate în ţară (Literatura şi politică, coord. Mircea Anghelescu, Universitatea din Bucureşti, 2010; Afinități Imagine – Text II coord. Elena Ionescu, Ruxandra Iordache, Universitatea din Bucureşti, 2011; Cartografii literare : regional, național, european, global (coord. Adriana Babeți, Dumitru Tucan, Gabriela Glăvan, Radu Pavel Gheo, Editura Universității de Vest, Timișoara, 2016) şi în străinătate (Qu’en est-il de la littérature «beur» au féminin ?, coord. Najib Redouane, Yvette Bénayoun-Szmidt, Paris, L’Harmattan, 2012 ; Les Franco-Maghrébines. Autres voix / Écritures autres, L’Harmattan, 2014 ; Mahi Binebine, L’Harmattan, 2016 ; Fouad Laroui, L’Harmattan, 2018) etc.
Face parte din proiectul de educație media a Centrului pentru Jurnalism Independent.
A debutat în limba franceză cu volumul de poezii Intervalle ouvert, apărut la editura L’Harmattan (Paris, 2017) şi în limba română cu volumul Noţiuni elementare (Editura Cartea Românească, 2018).
Publică poezie şi studii literare în diverse reviste de cultură din ţară (Apostrof, Convorbiri literare, Familia, Tribuna, Ramuri, Observator cultural, Steaua etc.) şi din străinătate (Interlignes – Franţa, Diario de Avisos, dragaria.es – Spania).
( Comunicat de presa)