ISU Vrancea: Peste 100 de apeluri la 112 privind situaţii de urgenţă şi 11 comune afectate de inundaţii
Publicat de , 21 iunie 2021, 17:22
Peste 100 de apeluri la 112 care sesizau situaţii de urgenţă ca urmare a fenomenelor meteo extreme în ultimele 24 de ore, 11 comune afectate, circa 60 de persoane evacuate, zeci de gospodării, curţi şi grădini inundate şi alte zeci de drumuri naţionale, judeţene şi comunale afectate de viituri, este bilanţul provizoriu al inundaţiilor în judeţ, a informat, luni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
‘În ultimele 24 de ore, în dispeceratul ISU Vrancea au fost primite peste 100 de apeluri prin 112, care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă. Echipajele de pompieri din cadrul subunităţilor au intervenit atât în municipiul Focşani, cât şi în comunele Bilieşti, Ploscuţeni, Sihlea, Tulnici şi Vânători, la misiuni pentru salvarea şi evacuarea persoanelor şi animalelor aflate în pericol, îndiguiri cu saci de nisip pentru limitarea pagubelor, evacuarea apei din gospodării, degajarea arborilor căzuţi şi eliberarea căilor de acces. Totodată, în zonele afectate Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat pentru înlăturarea efectelor negative. Au fost afectate 11 unităţi administrative-teritoriale, respectiv Focşani, Mărăşeşti, Bilieşti, Gugeşti, Mera, Poiana Cristei, Ploscuţeni, Reghiu, Spulber, Sihlea şi Tulnici, 57 de persoane au fost evacuate la Bilieşti, 15 animale au fost salvate la Bilieşti, 37 de locuinţe au fost inundate la Bilieşti şi Spulber, 82 de curţi/grădini inundate la Bilieşti, Ploscuţeni, Gugeşti şi Tulnici’, se arată într-un comunicat al ISU Vrancea.
Inundaţiile au afectat patru drumuri naţionale sau judeţene, DN 2N, DJ 204D, DJ 205D şi DJ 204F, 16 drumuri comunale la Mera, Poiana Cristei, Spulber, Reghiu şi Bilieşti, iar două drumuri comunale au fost distruse de ape la Poiana Cristei, în satele Petreanu şi Târâtu. De asemenea, cinci poduri sau podeţe au fost afectate de ape, trei la Poiana Cristei, unul la Reghiu şi unul la Spulber, în timp ce alte şase poduri sau podeţe au fost distruse de viituri la Mera, Reghiu, Tulnici şi Poiana Cristei.
În prezent, au rămas impracticabile circulaţiei DJ 204 D pe tronsonul Podul Zamfirei – Bilieşti – Suraia şi DJ 204E pe tronsonul Ciuşlea – Mirceştii Vechi.
Circa 130 de pompieri militari din cadrul ISU Vrancea au fost prezenţi în teren în ultimele 24 de ore pentru monitorizarea, prevenirea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase din judeţ.
Având în vedere evoluţia situaţiilor generate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus dislocarea în sprijinul pompierilor vrânceni a două motopompe remorcabile de capacitate mărită de 10.000 litri/minut şi patru motopompe transportabile de la ISU Bucureşti – Ilfov, două motopompe remorcabile Novus de 3.300 litri/minut şi trei motopompe transportabile de la ISU Braşov şi două motopompe remorcabile Novus de 3.300 litri/minut şi trei motopompe transportabile de la ISU Dâmboviţa.
Pompierii vrânceni monitorizează în continuare evoluţia hidrologică a râurilor din judeţ şi efectuează recunoaşteri în teren.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)