Marina Stepnova, autoarea celebrului roman „Femeile lui Lazăr”, la Iași. Emisiunea „Weekend cu prieteni”, realizator – Natalia Maxim (30.10.2016)
Publicat de hdaraban, 30 octombrie 2016, 18:14 / actualizat: 31 octombrie 2016, 9:36
Marina Stepnova, una dintre vocile cunoscute ale literaturii ruse contemporane, s-a numărat printre invitații ediției din acest an ai Festivalului Internațional de Literatură și Traducere. Scriitoarea a avut o întâlnire la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Al.I.Cuza”, la care au participat cadre universitare, studenți, precum și pasionați ai literaturii ruse.
La eveniment s-a discutat despre romanul său de succes „Femeile lui Lazăr”, tradus până în prezent în 25 de limbi și premiat cu „Bolișaia kniga” /Marea carte/. În România, volumul a fost publciat la Editura Curtea Veche, iar traducerea aparține prof. dr. Antoaneta Olteanu de la Faculatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București.
Tema centrală a romanului „Femeile lui Lazăr’’ este iubirea, căminul, realțiile umane și il are ca protagonist pe un fizician de geniu. Marina Stepnova le-a împărtășit celor prezenți aspecte din activitatea sa literară, dar și de cea de traducător.
Scriitoarea a făcut cunoscută publicului din Rusia, piesa „Steaua fără nume” a lui Mihail Sebastian, pe care a tradus-o in limba rusă. Manifestarea a fost moderată de conf. univ. dr. Marina Vraciu și prof. univ. dr. Leonte Ivanov, șeful Catedrei de Slavistică și s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Scriitoarea Marina Stepanova:
Prof.univ.dr Antoaneta Olteanu, traducătorul cărții:
Prof. univ. dr. Leonte Ivanov, șeful Catedrei de Slavistică:
Marina Stepnova s-a născut în orașul Efremov, regiunea Tula. A absolvit Institutul de Literatură din Moscova. Timp de zece ani a locuit la Chișinau, locul care și-a pus amprenta asupra creației sale. A debutat cu romanul „Hirurg”/ Chirurgul/, iar faima internațională i-a adus-o cartea „Femeile lui Lazăr”.
Următoarele cărți care vor ajunge la cititorul român sunt „Lecția de italiană” și „Undeva lânga Grosseto”.