Neamţ: Recuperare gratuită la domiciliu pentru copiii cu dizabilităţi din Roman, printr-un proiect al DGASPC
Publicat de , 26 ianuarie 2021, 15:02
Copiii cu dizabilităţi din Roman şi localităţile limitrofe vor beneficia, în premieră, de servicii de recuperare şi consiliere psihologică la domiciliu, printr-un proiect care va fi implementat, din luna februarie, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ.
Serviciile vor fi oferite de o echipă mobilă care se va deplasa la familiile copiilor aflaţi în risc de abandon, care nu au acces la servicii de recuperare deoarece familiile nu dispun de resurse necesare sau sunt netransportabili din cauza dizabilităţii de care suferă, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Neamţ remis, marţi, AGERPRES.
‘DGASPC Neamţ are de câţiva ani o echipă mobilă ce funcţionează în zona Piatra-Neamţ şi care a avut rezultate remarcabile, oferind copiilor defavorizaţi sau în situaţii de risc terapiile necesare chiar la ei acasă. Ne dorim ca şi echipa mobilă ce va funcţiona la Roman să aibă aceleaşi rezultate pozitive şi astfel, în timp, să putem veni în sprijinul cât mai multor copii cu probleme pentru care accesul la serviciile de care au atâta nevoie este dificil momentan. Sperăm să reducem riscul de abandon ajutându-i pe copii să rămână în familie şi în comunitate. Intervenţia echipei mobile vizează şi dezvoltarea unui parteneriat activ cu serviciile existente la nivelul comunităţii, fiind o garanţie suplimentară a coerenţei în ceea ce priveşte aplicarea planului de recuperare a copilului cu dizabilităţi‘, a declarat, în comunicatul de presă, directorul general al DGASPC Neamţ, Cristina Păvăluţă.
Echipa mobilă a fost înfiinţată prin intermediul proiectului ‘Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilităţi’, finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman.
Proiectul asigură o parte dintre cheltuielile de personal pentru viitoarele case de tip familial ce vor înlocui Centrul de plasament ‘Romaniţa’ Roman şi susţine înfiinţarea la Roman a unei echipe mobile formată din specialişti (kinetoterapeut, psiholog şi asistent social) ce vor merge la copiii eligibili şi le vor oferi gratuit, la domiciliu, serviciile de care au nevoie.
În luna ianuarie au fost contactate 14 familii din Roman în vederea evaluării iniţiale sociale, psihologice şi kinetoterapeutice impuse în proiect.
La începutul lunii februarie se vor încheia contractele de furnizare de servicii între familie şi DGASPC Neamţ şi, ulterior, va începe recuperarea propriu-zisă la domiciliul copiilor cu dizabilităţi.
În prima etapă a proiectului se va lucra cu aproximativ zece copii încadraţi în grad de handicap, din municipiului Roman, urmând ca până la finalizarea proiectului să se ajungă la 42 de beneficiari, din Roman şi zonele limitrofe.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)