Primăria Focşani doreşte implementarea unui sistem de colectare a deşeurilor menajere pe bază de card
Publicat de , 18 iulie 2019, 06:46
Primăria municipiului Focşani are în vedere implementarea unui sistem modern de colectare a deşeurilor selective, pe bază de card, care să respecte principiul ‘Plăteşti cât arunci’ şi să diminueze facturile cetăţenilor pentru gunoiul menajer, proiectul aflându-se în prezent la stadiul de studiu de fezabilitate, a declarat, miercuri, primarul Cristi Misăilă.
‘Avem în acest moment un contract încheiat cu o firmă specializată, care elaborează un studiu de fezabilitate cu privire la introducerea unor sisteme moderne de colectare selectivă a gunoiului menajer. Suntem pe finalul acestui contract şi aşteptăm să fie prezentat acest studiu, care va prezenta inclusiv locaţiile unde vor fi amplasate aceste sisteme de colectare selectivă. Din discuţiile purtate cu echipele de specialişti, este vorba de nişte sisteme îngropate, cu mai multe pubele, care vor funcţiona pe principiul cântăririi gunoiului pe categorii, pentru că trebuie să respectăm principiul ‘Plăteşti cât arunci’. Şi atunci, fiecare familie va avea un card de acces la pubele, putându-se face astfel o monitorizare a fiecărei cantităţi în parte, iar la finele lunii se va emite o factură în funcţie de cantitatea de gunoi aruncată’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Cristi Misăilă.
Cel mai optimist termen pentru implementarea acestui sistem de colectare selectivă a deşeurilor menajere este de circa doi ani.
‘Noua legislaţie ne obligă să implementăm acest sistem, pentru a răspunde cerinţelor UE cu privire la targetul de colectare selectivă. Anul acesta este de 40%, un target foarte mare, ceea ce implică un efort deosebit atât din partea noastră, cât şi din partea cetăţenilor. Noi ne preocupăm să respectăm aceste prevederi legislative, dar este foarte greu să implementăm un astfel de sistem la nivel de municipiu. Va trebui în primul rând să facem o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la modul de utilizare a acestor sisteme, pe lângă construcţia propriu-zisă a sistemului. În cel mai optimist scenariu, am putea să implementăm acest proiect în maximum doi ani de zile, dacă procedurile de achiziţie vor parcurge un circuit normal’, a precizat Misăilă.
În prezent, colectarea gunoiului menajer de la populaţie se face la comun şi este taxat cu o valoare fixă de volum pentru fiecare membru al familiei de 10,50 lei pentru cei care au contract cu compania de salubritate a municipiului şi de 14,71 lei lună de persoană pentru locuitorii care nu au contracte încheiate pentru ridicarea gunoiului menajer.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)