Priorităţile preşedinţiei României la Consiliului UE
Publicat de , 31 decembrie 2018, 06:37
În primele 6 luni ale lui 2019, România va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar preluarea va fi marcată, pe 10 ianuarie, de vizita, la Bucureşti, a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alături de Colegiul Comisarilor.
La mijlocul lunii viitoare, premierul Viorica Dăncilă va prezenta, în faţa membrilor Legislativului european, priorităţile acestei preşedinţii, iar şeful statului Klaus Iohannis, declara că România îşi propune, printre altele, să contribuie la avansarea dosarelor Uniunii.
România, ca ţară ce va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie este profund ataşată de proiectul european, spunea preşedintele Klaus Iohannis şi îşi exprima convingerea că, prin acţiuni coordonate, va reuşi să contribuie la crearea unei Uniuni mai puternice şi mai bune. Potrivit şefului statului, contextul în care România preia preşedinţia Consiliului UE este complex, cu impact asupra cetăţenilor, dar şi a statelor membre.
De asemenea, ţara noastră îşi propune să contribuie în cele 6 luni de mandat la avansarea semnificativă a dosarelor de pe agenda europeană într-o manieră constructivă şi bazată pe consens.
Un moment cheie al preşedinţiei române îl constituie summitul informal al şefilor de stat şi de guvern de la Sibiu, din 9 mai 2019.
Klaus Iohannis: Obiectivul nostru cu acea ocazie este să avem o discuţie pozitivă, orientată spre viitor. Ne propunem să avem ca rezultat al summitului o proiecţie strategică asupra parcursului viitor al Uniunii Europene şi asupra politicilor pentru următoarea perioadă de 5 ani. Îmi doresc ca summitul de la Sibiu să contribuie la consolidarea proiectului european pe baza priorităţilor consensuale. Suntem conştienţi că succesul preşedinţiei române va depinde în mare măsură de o voinţă politică puternică atât din partea Parlamentului European, cât şi a Consiliului.
Şeful statului mai spunea că România trebuie să folosească perioada rămasă până la summitul de la Sibiu pentru a implementa deciziile şi măsurile care să arate capacitatea Uniunii Europene de a-şi îndeplini promisiunile făcute cetăţenilor şi menţiona că acest obiectiv trebuie să devină imperativul politic al momentului.
(Rador/FOTO romania-actualitati.ro)