Reorganizarea administrativ-teritorială ar contribui la stabilitatea financiară a ţării, susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban
Publicat de gabrielarotaru, 15 ianuarie 2025, 11:24
Reorganizarea administrativ-teritorială prin comasarea anumitor unităţi locale ar contribui la stabilitatea financiară a ţării, susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban. El spune că o asemenea măsură poate asigura confortul bugetar necesar pentru ieşirea pe pieţele internaţionale şi atragerea de investiţii.
Mihai Daraban: Avem 1.300.000 de bugetari, faţă de Polonia, 900.000. Şi unde sunt aceşti bugetari? Prin administraţia publică. Sunt 467.000 în administraţia publică locală şi diferenţa în administraţia publică centrală. Şi aici este marea problemă. Avem deficit şi în educaţie, şi în poliţie, şi în sănătate. În schimb, în administraţie suntem excedentari. Şi aici cred că trebuie lămurite lucrurile, pentru că România nu mai poate funcţiona în paradigma anului ’68, când actualele judeţe au fost înfiinţate. E un proces pe care toţi suntem conştienţi că e pe termen, dacă vreţi, optimist, mediu şi lung.
Acum două zile, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că îşi doreşte ca în următoarea sesiune parlamentară să intre în dezbatere un proiect de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, document care va fi elaborat de o comisie formată inclusiv din reprezentanţi ai consiliilor judeţene şi ai primăriilor de oraşe şi comune. În schimb, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susţine într-o postare pe o reţea de socializare că reorganizarea nu trebuie făcută în pripă şi doar pentru reducerea cheltuielilor, ci pe baza unor studii elaborate de specialişti şi care să ducă la dezvoltarea reală a tuturor zonelor. (Rador/ FOTO ccir.ro)