Ascultă Radio România Iași Live

Şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului Marii Uniri

Şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului Marii Uniri

Publicat de , 28 noiembrie 2018, 14:59 / actualizat: 28 noiembrie 2018, 16:25

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a făcut miercuri un apel la unitate, la încetarea ‘războiului între români şi români’ şi a afirmat că nu trebuie să se mai întâmple ‘ceea ce s-a întâmplat recent în Parlamentul European, când au fost români care au votat împotriva României’.

El a subliniat, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire reprezintă cea mai mare sărbătoare a României şi este de datoria politicienilor de a continua acest proces şi de a consolida poziţia României în Uniunea Europeană şi în NATO – cea mai importantă realizare în ultimul secol.

‘Cred că este datoria noastră de a continua acest proces de a consolida poziţia ţării noastre în UE şi NATO. Avem obiective clare – adoptarea monedei euro, aderarea la spaţiul Schengen. (…) De asemenea, trebuie să asigurăm un rol activ pentru România în cadrul NATO, astfel încât să asigurăm relaţii puternice de securitate şi stabile. Toate aceste obiective reprezintă mize majore pentru România, iar noi, oamenii politici, avem datoria să ne comportăm ca adevăraţi români. Ne aflăm într-o competiţie permanentă, e firesc că aşa funcţionează democraţia. (…) Dar, din păcate, uneori mergem prea departe. Cred că în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor majore trebuie să fim în primul rând români (…), să fim patrioţi în ceea ce priveşte România (…), să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa, să stabilim împreună obiectivele pe care să le urmărim, să vorbim pe o singură voce. Să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat recent în Parlamentul European, când au fost români care au votat împotriva României. Trebuie să încetăm acest război între români şi români pe care îl ducem de prea multă vreme în afara ţării şi in interior. Vă asigur că nu asta vor cei care ne-au votat. (…) Separaţi putem fi frânţi, dar uniţi împreună putem însă a fi o forţă de nestăvilit şi să construim o Românie puternică în Europa şi în lume’, a afirmat preşedintele PSD.


Premierul Viorica Dăncilă i-a salutat, miercuri, pe liberali pentru contribuţia Brătienilor la Marea Unire, precizând că aceasta este o ‘o ştachetă înaltă’ pentru cei care conduc azi acest partid.

‘Adresez un salut partidelor de opoziţie. Îi salut pe liberali pentru contribuţia esenţială a Brătienilor în realizarea României Mari şi a Unirii de la 1918’, a afirmat Dăncilă la şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri.

De asemenea, ea le-a recomandat celor care reprezintă România la nivel internaţional ca, indiferent de opiniile lor politice sau personale, să se gândească în primul rând la interesul comun al românilor ca naţiune europeană.


Prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat, miercuri, în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, un mesaj de ‘pace politică’ preşedintelui Klaus Iohannis, subliniind că, indiferent de mizele politice sau electorale, au datoria de a coopera şi colabora.

‘Dragi compatrioţi, în această şedinţă solemnă a Centenarului Marii Uniri adresez un mesaj de pace politică şi către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Aşa cum am spus de-a lungul întregului meu mandat, am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale pe care le avem în faţă, în calităţile oficiale pe care le avem ca prim-ministru sau ca preşedinte avem datoria de a coopera, de a colabora între noi. Este o datorie dincolo de orice miză personală, este o datorie faţă de români şi faţă de România, este momentul să ne bucurăm de consens, de linişte, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire’, a spus Viorica Dăncilă, la şedinţa solemnă a Parlamentului, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri.

Premierul a adăugat că îşi doreşte ca Ziua Naţională să fie sărbătorită într-un climat de ‘linişte şi pace, fără dezbinare’. ‘Interesul naţional trebuie să primeze în faţa interesului politic’, a adăugat ea.


UPDATE – România se află la un veac de la cea mai importantă realizare a românilor, înfăptuirea unităţii naţionale, iar politicienii trebuie să răspundă la întrebarea dacă vor continua să promită mult şi să livreze puţin, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul şedinţei solemne a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri.

‘Pe 1 Decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba la Alba Iulia ce ar putea face generaţia sa pentru a se ridica la înălţimea îndeplinirii unui asemenea ideal. Cu privilegiul de a fi preşedintele României în vremea Centenarului, preiau emoţionanta interogaţie a fruntaşului ardelean, făuritor al Marii Uniri şi v-o adresez dumneavoastră, aleşilor naţiei. Prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum o sută de ani? Astăzi, întrebarea la care trebuie să răspundă politicenii, indiferent de partid sau doctrină, este dacă vor continua să promită mult şi să livreze puţin sau dacă vor avea curajul şi responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României în cel de-al doilea Centenar. Cred că răspunsul la această întrebare poate să ne indice sursele demnităţii şi coeziunii naţionale’, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că românii au mari speranţe pentru viitorul ţării şi aşteptări îndreptăţite de la cei care o conduc.

‘Cu atât mai mult, de Centenar, românii aşteaptă o guvernare la înălţimea moştenirii care ne-a fost încredinţată, vor lideri politici responsabili, cinstiţi şi care să-şi propună obiective politice ambiţioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice’, a evidenţiat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că Centenarul nu este doar un prilej de a ne onora istoria, ci şi un moment de reflecţie, ‘în care să ne întrebăm cu toată onestitatea dacă ne-am revendicat locul pe care îl merităm în rândul ţărilor lumii’.

‘Mergem azi în direcţia corectă sau ne aflăm pe un drum greşit, care ne va duce în cu totul altă parte decât unde vrem să ajungem ca naţiune? Aniversarea celor 100 de ani ai ţării noastre ne găseşte la o răscruce pentru destinul României în următorul centenar. Secolul pe care l-am parcurs nu a fost deloc uşor, dar în ultimele lui decenii am reuşit să progresăm. Trăim într-o societate liberă, cu instituţii stabile şi ne leagă un amplu parteneriat strategic de cea mai puternică democraţie a lumii, SUA. Suntem parte a NATO, cu toate beneficiile de securitate care decurg din acest statut şi suntem membri ai UE, integraţi în marea familie a naţiunilor, aşa cum au visat înaintaşii noştri’, a mai spus el.

Klaus Iohannis a subliniat că Marea Unirea a fost şi este ‘mai mult decât momentul definitoriu al unui popor care îşi regăsea democratic cadrul statal natural’.

În acest sens, el a menţionat că Marea Unire propunea în plan intern drepturi şi libertăţi aşteptate de către toţi oamenii, iar în plan internaţional susţinea prevalenţa dreptului asupra forţei şi principiul frăţietăţii universale.

‘Aniversăm astăzi un veac de la cea mai importantă realizare a românilor – înfăptuirea unităţii naţionale. Elitele intelectuale şi politice ale începutului secolului XX ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament şi jertfă. Este vorba despre suveranii României, de prim-miniştrii, de politicenii Regatului României, de cei din Transilvania, Basarabia sau Bucovina. Este vorba despre oameni de ştiinţă şi cultură, despre cum este vorba despre eminenţi păstori ai spiritualităţii poporului român. Ei au rămas cu toţii în memoria naţiunii, pentru că au urmărit cu tenacitate realizarea proiectelor şi aspiraţiilor naţionale’, a menţionat el.


Preşedintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un apel către parlamentari să renunţe la unele legi care ‘fac rău românilor şi care nici nu corespund standardelor europene’ şi i-a îndemnat pe aceştia ‘să nu facă rău societăţii româneşti’.

‘Este responsabilitatea dumneavoastră să asiguraţi buna legiferare într-un cadru de dezbateri deschise şi transparente. (…) astfel încât deciziile luate aici să fie adaptate la nevoile reale ale societăţii. Este încă timp că reveniţi asupra unor legi care nu au nici susţinerea oamenilor, şi nici nu corespund standardelor europene. Nu puneţi în joc tot efortul şi sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectaţi în Uniunea Europeană. Nu faceţi rău societăţii româneşti mergând mai departe cu legi ale justiţiei şi cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democraţie veritabilă’, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.


Şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri, a început, miercuri, în jurul orei 14,00, cu intonarea Imnului Naţional al României.

La şedinţa solemnă sunt prezenţi, alături de senatori şi deputaţi, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, precum şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

De asemenea, la eveniment iau parte şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, dar şi Custodele Coroanei Române, Margareta.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis săptămâna trecută desfăşurarea în plenul comun, pe 28 noiembrie, de la ora 14,00, a unei şedinţe solemne dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri.

Preşedintele şi-a devansat programul vizitei oficiale în Franţa pentru a participa astăzi, în plenul Parlamentului, la această şedinţă solemnă. Vor susţine apoi discursuri preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

Reprezentanţii grupurilor parlamentare vor susţine, de asemenea, alocuţiuni în plenul Parlamentului în limita a 7 minute.

La eveniment au fost invitaţi să participe şi foştii preşedinţi ai României, membrii Guvernului şi şefii misiunilor diplomatice de la Bucureşti.

Sunt, de asemenea, aşteptaţi să participe, printre alţii, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice.

Astăzi, în plenul Camerei a Deputaţilor a fost adoptat un proiect de lege prin care municipiul Iaşi este declarat capitală istorică a României, iar Alba Iulia devine, pe baza documentului, capitala Marii Uniri.

Proiectul a fost susţinut de toate grupurile parlamentare, iar în expunerea de motive iniţiatorii subliniau că în acest an centenar trebuie instituită o recunoaştere morală a oraşelor care, prin elitele sale, au contribuit la realizarea celui mai important proiect de ţară al românilor: marea unire.

(Rador/FOTO romania-actualitati.ro)

Iaşi: Peste 200 de specialişti vor participa la Congresul Naţional de Neuroştiinţe Moderne din România
Fără categorie joi, 26 septembrie 2024, 12:43

Iaşi: Peste 200 de specialişti vor participa la Congresul Naţional de Neuroştiinţe Moderne din România

Peste 200 de specialişti din domeniul neuroştiinţelor se vor afla în perioada 9-12 octombrie, la Iaşi, pentru a lua parte la cea de-a VI-a...

Iaşi: Peste 200 de specialişti vor participa la Congresul Naţional de Neuroştiinţe Moderne din România
TÂRGUL DE MEŞTERI din Târgu Frumos, ediția a XI-a, 20-22 septembrie 2024
Fără categorie miercuri, 18 septembrie 2024, 12:16

TÂRGUL DE MEŞTERI din Târgu Frumos, ediția a XI-a, 20-22 septembrie 2024

Primăria Oraşului Târgu Frumos şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, având parteneri Casa de Cultură „Garabet Ibrăileanu” Târgu...

TÂRGUL DE MEŞTERI din Târgu Frumos, ediția a XI-a, 20-22 septembrie 2024
A început „Creative Healing”! Anca Sâiu, psihoterapeut pentru copii și adolescenți la Salvați Copiii Iași
Fără categorie miercuri, 11 septembrie 2024, 10:00

A început „Creative Healing”! Anca Sâiu, psihoterapeut pentru copii și adolescenți la Salvați Copiii Iași

A început „Creative Healing”! Proiect dedicat copiilor din secția de oncologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta...

A început „Creative Healing”! Anca Sâiu, psihoterapeut pentru copii și adolescenți la Salvați Copiii Iași
Au început lucrările la Spitalul nr. 2 din Vaslui
Fără categorie miercuri, 11 septembrie 2024, 06:20

Au început lucrările la Spitalul nr. 2 din Vaslui

Au început lucrările la Spitalul nr. 2 din Vaslui. Investiția dispune de o finanțare de peste 385 de milioane de lei și are în plan 100 de...

Au început lucrările la Spitalul nr. 2 din Vaslui
Fără categorie vineri, 16 august 2024, 10:22

#StareaEducației (INTERVIU) Theodor Giurcanu, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor: “Trebuie mult mai bine reglementate acțiunile care duc la aplicarea unei sancțiuni de tipul sălii de detenție, prevedere din noul Statul al Elevului, pentru a nu-l afecta și mai mult pe cel care are tendința de a deranja orele de curs”

În mai puțin de o lună începe școala, vacanța e pe final, iar din toamnă elevii vor avea parte de câteva schimbări survenite prin...

#StareaEducației (INTERVIU) Theodor Giurcanu, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor: “Trebuie mult mai bine reglementate acțiunile care duc la aplicarea unei sancțiuni de tipul sălii de detenție, prevedere din noul Statul al Elevului, pentru a nu-l afecta și mai mult pe cel care are tendința de a deranja orele de curs”
Fără categorie luni, 15 iulie 2024, 13:09

Importanța centurilor verzi și a pădurilor pentru viața și sănătatea României. Alex Găvan la ”Pulsul Zilei”, cu Mihai Florin Pohoață – 15.07.2024.

Pădurile asigură numeroase servicii ale ecosistemelor, esențiale pentru mediu și pentru climă. Pădurile contribuie la reglarea climei pe...

Importanța centurilor verzi și a pădurilor pentru viața și sănătatea României. Alex Găvan la ”Pulsul Zilei”, cu Mihai Florin Pohoață – 15.07.2024.
Fără categorie vineri, 5 iulie 2024, 10:10

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui: Festivalul ”Vasluiul medieval”

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui organizează de astăzi și până duminică a doua ediție a FESTIVALULUI „VASLUIUL MEDIEVAL”,...

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui: Festivalul ”Vasluiul medieval”
Fără categorie luni, 1 iulie 2024, 11:22

Vrancea: Circa 20.000 de hectare însămânţate cu culturi de toamnă – afectate de seceta pedologică

Circa 20.000 de hectare însămânţate cu culturi de toamnă au fost afectate de seceta pedologică anul acesta, cu pierderi între 40% şi 50%,...

Vrancea: Circa 20.000 de hectare însămânţate cu culturi de toamnă – afectate de seceta pedologică