Spectacolul „Cifre”, al UNAGE Iași – povestea unor imigranți, într-un scenariu de teatru documentar
Tema imigranților care își riscă viața pentru a ajunge în Europa a devenit scenariu de teatru documentar pentru spectacolul „Cifre”, realizat de masteranzii de la Actorie ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, coordonați de conf. univ. dr. Antonella Cornici.
![Spectacolul „Cifre”, al UNAGE Iași – povestea unor imigranți, într-un scenariu de teatru documentar Spectacolul „Cifre”, al UNAGE Iași – povestea unor imigranți, într-un scenariu de teatru documentar](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-14-at-17.09.03-1-850x479.jpeg)
Publicat de isoreanu, 16 februarie 2025, 16:33
La Sala Studio a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, a avut loc premiera spectacolului „Cifre”, teatru documentar. Un proiect inspirat de o poveste adevărată.
Un material de Ioana Soreanu:
Tema spectacolului „Cifre” tratează un subiect de actualitate: drama imigranților care încearcă să ajungă în Europa, riscându-și viața pe vase supraaglomerate. De multe ori, își pierd viața în această încercare disperată.
În iunie 2006, un pescador spaniol întîlnește, în Marea Mediterană, un vas naufragiat cu imigranți africani. Cele mai apropiate porturi refuză intrarea vasului de pescuit, iar echipajul și imigranții rămân fără apă și mâncare. Salvarea acestora nu reprezintă o prioritate pentru autorități, iar strategia diplomatică se dovedește cinică. Imigranții devin cifre, fără istorie, fără identitate, iar nevoile lor reprezintă o sumă de cheltuieli.
Acest caz a fost preluat de presa internațională și a inspirat piesa scriitoarei spaniole Mar Gomez Glez.
Masteranzii de la Secția Actorie/Păpuși Marionete a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași au rescris poveștile personajelor și au recreat scenariul, construind spectacolul „Cifre”, pe care l-au prezentat publicului, săptămâna aceasta (n.r. 12 și 13 februarie), în Sala Studio din Corpul ARTES a Universității de Arte.
Tinerii actori au fost coordonați de conf. univ. dr. Antonella Cornici:
Noi am făcut un laborator pe disciplinele story telling și teatru documentar, la atelierul de creație. Am găsit acest text care, apropo, e în premieră națională la noi, și ei s-au documentat, absolut toată documentarea acestui spectacol au făcut-o studenții de la anul I și II Master Actorie și Animație în cadrul acestui laborator, vizavi de acest caz real, pentru că s-a mediatizat foarte mult acest caz, s-a făcut și un film documentar, apropo. Pe urmă, în cadrul disciplinei story telling, ei au scris povești din perspectiva unor personaje din acest text. Aproape tot ceea ce este monolog în acest spectacol, să știți că este scris de actorii de aici. Noi trebuie să facem o altă zonă a dramaturgiei și un altfel de teatru, să spun așa, la Master, adică să atingem teatru documentar, teatru social, teatru dans, bineînțeles, diferite forme, tehnici, direcții de interpretare, altele decât la studiile de licență.
Bogdan Cantauz, student la Master în anul al II-lea, interpretează rolul căpitanului, un personaj romantic, determinat să salveze viețile naufragiaților în ciuda greutăților pe care le întâmpină:
În primul rând, l-am simțit ca trei pariuri câștigate: pariul de grup, că am reușit să fim o echipă și să scoatem acest spectacol la bun în sfârșit, pariul că după o perioadă lungă de absența mea pe scenă, încă îmi place foarte tare să fiu aici și pariul în care dorul de Antonella Cornici și de modul cum montează, a fost iarăși un pariu câștigat. Mi s-a părut că sunt două lumi: e soția căpitanului, care a rămas pe uscat și e o problemă familială acolo, cu un buget, cu niște lucruri pe care trebuie să le susțină ca mamă și ca stâlp al familiei, până la urmă, și un căpitan un pic cam prea cu picioarele în mare. Am făcut și foarte multe documentare și am văzut că există foarte multe știri bazate pe acest caz.
Soția căpitanului se implică în lupta acestuia pentru salvarea imigranților, susține comunicarea cu autoritățile și atrage atenția presei asupra acestui caz. Dincolo de empatia pe care o manifestă și de iubirea pe care i-o poartă soțului ei, Carmen Jimenez are răspunderea stabilității familiei și afacerii pe care o conduce. Carmen Jimenez este interpretată de Daria Spetcu, studentă la Master, în anul I:
Eu, pe Carmen, am simțit-o o fire foarte sensibilă și foarte empatică și ține foarte mult la afacerea ei, la pescadorul ei. Chiar a crezut în visul căpitanului. E prima dată când joc într-un spectacol de tip documentar, inspirat dintr-un caz real, și a fost un proces foarte fain, pentru că a fost de echipă. Mie oricum îmi place în timpul liber să scriu, așa că a fost chiar o mare plăcere s-o descopăr pe Carmen, s-o creez pe Carmen.
Sebastian Pricop, student la Master în anul I, a descris spectacolul „Cifre” ca pe o formulă matematică:
A ajutat, vă dați seama, să înțelegem altfel fibra personajului, pentru că din momentul în care tu scrii ceva, o parte din tine o lași pe foaie, iar când o joci, o iei înapoi. A fost provocare și o plăcere, pentru că deși, la un moment dat, presiunea a ajuns la un punct culminant, am reușit să facem față. Este prima dată când mă întâlnesc cu acest tip de spectacol, de tip metalic, deși personajul meu a fost cred că mai romantic. Metalic, pentru că nu există decor, totul este expus, mișcarea scenică, în primul rând, este foarte matematică, avem anumite repere foarte matematice. Este, pur și simplu, o formulă matematică acest spectacol. Ești tot timpul acolo, tot timpul ești expus și trebuie să fii prezent 100% pe tot parcursul spectacolului.
În acestei formule matematice este multă emoție, iar firul roșu al poveștii este condus astfel încât să nu piardă niciun moment atenția publicului. Amprenta regizorală a Antonellei Cornici este evidentă în construcția spectacolului care presupune multă mișcare, muzică, lumini și umbre. Concepția video îi aparține lui Valentin Mocanu, de sound design se ocupă Mihai Cornea și Andrei Piu, iar de light design, Emilian Andrei. Mișcarea scenică este semnată Daria Spetcu și Juan Cruz Luque. Din distribuție, mai fac parte Flavius Grușcă, George Gușuleac, Smaranda Hăisan, Rusanda Radvan, Alexandra Maria Budău, Luiza Martoncă, Marian Stavarachi.