Străinii care investesc în Republica Moldova vor putea dobândi cetăţenia
Publicat de , 1 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 1 iunie 2018, 7:36
Iniţiativa înregistrată în noiembrie, anul trecut, se referă iniţial la unele modificări ale legii privind actele de identitate, însă, printre unele amendamente propuse ulterior de deputaţi ai Partidului Democrat aflat la guvernare figurează şi iniţiativa ca străinii care dobândesc cetăţenia datorită investiţiilor efectuate în Republica Moldova să nu mai fie obligaţi să cunoască limba oficială şi Constituţia, aşa cum sunt obligaţi toţi solicitanţii de cetăţenie.
O altă modificare ţine de majorarea numărului de cetăţenii acordate pentru investitori şi familiile acestora.
De asemenea, în decretele şefului statului prin care va fi acordată cetăţenia acestor persoane să nu fie indicat şi numele lor.
Amendamentele au provocat dezbateri la ultima şedinţă a parlamentului, iar preşedintele Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, Roman Boţan, şi-a dat demisia, în semn de protest faţă de intenţia de adoptare a acestui proiect.
El consideră că aceste prevederi reprezintă un risc sporit pentru securitatea statului şi de corupţie, aşa cum a constatat şi Centrul Naţional Anticorupţie.
Roman Boţan: „Părerea mea personală este că reprezintă riscuri de securitate pe termen lung. Să nu uităm că aceste persoane care nu mai sunt doar 5.000, ci sunt mult mai multe, imediat ce primesc cetăţenia obţin şi drepturi politice, şi drepturi aferente proprietăţii. Să nu uităm că noi trăim într-o zonă în care avem un conflict îngheţat şi există o zonă ocupată de Federaţia Rusă în raioanele de est ale Republicii Moldova. Să nu uităm că suntem un stat care avem hotar cu alt stat – Ucraina – care are un conflict armat pe teritoriul său„.
Şi experţii atenţionează asupra riscurilor pe care le comportă această lege.
Ion Guzun, reprezentantul Centrului de Resurse Juridice: „Republica Moldova este o ţară de tranzit pentru spălarea banilor şi alte infracţiuni cu caracter economic, care au fost săvârşite până acum şi sunt foarte multe dosare penale. Eu cred că aceasta este o sarcină prea mare pentru noi. Ne expunem în mod nejustificat securitatea statului la aceste prevederi sau cel puţin până în prezent noi nu am văzut o justificare”.
În 2017 a intrat în vigoare o lege care le permite străinilor să obţină cetăţenia moldovenească pentru contribuţii care pornesc de la 100.000 de euro.
Prevederile au fost criticate atunci de societatea civilă.
(Rador/FOTO economica.net)