Vaslui: Zeci de elevi de liceu au participat la un eveniment de conştientizare a riscurilor asociate consumului de droguri

Publicat de Gabriela Rotaru, 28 martie 2025, 17:14
Baroul Vaslui, în parteneriat cu Penitenciarul Vaslui, a organizat, vineri, în cadrul Proiectului ‘Vaslui, capitala Tineretului din România 2025’, evenimentul socio-educativ ‘Alegerea care îţi protejează viitorul’.
La eveniment au participat autorităţi locale şi judeţene şi elevi din liceele vasluiene, care au avut ocazia să afle informaţii privind riscurile asociate consumului şi traficului de droguri şi aspecte din legislaţia antidrog, invitat special fiind expertul antidrog Cătălin Ţone.
‘Când scriam acest proiect, mă gândeam ce pot să fac pentru a veni în ajutorul comunităţii din care fac parte şi ce pot să fac pentru tineri şi pentru oraşul Vaslui. (…) Acest proiect l-am înaintat Uniunii Naţionale a Barourilor din România, care a îmbrăţişat ideile mele şi, iată, ne aflăm împreună aici. Bineînţeles că acest eveniment nu putea avea loc fără sprijinul invitatului special, domnul Cătălin Ţone, de asemenea, fără sprijinul necondiţionat al Consiliului Judeţean Vaslui, al Centrului Cultural Judeţean Vaslui, al Primăriei Vaslui’, a precizat decanul Baroului Vaslui, av. Marian Şenchiu.
În cadrul evenimentului au fost prezentate şi modificările survenite în funcţionarea instituţiilor care gestionează la nivel local problema consumului de droguri, fiind menţionat faptul că la sfârşitul anului trecut Agenţia Naţională Antidrog a fost desfiinţată în urma unei ordonanţe de urgenţă, iar centrele judeţene antidrog au fost preluate de centrele de sănătate mintală din fiecare judeţ.
‘Este o modificare legislativă care ne-a luat pe toţi prin surprindere, nu ne-am dorit noi lucrul acesta, dar sperăm să fie de bun augur şi în primul rând să fie în folosul comunităţii şi al tinerilor care chiar au nevoie de servicii integrate. În cadrul Centrului de Sănătate Mintală şi pentru Prevenirea Adicţiilor am găsit un colectiv minunat format din psihologi, asistenţi sociali, medici completaţi de noi cu componenta de asistenţă socială şi prevenire şi sperăm să facem o echipă bună, să venim în sprijinul tuturor celor care vor avea nevoie atât de servicii de prevenire a consumului de droguri, cât şi de servicii de asistenţă acordate consumatorilor. Dragi copii, vă doresc în viaţă să faceţi alegeri sănătoase, vă doresc ca atunci când faceţi alegeri să vă gândiţi şi să vă informaţi asupra consecinţelor pe termen scurt, dar să nu ignoraţi niciodată consecinţele pe termen lung şi în orice situaţie vă veţi afla, să alegeţi viaţa şi libertatea’, a transmis specialistul de prevenire antidrog Valerica Cobzaru.
Expertul antidrog Cătălin Ţone, specialist cu o bogată activitate în structuri de combatere a criminalităţii organizate, le-a vorbit tinerilor prezenţi despre importanţa ca ei să fie înţeleşi şi susţinuţi de adulţi, şi nu condamnaţi pentru deciziile lor. De asemenea, acesta a subliniat că tinerii trebuie să ceară ajutor atât pentru ei, cât şi pentru alte persoane aflate în situaţii critice.
‘Fac de aproape 17 ani această activitate şi cred că noi trebuie să pătrundem în lumea voastră, să vă înţelegem, să nu fim plictisitori, să nu vă dădăcim sau să ameninţăm cu închisoarea. Trebuie să vă înţelegem, pentru că noi facem parte dintr-o altă generaţie şi voi sunteţi altfel. Nu uitaţi, dacă aveţi nevoie, există 119, linia special operaţionalizată pentru violenţă şi pentru droguri, indiferent dacă este vorba despre trafic sau consum. Linia nu trebuie confundată cu 112, care este sistemul naţional unic pentru situaţii de urgenţă. Avem 119, care nu înseamnă neapărat urgenţă şi 112, care înseamnă urgenţele de toate genurile. 112 înseamnă deplasarea echipajelor şi sosirea de îndată, iar 119 înseamnă orice, inclusiv telefoane anonime, dacă voi nu aveţi probleme şi vreţi să ajutaţi pe altcineva’, a precizat Cătălin Ţone.
Tinerii au aflat despre pericolele consumului de substanţe psihoactive atât de la specialişti, cât şi de la un fost consumator de droguri, care a reuşit să scape de dependenţă şi care este implicat în lupta de prevenire şi combatere a consumului de droguri.
Evenimentul a cuprins şi trei ateliere în care s-au purtat discuţii despre legislaţia antidrog şi despre procedurile penale şi consecinţele juridice ale consumului şi traficului de droguri, moderat de specialişti în drept penal, iar persoane private de libertate de la Penitenciarul Vaslui le-au împărtăşit tinerilor din experienţa proprie. (Agerpres/ FOTO facebook.com/BaroulVaslui)