Vrancea: Peste 50 de profesori ai Colegiului ‘Emil Botta’ din Adjud au protestat la Inspectorat
Publicat de , 5 iunie 2019, 15:29
Peste 50 de cadre didactice de la Colegiul Naţional ‘Emil Botta’ din Adjud au protestat, miercuri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, nemulţumiţi de decizia instituţiei de a reduce numărul de clase de liceu în anul şcolar 2019-2020.
Profesorii de la Colegiul ‘Emil Botta’ Adjud susţin că, după ce în anul şcolar trecut s-a desfiinţat o clasă de-a IX-a, în acest an, IŞJ Vrancea a hotărât desfiinţarea unei alte clase, pe motiv că liceele şi colegiile nu trebuie să aibă mai mult de şase clase pe fiecare an de studiu. Cu toate acestea, spun profesorii, există licee în Vrancea care şi-au suplimentat în acest an numărul de clase.
‘Colegiul Naţional ‘Emil Botta’ şi-a realizat în fiecare an planul de şcolarizare. Anul trecut am pierdut o clasă de liceu, rămânând cu doar şapte clase. Populaţia şcolară din bazinul Adjudului este de 421 de elevi, la care se adaugă alţi circa 120 de elevi din localităţile limitrofe, inclusiv din judeţul Bacău, ceea ce ar însemna circa 16 clase de liceu. Cu toate acestea, în acest an nouă ni s-a mai luat o clasă, în condiţiile în care la Liceul de Arte din Focşani s-a dat aviz pentru înfiinţarea altor două clase, la Colegiul Naţional ‘Unirea’ din Focşani s-a aprobat o altă clasă peste cele şase, iar Liceul Economic din Focşani are opt clase de liceu’, a spus directorul Colegiul Naţional ‘Emil Botta’, profesorul Emil Dumitru.
Acesta a făcut apel către ministrul Educaţiei pentru rezolvarea acestei situaţii, care riscă să crească procentul de abandon şcolar în zonă.
‘Fac apel către doamna ministru pentru a interveni şi a rezolva această problemă creată artificial la nivelul IŞJ Vrancea. Prin politica aceasta agresivă, riscăm ca, în doi-trei ani, BAC-ul să dispară la Adjud. Şi să nu credeţi că elevii care nu vor alea loc la Adjud vor veni spre Focşani. Foarte mulţi vor abandona şcoala sau vor migra către Bacău’, a fost de părere Emil Dumitru.
Potrivit reprezentanţilor ISJ Vrancea, decizia de micşora numărul claselor de liceu la Adjud a fost luată ca urmare a unei analize care a avut în vedere echilibrarea planului de şcolarizare la nivelul municipiului, deoarece numărul de elevi este în scădere.
‘Scăderea numărului de copii de clasa a VIII-a nu înseamnă supradimensionarea planului de şcolarizare, ci scăderea anual a acestui plan. În următorii 10 ani, vom avea o scădere a numărului de elevi şi de aceea trebuie să ne aşteptăm la această scădere a numărului de clase de liceu, echivalent cu numărul elevilor care termină gimnaziul. Pe zona Adjud s-a făcut un studiu foarte aprofundat şi s-a văzut că anul trecut, per total, nu s-a făcut numărul de clase. În zonă există două licee (…) şi s-a ajuns la această hotărâre: Colegiul ‘Emil Botta’ anul acesta să aibă şase clase de liceu, uman şi real, iar Colegiul Balş să aibă trei clase de liceu cu profil tehnologic şi patru clase de profesională. Supradimensionarea Colegiului Botta ar presupune dispariţia Colegiului Tehnic ‘Gheorghe Balş’ din Adjud’, a spus directorul general al IŞJ Vrancea, Dorin Cristea.
Acesta a afirmat că reorganizarea a crescut concurenţa la acest liceu şi îşi asumă răspunderea că niciun absolvent de clasa a VIII-a din Adjud ‘nu va rămâne pe dinafară’.
‘Toţi elevii absolvenţi de clasa a VIII-a vor intra în clasa a IX-a. Numărul de locuri este mult mai mare anul acesta decât cel al absolvenţilor de clasa a VIII-a. Pe Adjud, îmi asum această răspundere, că nu va rămâne nimeni pe dinafară. (…) Nu am făcut altceva decât să mărim concurenţa la Colegiul Botta’, a precizat Cristea.
Profesorii de la Colegiul Botta au fost sprijiniţi în demersul lor de liderii Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Vrancea şi ai Federaţiei Educaţiei Naţionale Vrancea, care spun că decizia de reorganizare a claselor de liceu s-a făcut după terminarea mişcării personalului didactic, astfel că profesorii care ar putea fi afectaţi de aceste schimbări nu au avut posibilitatea să-şi completeze normele didactice.
‘Din cauza unui ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale, la nivelul Judeţului Vrancea s-au tăiat 10 clase de liceu care au fost trecute în rândul claselor profesionale, fapt care nemulţumeşte foarte mult profesorii, pentru că le afectează catedrele. În urma reorganizării se pierd mai multe norme, fapt care afectează câţiva zeci de profesori, care nu îşi mai pot completa normele, având în vedere că mişcările personalului didactic s-au derulat deja în lunile care au trecut’, a declarat liderul SLI Vrancea, Constantin Ionescu.
Săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei a trimis către inspectorate un nou plan de şcolarizare pentru anul 2019-2020, prin care s-a mărit numărul claselor de profesională, astfel că mai multe clase de liceu au fost trecute la acest tip de învăţământ, iar inspectoratele şcolare au avut misiunea de a face o nouă redistribuire a claselor de liceu.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)