(AUDIO) Adina Hulubaș: „…lemnul nu este doar o sursă de profit, nu este doar o modalitate de a construi, are o valoare spirituală”
Publicat de isoreanu, 23 ianuarie 2023, 12:04 / actualizat: 23 ianuarie 2023, 22:29
Casa Muzeelor din Iași a găzduit vineri, 20 ianuarie, o conferință organizată de Centrul Județean de Conservare a Culturii Tradiționale, Academia Română filiala Iași și Institutul de Filologie Română “Alexandru Philippide”, intitulată “Patrimoniul cultural imaterial – cultura în armonie cu natura”. Tema evenimentului a fost “lemnul, în cultura tradițională”.
Vor urma și alte astfel de conferințe, una dintre ele va aborda, din aceeași perspectivă, ceramica.
Adina Hulubaș, cercetător la Institutul de Filologie Română “Alexandru Philippide” a vorbit despre faptul că seria de conferințe este organizată la 20 de ani după ce la UNESCO s-a semnat documentul privind importanța conservării și valorificării folclorului și a moștenirii culturale, în general.
Adina Hulubaș: Sărbătorim 20 de ani de când la UNESCO s-a semnat o convenție pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Ce înseamnă asta: să valorificăm folclorul, moștenirea culturală pe care o avem și „să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului”, ceea ce facem și noi astăzi, cu lemnul, pentru că el nu este doar o sursă de profit, nu este doar o modalitate de a construi, are o valoare spirituală și pentru asta avem informații de natură etnologică. Are o valoare ecologică și avem un participant la conferința noastră din partea Grupului de Acțiune Civică „Codrii Iașilor”. Ei nu doar apără pădurile noastre din județul Iași, ci și înscriu arbori monumental în catalogul național. Deci, este o muncă de ecologie în colaborare cu cea culturală. Avem arhitecți și ingineri care ne vorbesc despre valoarea structurală a lemnului, este foarte rezistent. Acesta este modul în care UNESCO pune lucrurile în relație, pentru că cu toții facem parte dintr-un sistem. Cultura trebuie să fie în armonie cu natura, iar omul nu trebuie să lupte împotriva naturii, tăind așa… fără… fără socoată, tot ce este verde în jur.
Ioana Soreanu: Vorbiți-ne despre această participare excepțională.
Adina Hulubaș: Acesta este spectrul UNESCO care aduce la aceeași masă toate persoanele care beneficiază de pe urma unui element de cultură tradițională și inovația noastră a fost aducem un meșter să cioplească sub ochii noștri. E vorba de Viorel Marian de la Fălticeni, Suceava. Obiectele pe care le cioprește sunt cu vânzare. A fost modul în care și-a asigurat subzistența. Deci, folclorul nu este doar ceva desuet sau ceva de muzeu, dimpotrivă, face parte din viața noastră modernă, poate fi înglobat și poate deveni chiar o sursă bună de existență.
Ioana Soreanu: De altfel, chiar acum se vorbea despre cobză…
Adina Hulubaș: În privința cobzei, de asemenea, avem o mare performanță pentru că anul trecut Ozana Dram, directoarea Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași împreună cu Sașa Stojanovic de la ”Muzeul Țăranului Român” au revitalizat cobza la Deleni. După câteva decenii bune de când nu s-a mai făcut niciun asemenea instrument…
Ioana Soreanu: Deleni, Iași.
Adina Hulubaș: Deleni, Iași, desigur, împreună cu meșterul popular al locului, cu un tâmplar, acest instrument a fost reconstruit și se cântă la el. Este datoria noastră față de moștenirea culturală, să ne asigurăm că va ajunge și la nepoții noștri.