Ascultă Radio România Iași Live

Dialog pe ruta Filipine – Constanța – Vatra Dornei – Iaşi

Dialog pe ruta Filipine – Constanța – Vatra Dornei – Iaşi

Publicat de Lucian Bălănuţă, 28 iunie 2016, 15:54

Nu este vorba despre itinerariul unei vacanţe oarecare, ci a unei călătorii care uneşte întâlniri academice pe tema spiritualităţii la nivel global. Aşa s-a întâmplat un drum cu peripeţii de aproximativ 40 de ore, cu escale ratate şi bagaje rătăcite. Doi profesori din mediul universitar din Manila, au fost în România. Unul dintre ei, pentru a doua oară. Este vorba despre profesorul Jove Jim S. Aguas şi profesorul Rhochie Avelino E. Matienzo, ambii de la Universitatea Pontificală şi Regală din Santo Tomas – Manila – Filipine.

De la stânga la dreapta - prof. Dan Chițoiu (UAIC Iași), prof. Jove Jim S. Aguas, prof. Rhochie Avelino E. Matienzo, Bianca Ioan, Adriana Vîrlan, George Buteanu, Cristian Cristea - studenți la Filosofie (UAIC Iași)

De la stânga la dreapta – prof. Dan Chițoiu (UAIC Iași), prof. Jove Jim S. Aguas, prof. Rhochie Avelino E. Matienzo, Bianca Ioan, Adriana Vîrlan, George Buteanu, Cristian Cristea – studenți la Filosofie (UAIC Iași)


Ocazia a fost una specială : seminarul internaţional „Cunoaştere şi spiritualitate” , dimensiunea religioasă a omului în orizontul provocărilor contemporane“, organizat de Facultatea de Teologie a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane“, Academia Română, filiala Iaşi, Centrul de Studii şi Dialog Interreligios şi Intercultural din Bucureşti şi Arhiepiscopia Tomisului.

La Vatra Dornei, la începutul lunii iunie, membrii invitaţi la seminar (printre care şi profesori de la Universitatea Paris – Sorbonne, Franţa, Universitatea Beni Suef, Egipt, Universitatea Peoplesâ Friendship, Rusia sau chiar Centrul de Studii şi Cercetare in Sanaâa, Yemen, dar şi altele ) au continuat discuţiile academice în cadrul spiritual ortodox bucovinean.
Şi cum de la Vatra Dornei până la Iaşi nu e cale lungă, profesorii din Filipine s-au oprit în târgul Ieşilor, întâlnire mijlocită de domnul profesor Dan Chiţoiu (de la facultatea de Filozofie şi Ştiinţe Social Politice de la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi)

Despre diferenţele dintre studenţii filipinezi şi cei români, dar şi impresiile despre Iaşi a aflat mai multe colega noastră Bianca Ioan.

(TRADUCERE) Profesor Jove Jim S. Aguas despre seminarul internaţional:

Interviu cu Jove Jim S. Aguas

Interviu cu Jove Jim S. Aguas

Prof. Jove Jim S. Aguas: E despre dezvoltare, despre un dialog intercultural , un dialog despre diversitate culturală, dar şi identitate culturală.

Bianca Ioan: Şi v-aţi întâlnit cu studenţi aici în România?

Prof. Jove Jim S. Aguas: Am întâlnit, da, câţiva studenţi, în special studenţii domnului profesor Dan (Chiţoiu), pe care i-am întâlnit prima dată acum trei ani, în Atena, la Congresul Internaţional de Filozofie; apoi am venit în Iaşi la o conferinţă şi i-am reîntâlnit.

Bianca Ioan: Aţi amintit de domnul profesor Dan Chiţoiu de la Universitatea AL I Cuza din Iaşi, şi dumnealui este profesor tot de filozofie. I-aţi „bârfit” pe studenţi?

Prof. Jove Jim S. Aguas (râde): Nu chiar. Nu chiar, am vorbit despre alte lucruri, dar întâlnindu-i pe studenţii domnului profesor, în special pe cei pe care el îi îndrumă, am întâlnit studenţi foarte serioşi, în mod special în domeniul care îi preocupă. Despre alţi studenţi nu ştiu să vă spun mai multe.

Bianca Ioan: Care credeţi că sunt diferenţele dintre studenţii ieşeni pe care i-aţi întâlnit aici, cei care studiază filosofia şi cei de la Universitatea Santo Tomas din Filipine?

Prof. Jove Jim S. Aguas : În ceea ce priveşte atitudinea studenţilor faţă de profesorii lor, faţă de cursurile pe care le urmează, cred că sunt la fel. Studenţii pe care i-am întâlnit aici, sunt foarte ataşaţi de profesorul lor, vorbim despre domnul Dan Chiţoiu, îi sunt foarte apropiaţi, ceea ce nu e departe de cazul nostru din Manila. Pe de altă parte, şi aici cred că este marea diferenţă, la Universitatea Santo Tomas avem un număr foarte mare de studenţi; şi de aceea în ceea ce priveşte relaţia profesor student … e necesar să te concentrezi pe câţiva studenţi, imaginaţi-vă, e greu chiar să le cunoşti numele tuturor, abia dacă îi recunoşti după chip; dar aici, pentru că sunt mai puţini studenţi, în special la filozofie, cred oarecum că toată lumea ştie pe toată lumea.

Bianca Ioan: Când o să vă întoarceţi în Iaşi?

Prof. Jove Jim S. Aguas : Sper că anul viitor, sau poate peste doi ani.. Sunt pentru a doua oară în Iaşi, de fapt am fost la conferinţa din Constanţa, şi apoi la seminarul din Bucovina, şi cum bunul meu prieten Dan (prof. Dan Chiţoiu) este în Iaşi, şi am un coleg din Filipine care este aici pentru prima oară, ne-am bucurat să venim aici în acest oraş minunat care este Iaşul. Sper să mă întorc aici curând, cu siguranţă aceasta nu este ultima oară când vizitez acest frumos oraş!

(TRADUCERE) Profesor Rhochie Avelino E. Matienzo despre oportunităţile studenţilor la filozofie, din Iaşi, Filipine, sau oriunde:

Interviu cu Rhochie Avelino E. Matienzo

Interviu cu Rhochie Avelino E. Matienzo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bianca Ioan: Care credeţi că este cel mai mare avantaj în a fi student la filozofie?

Prof. Rhochie Avelino E. Matienzo: Am să folosesc o metaforă: un student la filozofie vede lucrurile dintr-o altă perspectivă, vorbesc aici despre detalii privite dintr-o perspectivă specială. Metafora la care vreau să mă refer este comparaţia cu un artist, un sculptor de exemplu nu va vedea în piatră, doar materialul propriu-zis, ci o sculptură deja creată, o operă de Michelangelo, oricum , văd în interiorul acelei pietre, ceva frumos; dar asta nu înseamnă că studenţii şi absolvenţii de filozofie sunt mai importanţi decât cei care nu studiază acest domeniu, spun doar că ei (cei din domeniu) au un fel frumos de a privi lucrurile, lucrurile simple deci, într-o perspectivă specială.

Bianca Ioan: E un lucru frumos ce aţi spus. În Filipine studenţii urmează cursuri de 3 sau 4 ani? La filozofie…

Prof. Rhochie Avelino E. Matienzo: În mod normal sunt 4 ani. Primii doi ani sunt destinaţi subiectelor generale, în sensul subiectelor de cultură generală care ajută la împlinirea studentului la acest nivel de cunoştinţe – vorbim aici despre domenii precum ştiinţă, teologie ş.a. sunt deci şi subiecte care nu vizează în mod special filosofia. Intenţia Universităţii (Santo Tomas) este ca absolventul să aibă parte de un program complet, nu doar într-un singur domeniu, cum ar fi cel al ştiinţei , al cunoştinţelor, ci să ia contact şi cu subiecte care abordează aspecte umaniste, care îndrumă înspre compasiune. Aşadar primii doi ani se ocupă cu astfel de subiecte, cu un caracter general, apoi în următorii doi ani se studiază după alegerea unui domeniu specific. Noi oferim cursuri de filozofie şi pentru facultăţile ecleziastice, deci acelea care preced studiile de teologie, pentru cei care se pregătesc să devină preoţi, practic unul din centrele importante de teologie este la universitatea Santo Tomas, studenţi din ţările asiatice, Coreea, Nigeria, studiază aici. Deci într-un mod se desfăşoară cursurile pentru viitorii teologi, şi în cu totul alt fel pentru cei care urmează cursurile în Arte sau Litere, unde studenţii sunt pregătişi pentru…un rol civil, dacă vreţi; mulţi dintre ei se vor pregăti pentru Drept, alţii pentru viitoarele Masterate sau PHD, cei care vor deveni cercetători, sau profesori la facultate, alţii se vor angaja în companii în structurile de analiză a personalităţii echipelor de lucru – sunt multe oportunităţi. Dar noi, cei care îndrăgim filosofia, putem fi oriunde, sau este nevoie de noi oriunde, în domeniul Vânzărilor , Politică desigur … La ultimele alegeri, doi congresmeni actuali, au fost studenţii mei, este şi un primar, sunt mulţi care au ales această cale, însă ce vreau să spun este că ei au studiat filosofia, şi ce îi face să fie avantajoşi în poziţiile pe care le ocupă, în comparaţie cu cei care nu sunt familiarizaţi cu lumea aceasta a filosofiei, este întocmai contactul cu principiile filosofice. Baza acestor principii este a acorda valenţe pozitive valorilor, şi mai apoi de a acorda oamenilor din jur valoare, un aspect vital pentru cei care aleg să fie în slujba oamenilor, şi asta se învaţă la filozofie.

Bianca Ioan: O ultimă întrebare, ştiu că sunteţi pentru prima oară aici, la Iaşi, cum vă place oraşul nostru, tânărul nostru oraş…?

Prof. Rhochie Avelino E. Matienzo: Nu-mi place. Îl ador! Chiar este excelent, nu găsesc cuvinte să explic lucruri precum cel de aseară, când treceam sub un pasaj (e vorba despre sectorul din zona CUB – bl. Ştefan cel Mare ), şi am întrebat un student, ce este această expoziţie?, aceste ruine, ce sunt ele? Şi mi s-a spus că au fost descoperite din întâmplare, şi destul de recent, şi pur şi simplu nu m-a venit să cred, adică.. eu sunt aici, studiez şi sunt pasionat de arheologie. Şi sunt în mijlocul sit arheologic; ce pot să spun? Este Iaşi! Este splendid, este excelent, nu găsesc cuvintele potrivite care să exprime ce simt, dar sper că ascultătorii dumneavoastră, profită de minunile pe care le au aici, nu doar studenţii au posibilitatea să exploreze aici umanitatea, până la urmă, arta, concreteţea şi filosofia umanităţii, şi toate acestea aici, în Iaşi.


Într-un top al celor mai bune instituţii de învăţământ superior din Filipine, realizat in 2010 de Webometrics, Universitatea Santo Tomas ocupa o poziţie printre primele 10. O ţară cu un peisaj deosebit, adesea prezentă în ofertele agenţiilor de turism, Filipinele se bucura de un număr ridicat de studenţi străini care aleg să urmeze studii superioare într-una din Universităţile sale. La Santo Tomas se pot urma cursuri de Masterat, dar şi cursuri doctorale.
Etichete:
#InfoEconomic: Raluca Simion, marketing manager MerchantPro: ”România se situează la aproximativ 25% ca valoare de piață de e-commerce în raport cu Polonia. Alte țări din regiune, Ungaria și Bulgaria, spre exemplu, sunt sub România ca valoare a pieței”
Life luni, 24 martie 2025, 11:51

#InfoEconomic: Raluca Simion, marketing manager MerchantPro: ”România se situează la aproximativ 25% ca valoare de piață de e-commerce în raport cu Polonia. Alte țări din regiune, Ungaria și Bulgaria, spre exemplu, sunt sub România ca valoare a pieței”

Piața comerțului electronic din România a înregistrat o creștere de peste opt procente în 2024 față de anul precedent, în timp ce valoarea...

#InfoEconomic: Raluca Simion, marketing manager MerchantPro: ”România se situează la aproximativ 25% ca valoare de piață de e-commerce în raport cu Polonia. Alte țări din regiune, Ungaria și Bulgaria, spre exemplu, sunt sub România ca valoare a pieței”
#StareaEducației (INTERVIU): Prof.dr. Adrian Iftene de la Facultatea de Informatică a UAIC Iași: “Nu recomand elevilor și studenților de la licență utilizarea inteligenței artificiale în procesul de învățare. Recomand să o folosească atunci când știu să rezolve o problemă și nu atunci când nu știu. AI trebuie utilizată în cunoștință de cauză.”
Life vineri, 21 martie 2025, 12:27

#StareaEducației (INTERVIU): Prof.dr. Adrian Iftene de la Facultatea de Informatică a UAIC Iași: “Nu recomand elevilor și studenților de la licență utilizarea inteligenței artificiale în procesul de învățare. Recomand să o folosească atunci când știu să rezolve o problemă și nu atunci când nu știu. AI trebuie utilizată în cunoștință de cauză.”

Conform celui mai recent eurobarometru publicat de Comisia Europeană, 65% dintre tinerii români au utilizat aplicații bazate pe inteligența...

#StareaEducației (INTERVIU): Prof.dr. Adrian Iftene de la Facultatea de Informatică a UAIC Iași: “Nu recomand elevilor și studenților de la licență utilizarea inteligenței artificiale în procesul de învățare. Recomand să o folosească atunci când știu să rezolve o problemă și nu atunci când nu știu. AI trebuie utilizată în cunoștință de cauză.”
(AUDIO/FOTO) „Of…” – un proiect în care actrița Andreea Jighirgiu Darie și regizorul Cosmin Pleșa caută să afle destinul Ofeliei
Life joi, 20 martie 2025, 10:47

(AUDIO/FOTO) „Of…” – un proiect în care actrița Andreea Jighirgiu Darie și regizorul Cosmin Pleșa caută să afle destinul Ofeliei

Piesele lui Shakespeare păstrează, până astăzi, mistere neelucidate și ne stimulează imaginația. Destinul Ofeliei din „Hamlet” este o...

(AUDIO/FOTO) „Of…” – un proiect în care actrița Andreea Jighirgiu Darie și regizorul Cosmin Pleșa caută să afle destinul Ofeliei
#StareaEducației: (INTERVIU) Maria Ciulei, inspector ISJ Vaslui: “Învățământul dual este slab reprezentat la nivelul județului. Nici pentru anul în curs și nici pentrul cel viitor nu avem solicitări din partea agenților economici pentru acest tip de învățământ.”
Life luni, 17 martie 2025, 09:19

#StareaEducației: (INTERVIU) Maria Ciulei, inspector ISJ Vaslui: “Învățământul dual este slab reprezentat la nivelul județului. Nici pentru anul în curs și nici pentrul cel viitor nu avem solicitări din partea agenților economici pentru acest tip de învățământ.”

Un proiect de anvergură, dedicat elevilor, se derulează în județul Vaslui, fiind un parteneriat între Inspectoratul Școlar Județean și Liceul...

#StareaEducației: (INTERVIU) Maria Ciulei, inspector ISJ Vaslui: “Învățământul dual este slab reprezentat la nivelul județului. Nici pentru anul în curs și nici pentrul cel viitor nu avem solicitări din partea agenților economici pentru acest tip de învățământ.”
Life marți, 11 martie 2025, 20:10

#InfoEconomic: Ciprian Dan, președintele Asociației Business Service Leaders în România: pentru companiile din industria serviciilor pentru afaceri ”Iașiul este unul dintre cele mai atractive centre, dincolo de București”

Iașiul este unul dintre orașele importante la nivel național pentru industria serviciilor de business, având aproximativ 10% din angajații...

#InfoEconomic: Ciprian Dan, președintele Asociației Business Service Leaders în România: pentru companiile din industria serviciilor pentru afaceri ”Iașiul este unul dintre cele mai atractive centre, dincolo de București”
Life vineri, 7 martie 2025, 18:26

#StareaEducației (INTERVIU) Cristi Danileț, fost judecător și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii: “Educația juridică este necesară în școală pentru a face tinerii mai responsabili. Nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii. Trebuie să fim tot timpul pregătiți, iar dacă s-a încălcat un drept, să știm cum să acționăm.”

Statisticile arată o creștere alarmantă a delincvenței juvenile și a victimelor care sunt minori, ceea ce subliniază necesitatea unei educații...

#StareaEducației (INTERVIU) Cristi Danileț, fost judecător și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii: “Educația juridică este necesară în școală pentru a face tinerii mai responsabili. Nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii. Trebuie să fim tot timpul pregătiți, iar dacă s-a încălcat un drept, să știm cum să acționăm.”
Life marți, 4 martie 2025, 17:03

#InfoEconomic: Ana Călugăru, coordonator comunicare Ejobs România: în regiunea Moldovei, Iașiul, urmat de Bacău, ”este județul care are cea mai mare ofertă de job-uri part-time, dar care atrage și cele mai multe aplicări. Media salarială netă la nivel național pentru cei care lucrează part-time este undeva la 3000 de lei. Dar dacă ne uităm la regiunea Moldovei, această medie coboară undeva la 2500 de lei”.

Numărul de aplicări pentru joburile part-time a crescut de la începutul anului față de aceeași perioadă a lui 2024. Oferta locurilor de muncă...

#InfoEconomic: Ana Călugăru, coordonator comunicare Ejobs România: în regiunea Moldovei, Iașiul, urmat de Bacău, ”este județul care are cea mai mare ofertă de job-uri part-time, dar care atrage și cele mai multe aplicări. Media salarială netă la nivel național pentru cei care lucrează part-time este undeva la 3000 de lei. Dar dacă ne uităm la regiunea Moldovei, această medie coboară undeva la 2500 de lei”.
Life vineri, 28 februarie 2025, 07:21

#StareaEducației (INTERVIU): Claudia Oprescu, psihoterapeut: “Fenomenul de cyberbullying a luat amploare și a căpătat forme diverse, afectând tot mai mulți copii. Acest comportament poate să ia, adesea, forma unei infracțiuni și este important să se știe că există legislație pentru astfel de cazuri.”

O problemă deosebit de gravă, care afectează tot mai mulți copii în zilele noastre, este cyberbullyingul. Conform unor statistici realizate de...

#StareaEducației (INTERVIU): Claudia Oprescu, psihoterapeut: “Fenomenul de cyberbullying a luat amploare și a căpătat forme diverse, afectând tot mai mulți copii. Acest comportament poate să ia, adesea, forma unei infracțiuni și este important să se știe că există legislație pentru astfel de cazuri.”