Incertitudini despre traiectoria unui asteroid care va trece pe lângă Terra săptămâna viitoare
Publicat de Andreea Drilea, 2 martie 2016, 17:50
Un asteroid cu diametrul de aproximativ 30 de metri va trece pe lângă Pământ în cursul săptămânii viitoare, însă astronomii nu ştiu încă exact când se va petrece acest eveniment şi nici cât de aproape va fi această trecere faţă de Terra, conform unui material publicat de SPACE.com.
Conform ultimelor observaţii realizate de NASA, asteroidul 2013 TX68 se va apropia până la aproximativ 5 milioane de kilometri de Terra la 8 martie, însă SPACE.com publică informaţia conform căreia nu este încă exclus ca acest asteroid să treacă mult mai aproape, la distanţa de aproximativ 24.000 de kilometri, adică prin interiorul inelului de sateliţi geostaţionari ai planetei.
De asemenea, iniţial oamenii de ştiinţă au fost de părere că trecerea prin apropierea relativă a planetei noastre va avea loc sâmbătă, 5 martie.
În pofida acestor incertitudini, astronomii dau asigurări că nu există riscuri pentru pământeni: asteroidul 2013 TX68 nu are cum să lovească Planeta Albastră nici acum, nici la viitoarele sale treceri din acest secol.
‘Nu există niciun fel de preocupare cu privire la acest asteroid, cu excepţia cazului în care doriţi neapărat să-l vedeţi la telescop’, conform lui Paul Chodas, managerul Centrului NASA pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului, din cadrul Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.
Asteroidul 2013 TX68 a fost descoperit în octombrie 2013 de astronomi de la Catalina Sky Survey din Arizona. Acest asteroid realizează o orbită completă în jurul Soarelui la fiecare aproximativ 780 de zile. În urmă cu doi ani, a trecut la o distanţă de 2 milioane de kilometri de Pământ.
Chiar dacă ar lovi Pământul, pagubele nu ar fi extraordinar de mari, dar ar fi de luat în seamă. Majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt de părere că un asteroid ar trebui să aibă cel puţin 1 kilometru în diametru pentru ca un eventual impact cu Terra să producă pagube la scară planetară.
Dacă totuşi s-ar îndrepta spre Pământ şi ciocnirea ar fi inevitabilă, acest asteroid s-ar dezintegra în urma frecării cu straturile superioare ale atmosferei, rezultând o deflagraţie de două ori mai puternică decât cea produsă în 2013 deasupra oraşului Chelyabinsk, în Rusia, incident soldat cu rănirea a peste 1.200 de oameni din cauza cioburilor geamurilor sparte de suflul exploziei. Meteoritul care a explodat deasupra oraşului Chelyabinsk avea diametrul de aproximativ 20 de metri.
(Agerpres/FOTO jpl.nasa.gov)