Ascultă Radio România Iași Live

(INTERVIU) Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu: „…din nefericire, România este pe locul doi în Europa ca mortalitate prin cancerul de col uterin și ca morbiditate…”

(INTERVIU) Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu: „…din nefericire, România este pe locul doi în Europa ca mortalitate prin cancerul de col uterin și ca morbiditate…”

Publicat de isoreanu, 23 decembrie 2019, 13:37 / actualizat: 23 decembrie 2019, 15:04

Vaccinarea este o temă care suscită mult interes. Sunt păreri pro şi contra. Întrebările legate de vaccinuri sunt justificate, dar opinia adecvată este cea a medicilor. O nouă campanie de vaccinare anti HPV începe luna viitoare. Ioana Soreanu a realizat un interviu pe această temă cu prof. univ. dr. Mircea Onfriescu, de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi.

Realizator: Discutăm, din nou, astăzi, despre vaccinuri. În luna ianuarie 2020, va începe vaccinarea gratuită anti HPV, care previne cancerul de col uterin. Este o nouă etapă a acestei campanii, campania trecută nu a avut un foarte mare succes, de aceea campania din ianuarie 2020 este adresată fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv acelora care au trecut de această vârstă. Subiectul acesta, al vaccinării, este unul controversat, sunt foarte mulți antivacciniști, din păcate, aceștia nu au, neapărat, studii medicale și continui să cred că atunci când avem o chestiune, o problemă sau o dilemă, legate de sănătate, trebuie să ne adresăm specialiștilor. De aceea l-am invitat în studioul Radio Iași, astăzi, pe prof. univ. dr. Mircea Onofriescu. Bine ați venit!

Mircea Onofriescu: Mă bucur că am venit, din nou, la Radio Iași, pentru că sunt foarte importante aceste emisiuni de educație sanitară. Din nefericire, România stă foarte rău în privința mortalității și morbidității prin cancerul de col uterin și, din nefericire, România este pe locul doi în Europa ca mortalitate prin cancerul de col uterin și ca morbiditate, deci, este o mare bucurie faptul că s-a reluat acest program, din 2020, privind vaccinarea fetițelor între 11 și 14 ani, pentru infecția cu HPV. S-a luat premiul Nobel pentru cel care a făcut legătura de cauzalitate între infecția cu HPV și cancerul de col uterin, unele tulpini de HPV, în special tulpinele 16 și 18, sunt sigur implicate într-o proporție de peste 90% în cazurile de cancer de col uterin. Și, introducerea acestui vaccin, vaccin care este cu 9 tulpini, spre deosebire de etapa anterioară când era un vaccin numai contra 4 tulpini de HPV, este un lucru benefic pentru societatea românească și pentru scăderea incidenței acestei boli care este extraordinar de neplăcute pentru că vin femei în Maternitatea “Cuza Vodă”, în continuare, în stadii avansate și sunt niște situații dramatice din punct de vedere medical și uman. Sunt convins că numărul părinților care vor vaccina fetițele între 11 și 14 ani va fi mult mai mare în această etapă și, pot să vă spun, cunosc persoane care doresc să își vaccineze și băieții, pentru că există țări civilizate care au posibilități financiare și care vaccinează, inclusiv, băieții și, bineînțeles, cunosc persoane care sunt dincolo de vârsta de 30 – 40 de ani care caută vaccin și sunt interesate de vaccin pentru că vaccinul se va putea face și la persoane care sunt de vârstă mai înaintată. Bineînțeles, nu este ușor să susții financiar posibilitatea de a vaccina o categorie populațională foarte mare. Este bine că se începe cu această perioadă de 11 – 14 ani și eu pledez pentru vaccinarea acestor fetițe. Și nu numai eu, sunt studii făcute pentru că există țări europene, Australia – cu un program de vaccinare foarte eficient, SUA – care au folosit această vaccinare și au scăzut incidența atât a morbidității cât și a mortalității prin cancerul de col uterin. Nu trebuie să uităm însă, că nu este suficientă numai această vaccinare. Este foarte important programul de screening pentru cancerul de col uterin. Deci, toate femeile trebuie să beneficieze, între 25 și 64 de ani, de testare periodică a citologiei la nivelul colului uterin, să se recolteze acel test Babeș-Papanicolau.

Realizator: Și, la Maternitatea Cuza Vodă” din Iași, există această posibilitate.

Mircea Onofriescu: Există această posibilitate de a se recolta gratuit testarea citologică de la nivelul colului uterin, așa cum există și la Maternitatea “Elena Doamna”, așa cum există și la alte policlinici de stat sau private și este foarte important ca un număr cât mai mare de femei, în această perioadă de vârstă, să beneficieze de această testare gratuită pentru depistarea stadiilor precoce de cancer de col uterin. Din nefericire, dacă în mediul urban, există o incidență crescută a adresabilității din acest punct de vedere, în mediul rural, lucrurile sunt defavorabile și sunt doar puțini medici de familie implicați care monitorizează această categorie populațională care trebuie să beneficieze de această testare gratuită. Și, trebuie menționat că de această testare gratuită beneficiază și persoanele asigurate și persoanele neasigurate. Pentru că, din nefericire, în continuare, în mediul rural, sunt foarte multe persoane neasigurate. Este o altă mare deficiență a sistemului de sănătate din România, dar trebuie o emisiune întreagă să discutăm despre acest lucru.

Realizator: Domnule profesor, aceste rețineri ale unor părinți sau, mă rog, ale unor femei, vizavi de vaccinul anti HPV sunt de înțeles, până la urmă. Doar că ele trebuie rezolvate mergând la medici. Eu am observat că medicii sunt foarte deschiși în a da explicații. Aș vrea să-mi spuneți, acest vaccin este recomandat și persoanelor care ies din această limită de vârstă?

Mircea Onofriescu: Deci, în mod sigur, vaccinarea anti HPV se poate face și la vârste mai mari, așa cum spuneam. Da, se poate face și la vârste de 20 – 25 de ani pentru că infecția HPV este o infecție relativ frecventă. Infecția cu virusul HPV nu este protejată prin utilizarea prezervativului. Infecția cu HPV poate fi transmisă și prin simplu contact tegumentar între membrii unui cuplu. Asta nu înseamnă că trebuie să fie un lucru foarte defavorabil și o tragedie dacă se identifică acest virus la nivelul colului uterin. În momentul de față, există teste care identifică foarte exact mai multe tipuri de HPV. Este o investigație, trebuie să recunosc, nu dintre cele mai ieftine, dar nici foarte scumpă pentru că unul din testele care se utilizează frecvent în România este un test care costă în jur de 250 de lei. Se pot identifica unul sau mai multe tipuri de HPV. Asta nu înseamnă că aceste femei vor face obligatoriu cancer peste cinci, zece sau douăzeci de ani. Este o problemă doar de urmărire și de monitorizare și, dacă există modificări și la nivelul colului uterin în sensul modificărilor de test Papanicolau, Babeș Papanicolau, atunci se adoptă niște proceduri, chirurgicale sau nechirurgicale, adecvate, încât, practic, această evoluție spre cancerul de col uterin să fie oprită și fără niciun rezultat defavorabil asupra stării de sănătate. Virusul HPV, uneori, poate fi identificat la o examinare și, peste un an de zile, poate să dispară sau poate să apară o altă tulpină de HPV care să fie identificată prin aceste teste.

Realizator: De aceea, trebuie să mergem regulat să repetăm aceste teste și să vedem un medic.

Mircea Onofriescu: Regulat, trebuie făcut un examen ginecologic anual. Ăsta este un lucru deosebit de important pentru că se identifică frecvent, la aceste consulturi, fie infecții vaginale care trebuie tratate pentru că toate reprezintă o poartă de intrare pentru HPV-ul care va leza într-un interval de timp mult mai scurt structurile celulare de la nivelul colului, deci, evoluția va fi în sens negativ. Trebuie identificate leziunile la nivelul colului, așa numitele cervicite care trebuie tratate corespunzător și, bineînțeles, dacă există o urmărire și un diagnostic precoce al acestor afecțiuni, lucrurile sunt favorabile și nu se ajunge la stadiul de cancer de col uterin. Pentru că sunt și stadii precursoare cancerului de col uterin care pot fi identificate. Deci, important este examenul ginecologic efectuat anual, recoltarea testului Babeș-Papanicolau, eu recomand la un an de zile, deși, dacă există două-trei teste Papanicolau normale, se poate distanța perioada la doi și chiar la trei ani, după unele protocoale, dar aceasta este marea deficiență, sunt femei care nu își mai fac control genital, au născut doi copii și pe urmă nu mai vin la niciun control considerând că toate lucrurile sunt absolut normale, nu au o simptomatologie evidentă pentru că, din nefericire, aceste infecții care determică leziuni precanceroase la nivelul colului nici nu dor, nici nu creează o simptomatologie alarmantă și, bineînțeles, nu se adresează medicului în intervalul de timp adecvat.

Realizator: Există o reticență și față de alte vaccinuri, cele pentru nou născuți, de exemplu. Vă întâlniți cu astfel de situații la Maternitatea Cuza Vodă”.

Mircea Onofriescu: Este o situație cu care noi ne întâlnim frecvent pentru că, practic, toți nou născuții beneficiază de vaccinarea antihepatită B. Și, hepatita B reprezintă o altă patologie de o gravitate deosebită pe care puține persoane, trebuie să recunosc, nu o cunosc. Pentru că prin infecția cu virus hepatită B, se poate ajunge la ciroză hepatică și la cancer hepatic. La nivel mondial, este vorba de sute de mii de cazuri care se sfîrșesc prin aceste afecțiuni. Noi avem, în general, cam una-două femei care refuză această vaccinare, pe lună. Eu consider că este mult…

Realizator: Mult, este mult, așa e…

Mircea Onofriescu: Pot să vă spun că niciuna din pacientele mele nu au refuzat această vaccinare pentru că am avut discuții și pe parcursul sarcinii și în momentul internării, legat de acest subiect. Sunt convins că tot mai multe mame vor înțelege importanța acestor lucruri. Pentru că unul dintre lucrurile care deformează realitatea sunt aceste știri false care sunt transmise de persoanele care sunt împotriva vaccinării. Și, studiile au fost făcute pe perioade foarte mari de timp, atât în situația vaccinării HPV și, cu atât mai mult, în situația vaccinării anti hepatită B. Nu sunt efecte secundare dovedite asupra persoanelor care sunt vaccinate, respectiv, nou născutul sau, respectiv, persoanele tinere sau mai puțin tinere care primesc vaccinarea anti HPV. O altă problemă cu care noi ne-am lovit și care, la fel, este înțeleasă de tot mai multe cadre medicale este vaccinarea cadrelor medicale antivirus gripal. Pentru că statul român furnizează, în mod gratuit, vaccinarea antigripală pentru personalul sanitar. Eu m-am vaccinat pentru că tot persoanlul medical trebuie să se vaccineze în perioada aceasta de epidemie. Așa cum trebuie să se vaccineze cine: educatorii, învățătorii, profesorii, deci, cei care intră în contact cu un număr foarte mare de copii, dar și persoanele care au diferite afecțiuni, mai ales bătrânii care au astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă, afecțiuni pulmonare din acestea cronice, cardiacii care au, la fel, o sensibilitate deosebită. Și, se pot vaccina și trebuie să se vaccineze și gravidele pentru că este un vaccin din virus omorât, deci, nu este nici măcar unul atenuat, deci, nu are niciun efect vaccinarea antigripală asupra gravidelor, lucru pe care încercăm să-l difuzăm pentru gravidele pe care le monitorizăm și eu sper că se va înțelege tot mai mult acest lucru pentru că în țările europene este o vaccinare obligatorie a gravidelor în perioada epidemiilor de gripă. Și aici, este o altă discuție legată de obligativitatea sau nonobligativitatea regimurilor de vaccinare. În momentul de față, sunt șaptesprezece țări din comunitatea europeană în care există o lege care obligă populația să se vaccineze pentru anumite categorii de vaccinuri. Sunt convins că, până la urmă, va fi și o lege, în acest sens, pentru România. Actualul ministru al sănătății, într-unul dintre interviurile sale, susținea, pentru că realizează importanța, pentru societatea românească, a acestei legi a vaccinării, așa cum susțin toți medicii specialiști, specialiști înțelegând prin microbiologi, epidemiologi, care cunosc foarte bine problemele acestea de transmitere, de monitorizare a vaccinurilor realizate și a beneficiilor administrării acestor vaccinuri.

 

Etichete:
#StareaEducației: (INTERVIU) Ioana Chicet Macoveiciuc: “Orice carte citită este un câștig. Înțelegerea a ceea ce citești este materie de examen în Olanda.”
Life duminică, 10 noiembrie 2024, 06:25

#StareaEducației: (INTERVIU) Ioana Chicet Macoveiciuc: “Orice carte citită este un câștig. Înțelegerea a ceea ce citești este materie de examen în Olanda.”

Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută și ca ”Prințesa Urbană”, s-a numărat, anul acesta, printre scriitorii invitați la cea de-a XII-a...

#StareaEducației: (INTERVIU) Ioana Chicet Macoveiciuc: “Orice carte citită este un câștig. Înțelegerea a ceea ce citești este materie de examen în Olanda.”
Prorectorul UNAGE Iași, Octavian Jighirgiu: FNST – „pepiniera viitoarelor idei importante din teatrul profesionist”
Life sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:30

Prorectorul UNAGE Iași, Octavian Jighirgiu: FNST – „pepiniera viitoarelor idei importante din teatrul profesionist”

După încheierea primei ediții a Festivalului Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, este momentul primelor concluzii. Un interviu cu...

Prorectorul UNAGE Iași, Octavian Jighirgiu: FNST – „pepiniera viitoarelor idei importante din teatrul profesionist”
#InfoEconomic: Ioana Amăriuței Popa, fondator Story Seeker, specialistă în marketing digital: ”site-ul companiei este cel care convinge; de acolo își iau potențialii clienți încrederea în ceea ce facem ca business”
Life marți, 5 noiembrie 2024, 23:59

#InfoEconomic: Ioana Amăriuței Popa, fondator Story Seeker, specialistă în marketing digital: ”site-ul companiei este cel care convinge; de acolo își iau potențialii clienți încrederea în ceea ce facem ca business”

Marketingul digital este esențial în atragerea clienților, în creșterea unei afaceri. De altfel, o statistică prezentată la începutul acestui...

#InfoEconomic: Ioana Amăriuței Popa, fondator Story Seeker, specialistă în marketing digital: ”site-ul companiei este cel care convinge; de acolo își iau potențialii clienți încrederea în ceea ce facem ca business”
Vlad Grecu (Universitatea de Arte Târgu Mureș): Un mediu safe este un mediu în care ai certitudinea că orice ai face nu va fi văzut ca o greșeală, ci ca parte a unui proces în care creștem cu toții
Life marți, 5 noiembrie 2024, 11:50

Vlad Grecu (Universitatea de Arte Târgu Mureș): Un mediu safe este un mediu în care ai certitudinea că orice ai face nu va fi văzut ca o greșeală, ci ca parte a unui proces în care creștem cu toții

Prima ediție a Festivalului Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, a ajuns la final. La inițiativa Facultății de Teatru, din cadrul...

Vlad Grecu (Universitatea de Arte Târgu Mureș): Un mediu safe este un mediu în care ai certitudinea că orice ai face nu va fi văzut ca o greșeală, ci ca parte a unui proces în care creștem cu toții
Life joi, 31 octombrie 2024, 18:53

Întâlnire a tinerilor artiști cu managerii de teatre, la FNST Iași: „Am terminat la Teatru! Ce fac acum?”

În Sala Studio a Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, s-a desfășurat, miercuri,...

Întâlnire a tinerilor artiști cu managerii de teatre, la FNST Iași: „Am terminat la Teatru! Ce fac acum?”
Life marți, 29 octombrie 2024, 23:59

#InfoEconomic: Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, despre fondurile europene aferente perioadei 2021-2027: ”din totalul de 1,75 miliarde de euro, circa 400 de milioane sunt dedicate direct mediului antreprenorial, cu o componentă importantă pe zona de cercetare, inovare, transfer tehnologic, digitalizare”

Regiunea  Nord- Est  beneficiază de o alocare totală de 1,75 de miliarde de euro prin Programul Regional Nord-Est aferent perioadei 2021-2027....

#InfoEconomic: Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, despre fondurile europene aferente perioadei 2021-2027: ”din totalul de 1,75 miliarde de euro, circa 400 de milioane sunt dedicate direct mediului antreprenorial, cu o componentă importantă pe zona de cercetare, inovare, transfer tehnologic, digitalizare”
Life luni, 28 octombrie 2024, 18:43

Octavian Jighirgiu: Festivalul Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, o platformă de dialog între proaspeții absolvenți ai facultăților de teatru din țară

Astăzi, a început, la Iași, prima ediție a Festivalului Național al Școlilor de Teatru organizat de Facultatea de Teatru a Universității...

Octavian Jighirgiu: Festivalul Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, o platformă de dialog între proaspeții absolvenți ai facultăților de teatru din țară
Life vineri, 25 octombrie 2024, 16:04

#StareaEducației (INTERVIU) Cristina Lupu, director executiv al CJI: “Să faci distincția între informația veridică și cea falsă e ca un mușchi pe care ți-l antrenezi. Noi facem cursuri de educație media pentru adolescenți și profesori pentru că este nevoie să construiești viitorul public al jurnalismului.”

Trăim în epoca în care orice informație este la un click distanță, fapt care determină și surmontarea unor provocări legate de identificarea...

#StareaEducației (INTERVIU) Cristina Lupu, director executiv al CJI: “Să faci distincția între informația veridică și cea falsă e ca un mușchi pe care ți-l antrenezi. Noi facem cursuri de educație media pentru adolescenți și profesori pentru că este nevoie să construiești viitorul public al jurnalismului.”