Ascultă Radio România Iași Live

Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu: România, pe primul loc în Europa ca incidență și ca mortalitate prin cancerul de col uterin (INTERVIU)

Cancerul de col uterin reprezintă un pericol pentru sănătatea și viața femeilor. Vaccinarea și screening-ul regulat reprezintă soluțiile pentru prevenirea și tratarea acestei boli.

Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu: România, pe primul loc în Europa ca incidență și ca mortalitate prin cancerul de col uterin (INTERVIU)

Publicat de isoreanu, 1 februarie 2025, 07:55

Cancerul de col uterin reprezintă un pericol pentru sănătatea și viața femeilor. Deși există un vaccin împotriva acestei maladii, disponibil și în țara noastră, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin și mortalitatea cauzată de această boală. Vaccinarea și screening-ul regulat pot anihila pericolul de îmbolnăvire. Educația sexuală în școli, care să îndrume spre un stil de viață sănătos și să explice care sunt factorii de risc, este respinsă, iar tinerii sunt victimele unor informații, de multe ori, eronate.

Un interviu realizat de Ioana Soreanu. Invitat, prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași.

Ioana Soreanu: În Europa, în luna ianuarie, se atrage atenția asupra modalităților de prevenire a cancerului de col uterin, a incidenței acestei boli, a pericolului pe care îl reprezintă.

Mircea Onofriescu: Din nefericire, România este, în continuare, pe primul loc în Europa ca incidență și ca mortalitate prin cancerul de col uterin. Este o problemă de sănătate publică, există programe naționale care nici pe departe nu sunt eficiente și populația nu este implicată și cadrele medicale au niște deficiențe în organizarea acestor programe de screening și este bine că vorbim din nou, la un post de radio, despre această lună de prevenire a cancerului de col uterin.

Ioana Soreanu: Nu este prima dată când abordăm acest subiect la Radio Iași, domnule profesor, și mă tem că nu s-au făcut pași foarte consistenți înainte, în această privință. Îmi spuneți că România se află tot pe primul loc.

Mircea Onofriescu: Niște progrese totuși s-au înregistrat, pentru că trebuie să recunoaștem că este acest program național de vaccinare gratuită a copiilor între 11 și 19 ani, deci și fetițele, și băieții, care au 18 ani și 11 luni, intră în acest program.

Ioana Soreanu: Care sunt soluțiile? Cum poate fi prevenit acest cancer?

Mircea Onofriescu: Cancerul poate fi prevenit, în special, prin vaccinare, prin screening, prin efectuarea periodică a unor controale ginecologice. Și cel mai important, această formă de cancer, ca și alte forme de cancer, pot fi prevenite prin educație, prin creșterea nivelului de educație sanitară, care, din nefericire, este deficitară. Și vorbind aseară cu un coleg de-al meu, îmi spunea că la unul din liceele de elită, dintr-o clasă în care e fata lui, sunt doar două fetițe care s-au vaccinat anti-HPV, deci un procentaj redus. Media europeană de vaccinare anti-HPV este în jur de 62%, sunt date statistice pentru anul 2024, iar la noi este sub 10%, deci foarte, foarte puțin. Deși acest vaccin este gratuit pentru fetițile și băieți între 11 și 19 ani.

Ioana Soreanu: Vorbind despre acest vaccin, căror categorii de vârstă le este recomandat?

Mircea Onofriescu: Aceste vaccinuri sunt recomandate tinerilor între 11 și 19 ani și extensia este și după 19 ani, până la 45 de ani, compensarea fiind de 50%, pentru că trebuie să recunoaștem, vaccinul acesta nu este ieftin, este scump, fiecare doză costă în jur de 650 RON, sunt trei administrări, deci este un efort financiar. Dar introducerea acestui program gratuit este o realizare deosebită, până la urmă, a Ministerului Sănătății, a Guvernului României, pentru că sunt câteva sute de țări la care există acest program, și acest program există de mult timp, și rezultatele sunt spectaculoase, pentru că datele statistice la nivel mondial spun că la populația care este vaccinată, riscul de mortalitate scade de aproximativ 5 ori, deci o scădere semnificativă și foarte importantă.

Ioana Soreanu: Totuși, acest vaccin are și contraindicații?

Mircea Onofriescu: Contraindicațiile sunt foarte puține pentru că, în general, nu trebuie vaccinate persoanele care au stări febrile, care au niște afecțiuni acute, așa cum este în prezent sezonul gripelor, a infecțiilor respiratorii. Dacă persoana respectivă are acest gen de afecțiune, vaccinarea trebuie amânată. Și mai sunt persoane care au terenuri alergice mai deosebite și, bineînțeles, trebuie realizată această vaccinare într-un mediu spitalicesc care are posibilitățile de a rezolva aceste incidente. Deci, numărul complicațiilor este foarte, foarte redus.

Ioana Soreanu: De ce trebuie vaccinați și băieții?

Mircea Onofriescu: Pentru că principala cale de transmitere este calea sexuală. Prezervativul nu protejează în proporții de 100%, dar ultimile congrese la care am participat au evidențiat faptul că nu numai prin contactul sexual, ci și prin contactul tegumentar există posibilitatea transmiterii acestei infecții cu HPV. Și acum, studiile sunt numeroase, pot să vă dau un exemplu, bărbații infectați cu HPV au niște parametri ai spermei deficitari și apare infertilitatea de cauză masculine. S-au făcut studii pentru femeile care nasc prematur și s-a constatat o incidență mult mai mare a infecției cu HPV, inclusiv la nivel placentar. Deci, sunt niște studii foarte interesante în specialitatea noastră care confirmă importanța faptului că e bine să se realizeze această vaccinare anti-HPV.

Ioana Soreanu: Pentru băieți există contraindicații?

Mircea Onofriescu: Nu, nu există contraindicații, sunt aceleași contraindicații obișnuite, fără niciun fel de problemă.

Ioana Soreanu: De ce este important screening-ul regulat?

Mircea Onofriescu: În felul acesta, se diagnostichează din timp stările precanceroase și, din nefericire, în continuare, rata persoanelor care beneficiază de acest screening, literatura spune că ar trebui până la 65 de ani ca vârstă, eu recomand anual efectuarea acestui screening chiar și după această vârstă. Unele societăți profesionale recomandă testarea la 3 ani, prin  acest test Babeș Papanicolau. Și vreau să insist să spunem Babeș Papanicolau, pentru că, până la urmă, un român, Babeș, în 1928, a comunicat prima dată legătura între aceste leziuni de la nivelul colului, precanceroase, și evoluția spre cancerul de col uterin. Este foarte important să se facă acest program de screening, mai ales că el este gratuit. Deci, inclusiv la Maternitatea Cuza Vodă, în toate unitățile spitalicești, pacientele, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, beneficiază de această testare. Testele au o rată de eșec, există teste fals pozitive și fals negative, care sunt recunoscute de toate studiile efectuate. Trebuie să fie o corelare între datele obținute de testul Babeș Papanicolau, examenul clinic care este foarte important de făcut și ceea ce se constată la acest examen clinic, pentru că, din nefericire, de multe ori, aceste femei au infecții genitale joase, care trebuie tratate. Este bine ca ele să fie tratate înainte de a se recolta acest test Babeș Papanicolau, așa cum pentru femeile aflate la menopauză se recomandă să facă un tratament local cu estrogen în diferite forme și după aceea, să se recolteze testul Babeș Papanicolau. Nu este o tragedie dacă o femeie este diagnosticată cu HPV. De multe ori, tulpinile acestea sunt eliminate din corp în cursul evoluției biologice a fiecărui caz. E posibil ca anul acesta să fie o tulpină, peste 2 ani să se identifice o altă tulpină. Principalul este să se știe dacă femeia are la nivelul colului uterin HPV cu risc crescut sau HPV cu risc redus, pentru că se realizează o monitorizare a acestor paciente mult mai atent și mult mai frecvent. Și există tehnici colposcopice, deci vizualizare, identificarea leziunilor de la nivelul colului uterin și, bineînțeles, este necesară biopsia de col în situațiile în care leziunile se constată că sunt grave. Acest test Babeș Papanicolau se poate face și în mediul lichid. Deci, este o modalitate în care exactitatea acestui test este mai mare decât testul clasic în care se recoltează celulele de la nivelul colului uterin.

Ioana Soreanu: Poate fi prevenit acest tip de cancer?

Mircea Onofriescu: Da, poate fi prevenit și datele…

Ioana Soreanu: Sigur, prin screening, prin vaccinare, dar altfel?

Mircea Onofriescu: …prin vaccinare și, bineînțeles, trebuie avut grijă să fie o viață sexuală ordonată, tratarea infecțiilor, controlele periodice care trebuie făcute. Deci, e o multitudine de factori, pentru că, spre exemplu, unii confirmă că și fumatul este un factor de risc pentru cancerul de col uterin, alături de debutul precoce al vieții sexuale, multitudinea de parteneri sexuali, numărul mare de sarcini, numărul mare de avorturi.

Ioana Soreanu: Iată cât este de importantă educația sexuală în școli. Și la asta se referă educația…

Mircea Onofriescu: Eu spun, de fiecare dată, educația medicală.

Ioana Soreanu: …medical, sigur, putem să-i spunem și așa.

Mircea Onofriescu: Bineînțeles, există și un sector de educație sexuală, dar educația medicală, pentru că putem vorbi nu numai de infecția cu HPV și prevenirea cancerului, dar și prevenirea obezității, a bolilor metabolice, a unor multitudini de alte boli, de la tuberculoză până la hepatite, care, din nefericire, dacă nu se respectă niște reguli, nu este bine și nu mai spunem de consumul, la vârste tinere, de alcool, de tutun și, din nefericire, aceste droguri care se pare că au invadat și lumea tinerilor din România. Mesajul important este acesta: screening-ul, prevenția este foarte importantă pentru combaterea acestei boli care, din nefericire, este o boală care depistată în stadii avansate are niște efecte devastatoare asupra pacientei, asupra familiei, asupra societății.

 

 

(Radio Iași, FOTO, Alex Iurea)

 

#StareaEducației (INTERVIU) Numărul extrem de mare de mame minore din România a determinat cinci eleve din Bacău să creeze o aplicație despre educație sexuală. Premiată la nivel internațional, Teen Talk urmează să fie lansată pentru publicul larg  și ar putea fi un instrument foarte util pentru disciplina Educație pentru sănătate
Life vineri, 17 ianuarie 2025, 19:17

#StareaEducației (INTERVIU) Numărul extrem de mare de mame minore din România a determinat cinci eleve din Bacău să creeze o aplicație despre educație sexuală. Premiată la nivel internațional, Teen Talk urmează să fie lansată pentru publicul larg  și ar putea fi un instrument foarte util pentru disciplina Educație pentru sănătate

În ultimii ani, România a avut una dintre cele mai mari rate de sarcini în rândul adolescentelor din Uniunea Europeană. Conform datelor...

#StareaEducației (INTERVIU) Numărul extrem de mare de mame minore din România a determinat cinci eleve din Bacău să creeze o aplicație despre educație sexuală. Premiată la nivel internațional, Teen Talk urmează să fie lansată pentru publicul larg  și ar putea fi un instrument foarte util pentru disciplina Educație pentru sănătate
#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
Life miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:48

#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.

A7, A8, parte din visul colectiv al locuitorilor județelor Moldovei, când vine vorba de infrastructură rutieră care să facă legătura mult mai...

#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
#StareaEducației (INTERVIU) Anamaria Ghiban, profesor de Limba și Literatura Română: “Cred că reticența profesorilor față de utilizarea AI în procesul educațional poate fi depășită, iar introducerea acestui instrument trebuie făcută treptat, conștient și asumat.”
Life vineri, 10 ianuarie 2025, 09:28

#StareaEducației (INTERVIU) Anamaria Ghiban, profesor de Limba și Literatura Română: “Cred că reticența profesorilor față de utilizarea AI în procesul educațional poate fi depășită, iar introducerea acestui instrument trebuie făcută treptat, conștient și asumat.”

Inteligența artificială în educație reprezintă un domeniu în expansiune, care promite să revoluționeze modul de învățare, predare și...

#StareaEducației (INTERVIU) Anamaria Ghiban, profesor de Limba și Literatura Română: “Cred că reticența profesorilor față de utilizarea AI în procesul educațional poate fi depășită, iar introducerea acestui instrument trebuie făcută treptat, conștient și asumat.”
#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”
Life vineri, 27 decembrie 2024, 10:28

#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”

Mulți elevi din România aleg să studieze în străinătate, motivele fiind variate, dar în principal legate atât de dorința de a obține o...

#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”
Life joi, 19 decembrie 2024, 13:49

#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași

La Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași a avut loc, în lunile noiembrie și decembrie, un proiect interdisciplinar care și-a propus...

#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași
Life vineri, 13 decembrie 2024, 11:32

#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”

La nivel mondial, antreprenoriatul social, prin prisma fondurilor alocate pentru inițiativele de profil, poate fi privit și în cheia unei...

#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”
Life duminică, 8 decembrie 2024, 05:59

#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”

România se află în topul țărilor care alocă cele mai multe ore pentru studierea matematicii, dar se poziționează la finalul clasamentului...

#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”
Life joi, 5 decembrie 2024, 00:38

„Radu Afrim – picătura prințului Rupert”, o carte despre „universul afrimian”, semnată de actrița Ada Lupu

Foaierul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit marți seara lansarea cărții „Radu Afrim – picătura prințului...

„Radu Afrim – picătura prințului Rupert”, o carte despre „universul afrimian”, semnată de actrița Ada Lupu