Prima pagină » Life » Sorina Bălănescu, despre premiera radiofonică Arvinte și Pepelea – „are farmec ingenuu, savoare de limbaj (cu măsură) și umor subțire”
Sorina Bălănescu, despre premiera radiofonică Arvinte și Pepelea – „are farmec ingenuu, savoare de limbaj (cu măsură) și umor subțire”
Reputatul universitar ieşean, cronicar de teatru şi traducător Sorina Bălănescu a scris următoarele rânduri după ce a ascultat luni, 12 septembrie 2016, în premieră, producţia Radio Iaşi de teatru radiofonic „Arvinte şi Pepelea” de Vasile Alecsandri, în regia lui Geo Şfaiţer:
Spectacolul cu „Arvinte şi Pepelea” are farmec ingenuu, savoare de limbaj (cu măsură) și umor subțire. Foarte bună dramatizarea. Cine a făcut-o e om de radio. Replicile rostite mucalit, cânticelele și acompaniamentul animă un vodevil candid, vioi și spiritual. Arvintele lui Petrică Ciubotaru este memorabil – el creează un personaj demn de Alecsandri, în trena lui Miluță, fără a fi Miluță Gheorghiu, ci Petrică Ciubotaru. Ca partener, rezistă bine provocării tânărul Dumitru Florescu. Măndica (Erica Moldovan) își rostește cu convingere partitura – preferam totuși o voce cu tonuri mai înalte, mai copilărești. Premiera teatrului radiofonic rămâne în seria foarte bunelor montări radiofonice Alecsandri, așa cum se cuvine la început de stagiune ieșeană. Felicitări celor care au avut inițiativa de a scoate din uitare o mică bijuterie și a o pune în undă cu tot dichisul și talentul. (Sorina Bălănescu)
De-a lungul timpului, distinsa doamnă profesor universitar doctor Sorina Bălănescu a avut substanţiale colaborări cu Radio Iaşi. Ascultătorii celei mai importante organizaţii media din Moldova s-au bucurat adeseori de intervenţiile critice şi bine documentate ale Sorinei Bălănescu.
Iată un foarte scurt fragment din medalionul radiofonic Rella Ghiţescu – portret de actriţă, pe care Sorina Bălănescu îl creionase cândva pe undele postului nostru de radio:
Rectorul UNAGE Iași, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță: Prin studierea disciplinelor artistice în liceu, „se pun bazele a ceea ce numim noi discernământ în ceea ce privește lumea care ne înconjoară” – INTERVIU
Rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a promovatat un demers, inclusiv o...
#InfoEconomic: Cecilia Țugulia, președintele Asociației Producătorilor Locali ”Produs în Iași”: ”pentru noi, importante sunt schemele de calitate, calitatea produsului pe care îl punem pe piață”
Potrivit unui studiu ”iSense Solutions” realizat în 2022, pentru 37% dintre românii din mediul urban, un producător se încadrează în...
#StareaEducației (INTERVIU) Lect.dr. Magda Samoilă: “Portofoliul educațional introdus la grupa mijlocie este o carte de identitate educațională. Ar fi o măsură salutară ca rezultatul unei evaluări externe standardizate, să fie dublat de un astfel de portofoliu, care oferă și alte informații decât cele ce țin de educația formală”
Educația timpurie reprezintă fundația pe care se construiesc abilitățile cognitive, emoționale și sociale ale unui copil, având un impact...
#InfoEconomic: Romeo Vatră, director general al Aeroportului Iași: ”în lipsa unei autostrăzi, aeroportul e principala poartă de intrare și de ieșire pentru oameni de afaceri. Există o legătură strânsă între conectivitatea Iașului cu Europa și facilitarea de investiții în regiune. Dezvoltarea de activități cargo pe aeroportul de la Iași va aduce un plus la sprijinirea mediului de afaceri, de a putea transporta și mărfuri pe calea aerului”
Efectul aeroporturilor asupra dezvoltării regionale se produce prin mai multe canale, spun studiile. Unul ține de capacitate acestora de a...
#InfoEconomic: Alexandru Holicov, fondator și CEO Adservio: ”până ce produsul pe care l-ai conceput nu întâlnește piața, tu nu ai de unde să știi ce se întâmplă și ce își doresc clienții cu adevărat.”
Cu o cifră de afaceri în 2023 de aproape 9 milioane de lei și un profit de aproape 800 de mii delei, compania Adservio Social Inovation din Iași...
#StareaEducației (INTERVIU) Performanță pentru două eleve de clasa pregătitoare de la Școala “Carol I” din Iași! Acestea vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Șah din Serbia. Claudia Cărăușu, director al instituției: „Este de datoria noastră, a școlii actuale, atunci când descoperim valoarea, să o șlefuim și să o valorizăm.”
Șahul, sportul minții, așa cum este cunoscut, depășește cu mult limitele unui simplu joc, fiind recunoscut ca un instrument valoros în...