Ascultă Radio România Iași Live

#StareaEducației: (INTERVIU) Cătălin Caba, vicepreședinte al Federației Române de Scrabble: ”Copiii care joacă scrabble dobândesc o agerime a minții, bune deprinderi de calcul, o folosire bună a limbii în care joacă, învață să fie răbdători și să aprecieze mai mult participarea decât victoriile.”

Cătălin Eugen Caba

Publicat de Andreea Drilea, 2 august 2024, 06:32 / actualizat: 2 august 2024, 9:30

Jocul de scrabble, considerat alături de șah un sport al minții, îi provoacă pe cei care îl practică să-și folosească vocabularul și imaginația, cultura generală și lecturile acumulate de-a lungul anilor. Modul în care se joacă scrabble obligă participanții să-și antreneze totodată memoria, imaginația și creativitatea. Pentru necunoscători, scrabble este un joc de cuvinte în care competitorii trebuie să formeze diverse cuvinte prin plasarea pe o tablă a unor jetoane marcate cu litere, fiecare dintre acestea având un anumit număr de puncte. Scopul fiecăruia dintre participanții la joc este acela de a realiza un punctaj cât mai mare prin așezarea pe tabla de joc a unor cuvinte cât mai complicate și cât mai creative.

Luna aceasta, la Iași, s-a desfășurat etapa a II-a a Campionatului Național Individual de Scrabble la Tineret și Campionatul Național de Scrabble Intercluburi la Tineret.

Iașul a fost, din nou, după 27 de ani, gazda unui concurs național de scrabble în limba română, în premieră, o etapă de tineret la care au participat 32 de tineri jucători.

Cătălin Eugen Caba

Cătălin Eugen Caba

Invitatul colegei noastre, Andreea Daraban, este domnul Cătălin Eugen Cătălin, vicepreședinte al Federației Române de Scrabble, coordonatorul Clubului Sportiv Preventis din Iași, jucător împătimit de scrabble și campion național și internațional la acest joc.

Andreea Daraban: Iașul se mândrește cu mulți copii și tineri care sunt adevărați mânuitori de cuvinte. Copiii de la Clubul Sportiv ”Preventis” au obținut rezultate notabile la Campionatul Național de la Iași, iar în competiția pe echipe s-a impus Argus Târgu Frumos, care a câștigat toate cele patru probe disputate. Domnule Cătălin Eugen Caba, cum se desfășoară o competiție de scrabble?

Cătălin Eugen Caba: Mulțumesc mult pentru ocazia de a vă împărtăși câteva din bucuriile pe care le aduce acest sport al minții și vocabularului. O competiție de scrabble se desfășoară pe parcursul a două, trei zile. La tineret, în general, două zile și sunt mai multe probe. Sunt atât probele clasice, deci partida, așa cum o știm din familie, unul contra celălalt, cât și probele individuale, care se numesc duplicate, unde toată lumea are același set de litere, iar calculatorul dă cea mai bună soluție de continuare, pe care o parte din participanți ar putea să o și găsească, și, de asemenea probe de compunere, le spunem noi, în care se primesc un număr de litere și respectând regulile jocului, fiecare creează propria tablă. Câștigă cel care are cel mai mare număr de puncte.

Andreea Daraban: Ce premii au obținut tinerii din județul Iași la ultimul campionat în limba română?

Cătălin Eugen Caba: Trebuie să spunem că în județul Iași este un nucleu mare de jucători, atât la Iași cât și la Târgu Frumos. De-a lungul anilor, din această rivalitate au ieșit mulți campioni de tineret, copii și mai apoi adolescenți care au performat și îi așteptăm și la seniori să ne încânte cu depunerile lor. Și noi ocupăm, în general, primele locuri ale clasamentului. ”Argus” au un lot foarte bun, media lor de vârstă este un pic mai mare, concurează anul acesta  la titluri individuale la categoria juniori, adică peste 15 ani, iar noi la ”Preventis”, ne batem la titluri la celelalte două categorii, cadeți 12-15 ani și prichindei 7-11 ani, care sunt denumiți generic ”juniori mici”. E o tradiție la Iași. Trebuie spus că jocul acesta a apărut în România prin anul 1982, în revista ”Știință și Tehnică”. Din 1983 au fost primele concursuri, iar încă dinainte de 1990, deci în anul 1988, s-a creat, la Iași, primul club de scrabble. Și n-a fost numai unul. În județ erau trei sau chiar patru nuclee și mereu a fost o emulație. Practic toți jucătorii din regiunea Moldovei au venit spre cluburile ieșene după anul 2000 și din cauza legii sporturilor, care a limitat cumva posibilitățile de organizare, dar în același timp a concentrat valorile, astfel s-a creat de-a lungul timpului această tradiție. Personal, am început să joc când eram în liceu și a rămas o pasiune de-o viață pentru că scrabble-ul, ca sport al minții, la fel ca șahul, GO-ul sau Bridge sunt sporturi de lungă durată. Nu există o vârstă de început și o vârstă de final, decât dată de posibilitatea de a citi, calcula simplu și scrie.

Andreea Daraban: La Iași, spuneați că există un nucleu. Sunt mai multe cluburi, în afară de Preventis, unde se practică scrabble?

Cătălin Eugen Caba: În Iași jucăm la clubul Preventis, ne găsiți pe pagina noastră de facebook și de asemenea, în județ, la Târgu Frumos, există clubul ”Argus” care, tot așa, are un nucleu de copii foarte serios. Fiecare facem antrenamente săptămânale și ne revedem în cadrul concursurilor care sunt atât naționale cât și locale.

Andreea Daraban: Deci doar cele două…

Cătălin Eugen Caba: Doar cele două în acest moment și mai există afiliat clubul West Moldavia Pașcani. Momentan nu are activitate, dar și acolo, la Pașcani,  există jucători care pot relua oricând.

Andreea Daraban: Mânuitorii ieșeni de cuvinte au participat și la Cupa Mondială de scrabble din Thailanda, anul trecut. Iată așadar și participări internaționale. Cum a fost în Thailanda?

Cătălin Eugen Caba: În Thailanda a fost o experiență deosebită pentru că am întâlnit acolo tineri jucători proveniți din țări ale lumii despre care, de obicei, citim sau aflăm la geografie. Jocul de scrabble în Asia, cel în limba engleză, trebuie spus că are o dezvoltare foarte mare, similară cu cea a șahului la noi. Acolo este mult mai motivant pentru un copil să practice jocul de scrabble, pentru că, pe lângă, gloria și onoarea date de titluri, medalii, sunt și alte beneficii, cum ar fi, de exemplu faptul de a te înscrie la universitate, faptul de a putea vedea lumea, fiind sprijinit de către fiecare dintre statele asiatice pentru acest sport.

Andreea Daraban: Ceea ce nu se întâmplă la noi….

Cătălin Eugen Caba: Federația Română de Scrabble sprijină în măsura în care are fonduri. În general, noi suntem la coada listei. Plus că e vorba și de bagajul de cuvinte. Dacă ar fi un campionat mondial în limba română, sigur că l-am câștiga, dar nu prea are sens. Sunt campionate mondiale în limbile engleză, franceză, la care suntem și noi afiliați ca federații, de asemenea în spaniolă și catalană. Astea sunt cele patru limbi în care se joacă la nivel mondial.

Andreea Daraban: Și ai noștri de la Iași au mers și au jucat în limba engleză….

Cătălin Eugen Caba: Da, limba engleză.

Andreea Daraban: Și ce premii au luat?

Cătălin Eugen Caba: N-au luat premii, dar au fost acolo unde ne așteptam, undeva în al treilea sfert al clasamentului. E suficient. Trebuie spus că primii 100 sunt din Asia, adică nici măcar americanii nu se află printre primii clasați. Noi suntem undeva, la același nivel cu britanicii. Dacă britanicii au limba lor nativă, noi suplinim prin tehnici de joc și prin cunoașterea bună a anumitor cuvinte care ne ajută.

Andreea Daraban: Iată că nici nativii nu reușesc să ocupe locurile fruntașe la acest joc. Mai e nevoie de ceva… de ce este nevoie, în afară de simțul limbii?

Cătălin Eugen Caba: E nevoie de o bună cunoaștere a unor combinații de litere, de anticipare a unor situații de joc și, în același timp, știți că este multă adrenalină atunci când se joacă, e cumva de cunoaștere a adversarului. Sunt elemente de psihologie, sunt elemente de teorie a riscului, toate astea îngemănate pot să aducă la un moment dat victoria în meciuri considerate pierdute și bineînțeles, e nevoie și de un dram de noroc. Dar să știți că pe parcursul unui turneu de partide libere, e de spus că în limba engleză se joacă doar partide libere, norocul este o constantă. Adică, dacă vom juca 100 de turnee, probabil ierarhia nu se va schimba prea mult. Și cu cât sunt mai multe runde în cadrul unui turneu, cu atât norocul este constant.

Andreea Daraban: Mi se pare foarte grea o astfel de competiție într-o limbă străină. Se descurcă ai noștri foarte bine. Trebuie să fii un bun cunoscător al limbii?

Cătălin Eugen Caba: Nu numai un cunoscător al limbii, dar mai ales al unor secvențe de cuvinte impuse. Noi, în general la club, atât în limba română cât și în limba engleză, când întâlnim cuvinte noi căutăm sensurile în dicționar, dar nu întotdeauna în cadrul antrenamentului personal, pentru că e nevoie de mult antrenament personal, cauți definiție. Cel puțin la cuvintele scurte, intră cumva în mecanica depunerilor, dar sunt o parte din cuvinte care ajută foarte mult și în vocabularul de zi cu zi. Oricum, jucătorii de scrabble, în general, folosesc foarte bine limba în care joacă.

Andreea Daraban: Ce înseamnă un antrenament individual? Trebuie să fie autodidact, ce presupune acest lucru?

Cătălin Eugen Caba: Sunt o serie de aplicații care furnizează, de exemplu, liste de cuvinte. Poți să apelezi la listele cele mai probabile. În general, cuvintele care furnizează o singură anagramă sunt mai valoroase. Trebuie spus că o partidă durează 25 de minute de jucător pe ceas, exact ca la șah și, de asemenea sunt tot felul de quiz-uri în care încerci să găsești într-un timp dat niște secvențe. Fiecare învață în stilul lui. Există diverse feluri în care poți asocia diverse grupe de litere, prefixe, sufixe astfel încât să obții un avantaj.

Vârsta minimă  la care un copil poate juca scrabble este dată de vârsta la care un copil poate citi, scrie și calcula simplu.”

Andreea Daraban: Coordonați Clubul sportiv de scrabble Preventis Iași, unde copiii pot învăța acest joc. Care este vârsta minimă de la care un copil poate să învețe scrabble și să și participe la o competiție?

Cătălin Eugen Caba: Vârsta minimă este dată de vârsta la care un copil poate citi, scrie și calcula simplu. Am avut copii care la 6 ani au participat prima dată la un concurs, evident cu tabla înmulțirii alături, pentru că jocul de scrabble presupune, din punct de vedere matematic adunări și înmulțiri simple. Iar vârsta maximă, am am jucat la nivel internațional și cu jucători de aproape 100 de ani. Atunci când copilul termină clasa a II-a, este pregătit să înceapă să joace scrabble.

Andreea Daraban: Cum îi ajutați pe copii să învețe?

Cătălin Eugen Caba: La club, în general, antrenamentul este săptămânal, pe parcursul a două-trei ore. Desfășurăm două din probele de concurs, de obicei o partidă de duplicat, în care toată lumea joacă și după fiecare depunere explicăm de ce s-a depus asta, unde era mai bine, iar pentru tururile următoare dăm indicații asupra posibilelor locuri în care pot depune. Sigur, în cele trei minute în care sunt ei cu literele, acelea sunt ale lor, dar după, analizăm fiecare depunere și le arătăm ce am putea îmbunătăți. De asemenea, antrenăm fie o partidă de liberă, fie o probă de compoziție și acolo sunt diverse scheme de joc. La libere, de exemplu, urmărim, în primul rând, încadrarea în timp.

Scrabble se poate face și în școală, ca disciplină opțională.  Clubul Preventis Iași poate oferi sprijin.”

Andreea Daraban: Se face scrabble și în școală? Înțeleg că aveți niște parteneriate cu anumite instituții de învățământ din Iași. Unde mergeți mai exact și cum se desfășoară aceste activități?

Cătălin Eugen Caba: Sunt mai multe forme de inițiere în școală și în general ele au venit la inițiativa profesorilor din școli, care sunt atât profesori de la catedrele de română, cât și cei de la catedrele de limbi străine. Noi facem, de exemplu, acțiuni de inițiere, care durează o oră, două ore în funcție de cum au spațiu copiii, ori la dirigenție, ori în cadrul ”Școlii Altfel”. Prezentăm o partidă tematică și îi invităm pe copii să găsească depuneri, de exemplu, cu tema școală, cu tema flori, animale, ceva simplu, fie o partidă interactivă, în care, de exemplu, jumătate din clasă joacă împotriva celeilalte jumătăți de clasă. De asemenea, la Colegiul ”Costache Negruzzi”, de exemplu, se face o formă de inițiere online sub formă de concurs. De asemenea, avem la Liceul”Miron Costin” și asta este absolut remarcabil, concursul școlar județean “Eurolexis”, care este un concurs de scrabble multilingv. Aici, pe parcursul a două ore, elevii socializează la o tablă de joc, dar joacă în șase limbi, lucru care la nivel mondial este unic din ce știu eu. Sunt între 100 și 200 de elevi care participă, de la mai multe unități. De exemplu, anul ăsta au fost din 15 unități de învățământ și ei se întrec pe o partidă cu reguli școlare. De-a lungul anilor au fost diverse regulamente, am găsit o formă foarte interesantă în care contează foarte mult lungimea cuvintelor depuse, nu contează punctajul, ci lungimea și compoziția. Cumva, după acest tip de concurs sau după inițieri putem să ne dăm seama dacă găsim elevi talentați să îi chemăm la club, unii rămân, unii nu. Jocul de scrabble, ca și șahul presupune multă răbdare, în primul rând, și perseverență. De-a lungul timpului, cred că vreo 2000 de elevi au jucat scrabble în cadrul acestui concurs școlar.

Andreea Daraban: Inițiativa aparține Liceului ”Miron Costin”…

Cătălin Eugen Caba: Aparține exclusiv cadrelor didactice de la Liceul ”Miron Costin”. Eu am aflat întâmplător din ziar și m-am dus, mi-am oferit sprijinul și a rezultat o colaborare de lungă durată, foarte frumoasă.

Avantajul la scrabble, față de șah este că se poate ajunge mult mai ușor în vârf.”

Andreea Daraban: Sunt copiii interesați de scrabble, în condițiile în care, în present, piața este inundată de jocuri de toate felurile?

Cătălin Eugen Caba: Puțini copii vin la noi. De altfel, nici nu am putea face antrenament cu foarte mulți copii. Trebuie spus că antrenamentele sunt gratuite, nu sunt antrenamente specifice pentru copii. Fiecare copil care vine este un membru al clubului, egal cu cel mai în vârstă adult. Dar fiecare face după posibilități, ca la Junimea: ”vine cine vrea, rămâne cine poate”. Avantajul la scrabble, față de șah este că se poate ajunge mult mai ușor în vârf. Nu sunt foarte mulți copii la nivelul țării care joacă, iar în același timp, aduce multe satisfacții: socializare, prietenie, cunoaștere a unor copii din locuri în care n-ai ajunge altfel.

Andreea Daraban: Așadar ce abilități pot deprinde copiii care vor să se îndrepte spre scrabble, care fac scrabble?

Cătălin Eugen Caba: O agerime a minții, un mod rapid de a judeca, bune deprinderi de calcul, o folosire bună a limbii române, dacă joacă în română, în limba engleză dacă joacă în engleză sau amândouă și de asemenea învață să fie răbdători și să aprecieze mai mult participarea decât victoriile. Deși este o concurență, la scrabble plăcerea nu este numai de a câștiga. Uneori, o depunere frumoasă poate valora mai mult decât un titlu.

Andreea Daraban: Un copil care nu iubește lectura poate să facă performanță în scrabble?

Cătălin Eugen Caba: Poate să facă, dar pot să spun din proprie experiență că lectura ajută foarte mult pentru că vii cu un alt bagaj de cuvinte. În același timp trebuie spus că, din păcate, dicționarele noastre nu au ținut pasul cu noile cuvinte uzuale în limbă. Știți că uzul face norma, dar la noi dicționarele apar destul de greu, iar la scrabble mai avem o problemă suplimentară faptul că, fiind destul de puțini practicanți în țară, avem o întârziere în a actualiza aceste dicționare. Știți că limba română, printre altele, are și cele mai multe cuvinte dintre limbile europene, cel puțin astea uzuale, în care se joacă. Dacă în engleză avem 200.000 cuvinte, în franceză avem 300.000 de cuvinte, în română sunt 600.000 și atunci ritmul de a actualiza dicționarele este destul de greu.

Andreea Daraban: Așadar, se utilizează dicționarul de scrabble pentru joc.

Cătălin Eugen Caba: Da, da, lista oficială de cuvinte se numește, iar asta înglobează termenii din mai multe dicționare. Acum a apărut DOOM 3 și urmează să-l implementăm și noi în lista oficială de cuvinte.

Andreea Daraban: Copiii din Iași care doresc să facă scrabble pot veni la clubul Preventis.

Cătălin Eugen Caba: Absolut, îi așteptăm cu drag. Nu sunt taxe. Trebuie însă părinții să știe că nu toți copiii sunt făcuți pentru scrabble, dar trebuie să încerce ca să vadă dacă sunt dispuși. Am avut copii care au venit, au încercat, au zis ”domnule, nu pot”. E vorba de răbdare în primul rând, răbdare și perseverență. Antrenamentele nu sunt foarte variate, până la urmă, după câteva antrenamente intră într-o anumită rutină dar, e ca la orice sport.

La Iași și Târgu Frumos este singurul nucleu de tineri din toată Europa continentală care joacă scrabble în mod organizat.”

Andreea Daraban: Ce competiții mai urmează?

Cătălin Eugen Caba: Continuăm cu etapele de tineret, mai sunt două etape. La seniori la fel, iar acum weekend-ul acesta o să avem etapa de seniori la engleză, care va fi la Iași. Cele de tineret, trebuie spus, se desfășoară alternativ Iași-Târgu Frumos, pentru că doar aici am găsit nucleu de tineri. Este singurul nucleu de altfel din toată Europa continentală care joacă scrabble în mod organizat.

Andreea Daraban: În țară nu mai există astfel de cluburi?

Cătălin Eugen Caba: Nu mai există tineri care să își dorească, cluburile sunt. Există cluburi mari CSM București, Universitatea Cluj, FITT Timișoara. În marile orașe sunt, dar nu există tineri care să vrea să joace într-o limbă străină și bun, în unele locuri nici nu prea are cine să-i îndrume, dar putem să o facem noi la distanță. Iar în Europa avem câteva nuclee în Olanda, în Spania. Avantajul nostru aici este că încă putem intra în școli, iar profesorii pot să facă din scrabble un obiect opțional, cel puțin pe limba română sunt profesori care au ca opțional scrabble.

Andreea Daraban: Așadar inclusiv școlile se pot adresa clubului Preventis pentru a face opționale și pentru inițiere.

Cătălin Eugen Caba: Da, da.

Andreea Daraban: Pe finalul dialogului nostru, o pledoarie pentru scrabble.

Cătălin Eugen Caba: Scrabble-ul este un sport de o viață pentru mine. Întotdeauna mi-au plăcut cuvintele potrivite, ca să zic așa, și m-au ajutat mult să mă dezvolt, să aflu tainele dicționarului, pe care nu le-aș fi aflat altfel. Jocul de scrabble te ajută să cunoști o grămadă de oameni frumoși, să ajungi în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și să ai mereu un refugiu și o stare de bine pe care ți le oferă jocul.

Varianta audio a interviului:

Cătălin Eugen Caba este vicepreşedinte al Federaţiei Române de Scrabble, coordonator al secţiei de scrabble din cadrul clubului sportiv Preventis Iaşi, membru al comitetului de tineret, responsabil pentru Europa, în cadrul WESPA – Asociaţia mondialǎ a jucǎtorilor de scrabble în limba englezǎ. Este jucǎtor din anul 1989, campion naţional la scrabble în limba englezǎ în anul 2010. A participat la Campionatul Mondial de scrabble din Melbourne (1999) și Londra (2014). Antrenor al lotului de tineret al Romaniei pentru Campionatul Mondial de scrabble tineret Lille (2016), Torquay (2018), Kuala Lumpur (2019) şi Trang Thailanda (2023).

Arbitru internaţional – German Open (2023), WYSC Trang (2023)

Organizator al campionatelor europene de la Bucureşti (2012), Cluj Napoca (2014) şi Bucureşti (2023), precum şi al campionatului YES! (Youth European Scrabble) la Iaşi (2019).

 

Etichete:
#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”
Life vineri, 27 decembrie 2024, 10:28

#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”

Mulți elevi din România aleg să studieze în străinătate, motivele fiind variate, dar în principal legate atât de dorința de a obține o...

#StareaEducației (INTERVIU) Tinu Bosînceanu, absolvent de Harvard: “Există pentru oricine o modalitate de a studia în străinătate. O facultate peste hotare nu-ți garantează, însă, o carieră de succes. Studiul în străinătate poate fi o rampă de lansare, dar dacă nu te situezi peste medie, șansele de angajare nu sunt la fel de mari.”
#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași
Life joi, 19 decembrie 2024, 13:49

#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași

La Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași a avut loc, în lunile noiembrie și decembrie, un proiect interdisciplinar care și-a propus...

#StareaEducației (INTERVIU) Un proiect transdisciplinar, care promovează gândirea critică și spiritul civic, susținut de mai multe instituții europene, s-a desfășurat la Colegiul Național “Costache Negruzzi” din Iași
#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”
Life vineri, 13 decembrie 2024, 11:32

#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”

La nivel mondial, antreprenoriatul social, prin prisma fondurilor alocate pentru inițiativele de profil, poate fi privit și în cheia unei...

#InfoEconomic: Antreprenortiatul social, model de afacere îndreptat către comunitate. Andrei Ioniță, World Vision România: ”este un domeniu unde este foarte mult loc de dezvoltare și unde trebuie schimbată percepția la nivelul oamenilor”
#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”
Life duminică, 8 decembrie 2024, 05:59

#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”

România se află în topul țărilor care alocă cele mai multe ore pentru studierea matematicii, dar se poziționează la finalul clasamentului...

#StareaEducației (INTERVIU) Sorin Borodi, profesor de matematică: “Meditațiile, în ultimă instanță, înseamnă o cvasidresură. Sunt cultivate niște automatisme, care au, într-o anumită măsură, valoarea lor. Însă în momentul în care acest stil de învățare a matematicii primează în fața învățării logice și cu aplicabilitate în viața reală, toată lumea are de suferit.”
Life joi, 5 decembrie 2024, 00:38

„Radu Afrim – picătura prințului Rupert”, o carte despre „universul afrimian”, semnată de actrița Ada Lupu

Foaierul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit marți seara lansarea cărții „Radu Afrim – picătura prințului...

„Radu Afrim – picătura prințului Rupert”, o carte despre „universul afrimian”, semnată de actrița Ada Lupu
Life duminică, 1 decembrie 2024, 08:53

#StareaEducației (INTERVIU) Roxana Mihai, psiholog: “În cazul utilizării rețelelor sociale de către adolescenți, nu aș merge pe ideea de interdicție, ci pe cea de responsabilizare. Controlul parental pe dispozitivele electronice este necesar până la o anumită vârstă.”

În ultimul deceniu, rețelele sociale au schimbat semnificativ modul în care ne petrecem timpul liber, diseminăm informațiile sau comunicăm cu...

#StareaEducației (INTERVIU) Roxana Mihai, psiholog: “În cazul utilizării rețelelor sociale de către adolescenți, nu aș merge pe ideea de interdicție, ci pe cea de responsabilizare. Controlul parental pe dispozitivele electronice este necesar până la o anumită vârstă.”
Life miercuri, 27 noiembrie 2024, 20:03

#InfoEconomic: profesor universitar doctor Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor: ”pentru a ajunge la ținta de deficit bugetar pe care Comisia Europeană a recomandat-o Guvernului României, va fi nevoie de măsuri drastice în ceea ce privește fiscalitatea și în ceea ce privește limitarea cheltuielilor publice”

La jumătatea lunii noiembrie, Comisia Europeană a redus la 1,4% de la 3,3, anterior, estimările privind creșterea economiei românești în acest...

#InfoEconomic: profesor universitar doctor Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor: ”pentru a ajunge la ținta de deficit bugetar pe care Comisia Europeană a recomandat-o Guvernului României, va fi nevoie de măsuri drastice în ceea ce privește fiscalitatea și în ceea ce privește limitarea cheltuielilor publice”
Life marți, 19 noiembrie 2024, 23:59

#InfoEconomic: Horia Popa, CEO Singularity9, companie de IT din SUA: pentru ca Iașiul să urce în clasamente de profil, ”firmele din oraș ar trebui să se ducă în zona de excelență, să facă mai vizibilă zona de performanță în tehnologia informației”

Horia Popa este ieșean, specialist în IT și, din această postură profesională, a deschis o companie în Statele Unite ale Americii; numele ei,...

#InfoEconomic: Horia Popa, CEO Singularity9, companie de IT din SUA: pentru ca Iașiul să urce în clasamente de profil, ”firmele din oraș ar trebui să se ducă în zona de excelență, să facă mai vizibilă zona de performanță în tehnologia informației”