#StareaEducației (INTERVIU) Oportunități de internship sau activități de voluntariat pentru elevi pe platforma internii.ro. Andreea Paul, președinte INACO: ”Avem o realitate teribilă. În procente incredibil de mari, peste trei sferturi dintre absolvenții de studii superioare activează în viața profesională reală în alt domeniu decât în cel pentru care s-au pregătit.”

Publicat de Gabriela Rotaru, 31 martie 2025, 10:51
Voluntariatul este o activitate prin care tinerii pot contribui la dezvoltarea comunității, dobândind abilitățile sociale, civice și personale. Studiile spun că activitățile de acest tip aduc beneficii atât pentru cei care oferă ajutor, cât și pentru comunitățile sau organizațiile care beneficiază de acest sprijin. Mai mult, programele de internship conferă celor care le practică oportunități de angajare, facilitând integrarea tinerilor pe piața muncii.
Un studiu realizat de Asociația INACO arată că peste jumătate dintre tinerii intervievați în cadrul cercetării invocă lipsa informațiilor despre programe de internship, voluntariat și workshop-uri, ei susținând totodată și că nu știu unde să le caute. Pentru a veni în sprijinul tinerilor, Asociația INACO a lansat platforma internii.ro, dedicată atât elevilor sau studenților care vor să participe la programe de internship, cât și companiilor, ONG-urilor sau instituțiilor publice care sunt invitate să își promoveze stagiile de practică pe platformă.
Colega noastră, Andreea Daraban, a stat de vorbă cu președintele Asociației INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, Andreea Paul, despre importanța unei platforme precum internii.ro, dar și despre cum poate un program de internship să-i ajute pe elevi sau studenți să își găsească un traseu profesional.
Andreea Daraban: Cui se adresează platforma internii.ro și de ce o astfel de inițiativă?
Andreea Paul: Programele și proiectele INACO pornesc de la o nevoie reală. În acest caz, de la nevoia elevilor de a găsi experți, mentori, stagii de voluntariat, de practică sau de internship, pentru a-și dezvolta abilitățile de viață aferente pasiunilor sau gândurilor profesionale pe care ar dori să și le dezvolte din acest punct de vedere. Știam că acești elevi au acces la acest tip de experiențe doar prin intermediul cunoștințelor, profesorilor sau părinților, iar în situația în care nu sunt conectați social, elevii sunt privați de această oportunitate. Am pornit cu un sondaj la drum și sondajele ne-au arătat cât de gravă este problema și nevoia despre care discutăm concret. Tinerii cu vârste între 12 și 15 ani, într-o proporție extrem de redusă, de doar 3%, au avut acces la astfel de stagii de internship sau de practică sau de voluntariat. Mergem apoi la liceeni. La vârstele de 14-18 ani, procentul crește la 10%, total insuficient. În rândul studenților, așadar, până la vârsta de 21 de ani, procentul crește ușor la 13% și abia la tinerii cu vârste între 21 și 24 de ani regăsim un procent semnificativ, de peste unu din patru. Această nevoie s-a tradus în crearea de către INACO a platformei internii.ro. Aceasta se adresează atât tinerilor, în special elevilor, cât și companiilor. Noi adresăm această invitație companiilor, instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale de a crea un cont pe platforma internii.ro, care nu presupune absolut niciun cost, dar presupune foarte multă dorință de a întinde o mână de ajutor tinerilor care sunt în căutarea unor astfel de experți, de mentori sau de experiențe decupate din economia reală. Dorința noastră este aceea de a conecta tinerii cu piața reală și de a evita alegerea greșită a liceului sau a facultății sau a meseriei.
Andreea Daraban: Cum este structurată platforma?
Andreea Paul: Noi îi spunem cea mai simplă platformă, de accesare cu două clickuri. Deci elevul este la două clickuri distanță de accesul la o companie sau domeniu de activitate pe care elevul ar dori să îl descopere. În primul rând, companiile sunt invitate să-și creeze un cont, care nu durează mai mult de două minute și care facilitează accesul la informațiile puse la dispoziție de către companii. Mă refer, în special, la datele de contact, telefon, e-mail, respectiv, o foarte scurtă descriere a profilului, a domeniului de activitate a respectivei companii, astfel încât elevul să poată să opteze pentru experiențe variate. Sigur, mulți copii știu ce și-ar dori să experimenteze, dar foarte mulți nu pot încă să răspundă la întrebarea ce fel de meserie li s-ar potrivi, ce fel de profil, la liceu sau la facultate, ar fi potrivit pentru dezvoltarea lor sau pur și simplu ce fel de abilități trebuie să-și dezvolte în viitor. Și atunci, genul acesta de contact cu economia reală le facilitează dezvoltarea abilităților de viață, la modul generic, pentru că orice experiență, orice conexiune cu economia reală deschide extrem de multe ferestre de oportunitate tinerilor de pe băncile școlii. Și noi asta încercăm să facem, la două clickuri distanță.
Andreea Daraban: Așadar, vârsta minimă la care un elev poate accesa un internship sau o activitate de voluntariat este 12 ani.
Andreea Paul: Noi așa am gândit-o, pentru elevii de gimnaziu, dar mai ales pentru elevii de liceu. De ce spunem elevi de gimnaziu? Extrem de multe materii se axează acum pe proiecte de învățare. În acele proiecte, copiii sunt invitați să discute cu experți în domeniu. Vă dau un exemplu: la Biologie, un tânăr își alege un proiect de biotehnologie și atunci are nevoie de o companie sau de experți care activează în respectivul domeniu și să înțeleagă rolul acestei biotehnologii în viața de zi cu zi. Dar elevii nu știu să caute, nu știu cum să ajungă la acețti experți și la aceste companii. Asta face platforma internii.ro. Și asta încercăm să transmitem și unităților de învățământ. Încercăm să integrăm cât mai multe domenii de activitate, aferente tuturor materiilor care se predau în școală și care să le faciliteze copiilor descoperirea, învățarea prin experimentare, prin contactul cu economia reală, pentru că asta cred că lipsește fenomenului de învățare din unitățile de învățământ. Accesul este gratuit pentru utilizatori, atât pentru elevi, cât și pentru companii. Iar platforma a fost creată integral de o echipă de voluntari ai comunității din INACO și de către IT-ști și agenții care ne-au susținut în popularizarea acestei platforme, pro bono, și le mulțumim foarte mult din acest punct de vedere.
Andreea Daraban: Câte companii sau instituții publice sunt înscrise în prezent pe platformă?
Andreea Paul: Până acum sunt peste 30 de companii înscrise. Scopul nostru este ca atunci când trecem de pragul de 100 de companii să intrăm într-un dialog structurat cu Ministerul Educației Naționale și cu inspectoratele școlare din județele țării ca să ducem acest proiect la nivel național. Scopul nostru este să să le asigurăm elevilor companii din zonele foarte apropiate de școala unde ei învață și asta presupune un efort, din punctul nostru de vedere, de a populariza platforma internii.ro, în mediul economic, astfel încât companii din toate colțurile țării să fie prezente din cât mai multe domenii de activitate pe platforma noastră. Acesta este un efort de durată, care ține de voluntarii INACO. De cealaltă parte, vrem ca profesorii, părinții să afle că s-a născut această platformă, care integrează cât mai multe domenii de activitate și companii care să le faciliteze elevilor experiențe reale.
Andreea Daraban: Cum sunt verificate și validate informațiile despre aceste programe de internship pe care le furnizează platforma? Există vreo metodă de control pentru asigurarea calității acestora?
Andreea Paul: Din punctul acesta de vedere, noi monitorizăm tot cu voluntarii INACO, veridicitatea informațiilor introduse, iar elevilor le deschidem posibilitatea de a oferi rating companiilor, pentru a avea astfel un indicator calitativ de apreciere a rezultatului experienței copilului sau tânărului în compania respectivă. Deci o formă foarte simplă de rating, de evaluare, pe care elevul, care a fost găzduit de către o companie sau care a interacționat cu o anumită companie, să o poată oferi, un feedback pe platformă. Acest lucru facilitează următorilor elevi alegerea acelor companii care sunt cel mai bine evaluate.
Andreea Daraban: Există adresabilitate din partea companiilor?
Andreea Paul: Fiind un proiect la început de drum, e foarte greu să răspund pe îndelete la această întrebare, pentru că ea rămâne deschisă și pentru noi, pentru echipa de voluntari a INACO, dar sunt convinsă că o să găsim împreună soluții. Noi cînd am pornit la drum, am pus foarte mult acces pe simplitate, pe simplificarea accesului elevilor la aceste companii. Am vrut să nu hiper-birocratizăm procesul de a deschide ușa elevilor pentru stagiile acestea de practică sau de voluntariat sau de mentorat. Și atunci am simplificat la maximum, elevii se află la două clickuri distanță de platforma internii.ro.
Andreea Daraban: Din zona Moldovei aveți deja înscrise companii?
Andreea Paul: Foarte puține, dar ne așteptăm să activăm prin intermediul dumneavoastră și nu numai, în toate regiunile țării, pentru că am pornit la drum cu această misiune. Sunt invitate toate companiile, din toate județele regiunii Moldovei, să se alăture acestui demers voluntar.
Andreea Daraban: De ce este important ca un tânăr să facă activități de voluntariat sau stagii de practică?
Andreea Paul: Pentru că avem o realitate teribilă de gestionat. La momentul absolvirii liceului sau a facultății, în procente incredibil de mari, peste trei sferturi dintre absolvenții de studii superioare activează în viața profesională reală în alt domeniu decât în cel pentru care s-au pregătit. Și atunci, fie este vorba despre oportunitate, fie despre alegerea greșită a domeniului de activitate. Multe dintre explicațiile acestor alegeri greșite sunt cauzate de lipsa consilierii vocaționale, de lipsa consilierii în carieră sau de lipsa experienței practice. Consilierii vocaționali și de carieră lipsesc în școală. Gândiți-vă că avem, în medie, 800 de elevi pe umerii un consilier școlar, într-un singur an. Este inuman și imposibil să poți să le deservești acest interes. Și atunci am venit cu această platformă în anul 2025, care să completeze efortul nostru și chemarea noastră adresată Ministerul Educației de a întări calitatea și numărul consilierilor de carieră, consilierilor școlari și consilierilor vocaționali din unitățile de învățământ. Platforma aceasta merge, oarecum, pe un drum paralel, dar în directă conexiune cu eforturile consilierilor vocaționali și școlari.
Andreea Daraban: Voluntariatul nu atrage, după sine, vechime în muncă, dar constituie experiență profesională.
Andreea Paul: Să știți că există un cadru legislativ pe care îl va sintetiza Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, instituție care s-a alăturat eforturilor INACO pe această platformă și care ne vor descrie cât de multe stimulente și cât de multă legislație există în avantajul companiilor și al elevilor deopotrivă. Sunt inclusiv subvenții acordate companiilor private care acceptă elevii în stagii de practică. Dar sigur că toate acestea se vor regăsi pe blogul internii.ro. Așteptăm aceste sinteze pe care ni le-a promis Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Fac o foarte mică paranteză. Acum 8 ani porneam la drum cu un alt proiect inovator intitulat SMART LAB, primul laborator educațional digital inteligent pe care l-am creat în școlile publice din România. Și atunci am pornit extrem de greoi. Astăzi, acest proiect este scalat la nivel național în Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Întotdeauna începutul este extrem de greu. Am senzația unei căruțe pe care o împingem la deal cu voluntarii INACO, dar cu foarte multă bunăvoință și deschidere. Încercăm să extindem și proiectul internii.ro la nivel național.
Andreea Daraban: Angajatorii acordă importanță experienței de voluntariat sau stagiilor de practică atunci când recrutează candidați?
Andreea Paul: Ei sunt extrem de dornici în măsura în care au în departamentele de resurse umane oameni deschiși să se ocupe de acești elevi, oameni care au timpul necesar. Timpul este cea mai scumpă resursă a angajaților din aceste companii private. Așadar, nu au această disponibilitate, dar din ce în ce mai mulți antreprenori, mai ales companiile mari, înțeleg nevoia de a deschide ușa către elevi și către tineri pentru a avea în anii următori forța de muncă bine calificată pentru joburile pe care ei le oferă pe piața muncii. Noi însă nu discutăm despre joburi, discutăm despre experiențe practice, pentru elevii care încă învață, care trebuie să-și aleagă un parcurs educațional și care să servească visului profesional al respectivului tânăr. Poate că unii știu ce vor să facă în viață, alții însă nu. Și atunci această experimentare facilitează, de fapt, alegerea parcursului educațional corect. Și companiile vor fi în definitiv câștigate și societatea în ansamblu, dacă din ce în ce mai mulți tineri vor găsi un parcurs potrivit profilului lor profesional. Și rolul experimentării este esențial, pentru că răspunsul la întrebarea: Asta mi se potrivește? este la fel de important ca și răspunsul la întrebare: Asta nu mi se potrivește. Și nu trebuie să ne supărăm pentru treaba aceasta, ci pur și simplu să facilităm cât mai multe experiențe tinerilor.
Andreea Daraban: În ce măsură considerați că experiențele de voluntariat sau stagiile de practică pot influența alegerea unei cariere și succesul profesional ulterior?
Andreea Paul: Toate aceste stagii de voluntariat, de practică, de internship, de mentorat ne formează ca oameni, ne completează educația din școală. Aceste abilități de a colabora, de a comunica, de a lucra în echipă, de a accepta interculturalitatea, diversitatea umană, diversitatea profesională, diversitatea de expertiză sau de abilități completează profilul acestor tineri care se pregătesc la un moment dat, fie să dea la o facultate, fie să intre pe piața muncii. Asta încercăm să le facilităm generațiilor tinere, acest tip de experiență și de dezvoltare, de abilități de viață, care lor să le permită să fie definitiv împliniți și fericiți profesional.
Varianta audio a interviului: