Umberto Eco va fi înmormântat astăzi
Publicat de gabrielarotaru, 22 februarie 2016, 12:10
22 februarie – Funeraliile filosofului italian Umberto Eco au loc astăzi, la un castel din Milano. Ceremonia funerară laică este programată la ora 16, ora României, în Castelul Sforzesco, un edificiu din secolul al XV-lea pe care Umberto Eco îl vedea de la fereastra casei sale, precizează La Repubblica. Soţia celebrului filosof italian, Renate, şi fiica acestuia, Carlotta, nu au făcut nicio declaraţie pentru presă.
„Dorinţa lui Umberto Eco privind funeraliile laice era în concordanţă cu viaţa sa, care a fost profund laică”, a declarat coordonatorul editorial al scriitorului, Mario Andreose.
Scriitorul italian Umberto Eco, specialist în semiotică, autorul celebrelor romane „Numele trandafirului” şi „Pendulul lui Foucault”, a decedat vineri seară la vârsta de 84 de ani.
Filosoful Umberto Eco, supranumit „părintele semioticii interpretative”, profesor emerit al Universităţii din Bolonia şi fondator al Departamentului de comunicare al Universităţii din San Marino, a decedat în locuinţa sa din Piaţa Castello, Milano. Umberto Eco suferea de câţiva ani de cancer.
Născut în orăşelul Alessandria, în nordul Italiei, pe 5 ianuarie 1932, Umberto Eco a devenit celebru cu romanele „Il nome della rosa / Numele Trandafirului” (1980) şi „Il pendolo di Foucault / Pendulul lui Foucault” (1988). Ultima carte publicată în viaţă de filosoful italian a fost „Anno zero / Numărul zero”, publicată în 2015.
20 februarie – Umberto Eco, unul dintre cei mai importanți scriitori și gânditori contemporani, s-a stins din viață.
Autorul celebrului roman Numele trandafirului, a decedat la vârsta de 84 de ani, au anunțat membri ai familiei, preluați de presa italiană. Regretatul filosof, scriitor și semiotician suferea de cancer de mult timp.
Născut la Alessandria, regiunea Piemont, nordul Italiei, în 1932, Umberto Eco a studiat la Torino, unde și-a luat licența în estetică.
Eco a fost educat ca romano-catolic în Societatea St. Francis de Sales, iar în operele sale, precum și în interviuri, a făcut referire la acest ordin și la fondatorul lui.
A predat semiotică la Universitatea din Bologna și a fost profesor la cele mai faimoase universități din lume.
În 1988 a fondat Departamentul de Comunicare al Universității din San Marino, iar din 2008 devenise profesor emerit al Școlii Superioare de Studii Umaniste la Universitatea din Bologna.
A devenit cunoscut odată cu publicarea primului său roman, Numele trandafirului (Il nome della rosa, 1980), în care se regăsesc elemente de semiotică, elemente biblice, studii medievale și teorie literară. Pe lângă notorietate, romanul i-a permis lui Umberto Eco să facă și avere. Numele trandafirului a fost ecranizat în 1986, cu Sean Connery, Christian Slater în rolurile principale.
Umbertă Eco a scris romane, eseuri, tratate academice, critică literară, cărți pentru copii și este considerat unul dintre cei mai importanți gânditori contemporani.
Ultimul roman al lui Umberto Eco, „Numărul zero”, a apărut tot anul trecut.
Acțiunea se petrece în 1992 și este narată de Colonna, un jurnalist care lucrează pentru un ziar din Milano. Cartea, tradusă și în românește, este o satiră a culturii corupției din Italia, dar și a moștenirii fasciste. (bucurestifm.ro/ FOTO west46thmag.com)