Mănăstirea Nicoreni (Basarabia)
Publicat de nicolaetomescu, 11 ianuarie 2016, 13:28
În urmă cu 23 de ani, primăria din satul Nicoreni-raionul Drochia/Basarabia atribuia un lot de pământ (fosta Tabără de odihnă[1]), din preajma localităţii, pentru întemeierea aşezământului monahal, atunci stabilindu-se primii nevoitori – în frunte cu părintele stareţ Arhimandrit Rafail (Bodiu).
Mănăstirea Nicoreni[2], înființată în vara anului 1992 (13 iulie), cu hramul „Sf. Prooroc Ilie”, înfloritoare datorită bunei administrări[3] a părintelui stareţ, sârguinţei obştii[4], sprijinului venit din partea numeroşilor ctitori şi/sau credincioși, dispune de o bibliotecă doldora de literatură bisericească (îndeosebi acatiste, canoane și cărți de slujbă – toate în limba rusă).
Construcția bisericii de vară (două nivele[5], iar la fiecare nivel câte trei altare[6]), începută în anul 1993, îmbină stilul rusesc cu elementele arhitecturii moldovenești tradiționale.
[1] Construită în anul 1975 și închisă în anul 1991… În 1994, în cantina fostei tabere s-a sfințit biserica cu hramul în cinstea icoanei Maicii Domnului „Portărița”… Cele două corpuri de case au adăpostit chiliile călugarilor și câteva chilii pentru pelerini…
[2] Situată la o distanță de aproximativ 180 km de Chișinău/capitala celui de-al doilea stat românesc, trecând prin Bălți, la 12 km vest de orașul Drochia…
[3] Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” deţine, în proprietate, 100 ha de pământ, utilaj agricol performant, are crescătorii de păsări și animale, prisacă, livadă, vie, câteva sere pentru legume etc.
Pe teritoriul aşezământului monahal funcţionează și un atelier de prelucrare a lemnului, unde se confecționează rame, iconostas, alte articole bisericeşti de calitate superioară…
[4] Obştea mănăstirii înseamnă călugări şi ascultători… Tot aici, după cum aminteam, se află câteva încăperi destinate pelerinilor care sosesc din locuri îndepărtate (inclusiv din Ucraina), pentru a lua parte la acatistele și slujbele oficiate de părintele Rafail, socotit tămăduitor de boli.
[5] Timp de 5 cinci ani a fost ridicat nivelul întâi. Slujbele se țin, potrivit tipicului, cu miezonoptică, Ceasurile și Liturghie spre dimineață. De asemenea, a fost construită, în 1996, o trapeză încăpătoare cu bucătărie, iar din vara anului 1998 trapeza interpretează (doi pictori din Drochia) realitatea în imagini vizuale, în stil neobizantin…
[6] O catedrală cu șase altare reprezintă o raritate, doar la Mănastirea Hâncu biserica dispune de șapte altare…