Zilele Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani. Moment artistic dedicat aniversării Radio Iași 75
Publicat de Iuliana Bubuianu, 8 octombrie 2016, 11:37 / actualizat: 8 octombrie 2016, 13:22
7 – 9 octombrie este perioada în care Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani realizează, în cadrul celei de a XI-a ediţii a Zilelor acestei scene din nordul ţării, un showcase din propriul repertoriu. Manifesările au ca slogan Teatrul „Mihai Eminescu” – un teatru al comunităţii.
Primul episod al manifestărilor prin care scena botoşăneană se celebrează este dedicat celui mai vechi şi important partener media al teatrului: Radio Iaşi, organizaţia media din Moldova care la 2 noiembrie va împlini 75 de ani.
Este un semn de prețuire și o recunoaștere a performanței practicate de-a lungul întregii sale existențe, o subliniere a îndeplinirii misiunii sale publice, inclusiv în domeniile cultural și educațional.
Cu această ocazie, vineri 7 octombrie, reprezentanţii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani au acordat postului nostru de radio o DIPLOMĂ DE PRIETEN AL TEATRULUI BOTOŞĂNEAN, pe care directorul teatrului, scriitorul şi publicistul Traian Apetrei i-a înmânat-o, la finalul spectacolului, jurnalistei Claudia Iacob-Crăcăleanu, managerul Radio Iaşi.
Pe parcursul lunii octombrie, în cadrul Zilelor Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, vor urca pe scena acestei instituţii culturale trupe ale teatrelor din Iaşi, Piatra Neamţ şi Focşani.
Această serie de manifestări organizate de teatrul botoşănean, pe parcursul lunii octombrie subliniază, de asemenea, împlinirea a 200 de ani de la punerea în scenă a primului spectacol în limba română, în casele hatmanului Constantin Ghica. Evenimentul avusese loc la Iaşi, la iniţiativa cărturarului Gheorghe Asachi. Conform documentelor istorice şi textelor pe această temă din volumul „Teatrul românesc. Privire istorică” (volumul I), de Ioan Massof, premiera producţiei „Mirtil şi Hloe” după Salomon Gessler şi Jean Pierre Clovis de Florian este datată 27 decembrie 1816.
Autor: ALEX ACIOBĂNIŢEI