IMPERMEABILUL – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (29.05.2016)
Publicat de Andreea Drilea, 29 mai 2016, 07:23
Deși impermeabilul a fost purtat pe scară largă în timpul Primului Război Mondial și a devenit celebru datorită micului și marelui ecran, se pare că, indienii din Amazon au fost primii care au găsit o modalitate de a se feri de ploaie – își impregnau hainele și incălțămintea cu o substantă extrasă din arborele de cauciuc.
Această invenție a ajuns, în secolul al XVI-lea, și în Europa, adusă de exploratori și imbunătătită permanent, iar în secolele care au urmat, chimiștii și industriașii au testat nenumărate metode prin care să obtină materiale rezistente la apă, ușoare, dar și ieftine. Reușite care merită menționate sunt cele ale francezului François Fresneau (1748) și ale scoțianului John Syme (1815) care au revoluționat industria textilă prin introducerea materialelor impregnate cu o soluție cauciucată. Acest proces, insă, făcea hainele grele și rigide, iar în zilele cu temperaturi mai ridicate, acestea deveneau moi și lipicioase și nu lăsau corpul să respire.
Scoțianul Charles Macintosh a găsit o altă metodă, pe care a și patentat-o, în 1823. A dizolvat cauciucul în naftalină, iar cu lichidul obținut impregna stofa din care erau confecționate hainele. Anul următor a început fabricarea pe scară largă a hainelor astfel tratate, armata britanică fiind principalul beneficiar.
În anul 1879, englezul Thomas Burberry a brevetat o țesătură care nu permitea pătrunderea apei printre fibre, numită „gabardin”, pe care a folosit-o la fabricarea impermeabilelor armatei britanice în 1901, dar și a hainelor sport și a jachetelor agricultorilor.
Dacă în anii ’40-‘50 trenciul era la mare modă printre bărbati, în anii ’60 -’70 el a fost adoptat de toată lumea, inclusiv de adepții curentului „Mod” (modernist) în Marea Britanie. Actorii și marii designeri au fost cei care au dus această piesă vestimentară, apărută din necesitate, pe culmile gloriei.
Tot atunci a fost inventată o haină cerată, în primul rând pentru marinari, mai usoară și mai rezistentă la apă, care să inlocuiască vestele din bumbac, îmbibate cu ulei, grele și incofortabile. În anii 70 au atins culmea gloriei, ieșind din atelierele celebrilor Yves Saint Laurent, Mary Quant sau Anne Marie Beretta, supranumită „regina ploii”. Următoarea oprire a fost pe platourile de filmare și în cabinele actorilor celebri ca Humphrey Bogard în „Casablanca”, Peter Falk în rolul detectivului Columbo, Peter Sellers în seria „Pantera roz”, Audrey Hepburn în „Mic dejun la Tiffany”, Alain Delon, Romy Schneider, dar și de personajele benzilor desenate, Batman și X-man.
Impermeabilul de plastic transparent a lui Coco Chanel a fost popularizat tot de un film „Le Quai des brumes”, 1938 și preluat și de alți creatori de modă.
Varianta audio:
(Foto – tropicaltanjoplin.com, independent.co.uk, protopluses.com, highsnobiety.com)