InfoImobiliar #6 – Alegerea constructorului
Publicat de Lucian Bălănuţă, 6 martie 2019, 08:14 / actualizat: 6 martie 2019, 9:18
Alegerea constructorului responsabil de execuţia casei este o etapă care necesită un timp îndelungat de reflecţie. Un constructor bine cotat are de obicei lucrări programate pentru toate lunile de primăvară, vară şi început de toamnă. Experienţa şi seriozitate sunt principalele argumente pe care un beneficiar ar trebui să le ia în calcul atunci când caută un constructor. Atunci când intervine şi preţul în această ecuaţie apare şi recursul la meşteri de tot felul, în încercarea unei încadrări forţate în buget. Este recomandat să ceri să vezi construcţiile anterioare din portofoliul echipei de constructori. De asemenea, o echipă care lucrează curat şi îngrijit arată responsabilitate faţă de protecţia obiectelor şi de execuţia în ansamblu.
Revenind la preţuri, în general, pentru o casă pe structură de cărămidă, la cheie, cu finisaje standard preţurile ajung undeva la 375-400 de euro per metru pătrat construit. Preţul manoperei ajunge undeva la 100 de euro per metru pătrat construit, iar restul îl constituie materialele. O echipă cu experienţă beneficiază de multe discounturi de la marile depozite de materiale de construcţii, însă dacă se optează pentru o negociere strict pe manoperă, atunci beneficiarul trebuie să îşi facă o reţea proprie de consilieri de vânzări pentru a consulta cele mai bune oferte. Este şi cazul lui Gabi, tânărul care construieşte în aceste zile o casă în comuna Miroslava din judeţul Iaşi:
[quote align=”center” color=”#999999″]
– În primul rând am ținut cont de partea financiară, ca să fiu mulțumit și m-am orientat către cineva de încredere, cineva cunoscut, în speță un membru al familiei. M-am bazat pe relația de rudenie și pe seriozitatea care apare în baza acestei relații.
– Știu că sunt anumite materiale care trebuie puse la dispoziția constructorilor cu două sau trei săptămâni înainte…
– Fierul beton pentru armarea centurilor și a temeliei și scândura pentru cofrat, iar apoi betonul.
– Ai persoane cunoscute care vin din când în când să observe construcția?
– Părinții, soția și câțiva prieteni apropiați.
– Presupun că ai și un diriginte de șantier.
– Sigur că da. Fără diriginte nu se poate efectua nicio construcție.
[/quote]
Dilemele nu se sfârşesc odată cu agrearea unui preţ pentru execuţia casei. Intervine, în cazul de faţă, discuţia privin modul în care trebuie efectuată plata. Recomandăm, în cazul de faţă, ca banii să fie viraţi etapizat, astfel încât să nu se ajungă la un avans considerabil. Aşadar, trebuie agreate etapele efecutării plăţilor de comun acord cu constructorul.
În perioada 25 februarie – 31 martie 2019, în zilele de luni, miercuri, vineri începând cu ora 8:15 și duminică de la 10:15, Radio Iași și Kazan te invită să asculți rubrica InfoImobiliar. Pentru a participa la concursul cu întrebări din rubrica zilei, fii prompt și sună la 0232 258 900 sau 0232 259 900, răspunde corect la întrebarea prezentatorului, iar Kazan te premiază cu vouchere pentru a cumpăra produse Kazan pentru casa ta. Intră în showroom-ul Kazan – Soluţii complete pentru confortul tău – din Iași, bd. Metalurgiei, nr. 8, și descoperă ofertele la gama de obiecte sanitare, gresie și faianță.