Becul – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (2.04.2016)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 2 aprilie 2016, 15:56
Becul este fără îndoială una dintr cele mai importante invenții din toate timpurile. Îl folosim peste tot, în casele noastre, la locurile de muncă, chiar și pe stradă, pentru a crea lumină.
Becul este un obiect electric ce produce lumină cu ajutorul unui filament încălzit, de un curent electric ce trece prin acesta, la o temperatură foarte ridicată până când acesta strălucește. Filamentul fierbinte este protejat de oxidare cu un bulb de sticlă sau cuarț umplut cu un gaz inert sau vidat.
Sir Humphry Davy a început să lucreze la proiectul sau încă din 1802, de când a inventat o baterie electrică, cea mai puternică baterie electrică din lume la acea vreme. Davy a reușit să creeze o lumina incandescentă legând la curent o fâșie subțire de platină, metal ales deoarece avea un punct de topire extrem de ridicat. În 1809 a inventat primul bec, o lampă electrică. Davy a realizat o conexiune electrică între două tije de carbon legate la o baterie. Lumina era totuși prea mică și Sir Humphry Davy nu a fost creditat pentru invenția becului, dar a oferit o nouă viziune și a ajutat la dezvoltarea becului.
După un timp mai îndelungat, în anul 1860, un fizician și chimist englez Sir Joseph Wilson Swan (1828-1914) a fost determinat să elaboreze o lumina electrică de lungă durată. Acesta a descoperit că filamentul de hârtie carbonică este funcțional, dar nu are o durată de viață prea ridicată. În 1878, și-a prezentat noile sale lămpi electrice în Newcastle, Anglia. În anii 1880, Swan a fost capabil să-și deschidă o fabrică de becuri.
Cei mai mulți oameni știu că Thomas Alva Edison este inventatorul becului. Inventator, om de știință și om de afaceri american, Edison este cel care a inventat primul bec practic. În 1879, a descoperit că un filament de carbon într-un bec fără oxigen strălucea, dar nu ardea mai mult de 13.5 ore. În cele din urmă, Edison și echipa sa au descoperit că un filament de bambus carbonizat poate arde mai mult de 1 200 de ore. Aceste realizări au dus la dezvoltarea becurilor din zilele noastre.
Istoricii spun că invenția becului nu îi aparține lui Thomas Edison și au creat o lista cu 22 de inventatori care au realizat ceva ce se aseamănă cu becul. Cu toții au venit cu ideea de a produce lumina din electricitate. Totuși, Edison a primit creditele pentru invenția becului datorită unei combinații a trei factori: un material incandescent eficace, o vidare mai bună a bulbului și o rezistentă mai mare ce a făcut ca distribuția puterii de la o sursă centralizată să fie mai fiabilă din punct de vedere economic.
Invenția becului a venit ca un proces. Chiar dacă nu putem numi o singură persoană pentru invenția becului, fiecare din acești inventatori au contribuit la dezvoltarea becului și dețin o parte din succesul sau.
Sursa Foto: aliexpress.com, neiloseman.com, greenlivingideas.com