Hârtia – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (30.01.2016)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 30 ianuarie 2016, 18:30
Astăzi la Inventicomania vorbim despre un material cu o mie de întrebuințări! HÂRTIA!
Popoarele cele mai vechi scriau pe materile rigide: sumerienii, de exemplu, foloseau tăbliţele de argilă; vechii egipteni-piatră.Cu timpul însă, au fost inventate materiale noi pe care se putea scrie: papirusul, de pildă, sau pergamentul.
Papirusul se extrăgea din tulpina plantei cu acelaşi nume, care creştea pe malul Nilului: se tăia în fâşii înguste care erau suprapuse şi încrucișate în aşa fel încât să formeze o foaie.
Pergamentul, în schimb, se obținea din pielea de miel, de oaie sau de capră, macerată în var și apoi uscată și netezită.
Însă cum se obținea hârtia în cele mai vechi timpuri?
Din stofă, scoarță de copac și paie: din aceste materiale chinezii au reușit să fabrice hârtie în secolul I după Hristos. Ei au ținut însă mult timp secret procesul de fabricație , care a ajuns în Occident de abia după secolul al VII-lea. Iată cum procedau: se puneau la macerat în apa zdrentze și fibre vegetale; în momentul când deveneau terci, în acest amestec se introducea un grilaj din fir metalic. Se extrăgea, se presă până ce amestecul se transformă într-o foaie subțire, se atârnă la uscat și…gata!
Iar astăzi?
Astăzi producția de hârtie, folosită mai ales pentru realizarea de cărți și ziare, a crescut extrem de mult.
Hârtia se fabrică mai ales din pastă de lemn, cu ajutorul unor aparate în măsură să producă cantități foarte mari , cu o viteză de-a dreptul impresionantă.
Pentru a reduce numărul copacilor tăiați pentru producerea hârtiei, s-a inventat un procedeu care permite fabricarea din altă hârtie, prin reciclare.
Încă se studiază modalitatea prin care ar putea fi obținută din alte fibre vegetale, ca de exemplu din sfeclă de zahăr sau din porumb.
Sursă foto: archillapaper.com