Internetul – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (7.02.2016)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 7 februarie 2016, 19:18
Termenul internet provine din împreunarea artificială și partială a două cuvinte englezești: interconnected = interconectat și network = rețea.
Istoria internetului poate fi condensată într-o serie de momente-cheie, puncte de reper pe parcursul celei mai spectaculoase evoluții tehnologice din istoria umanitătii.
A fost inițial dezvoltat de “DARPA – (Defense Advanced Research Projects Agency)” că un mijloc de schimb de informații privind cercetarea în domeniul apărării între universități implicate și facilități de cercetare în domeniul apărării. Inițial au fost doar site-uri de e-mail și FTP, precum “Usenet”, unde oamenii de știință puțeau pune întrebări și să își răspundă reciproc. Acesta a fost numit “ARPANET – (Advanced Research Projects Agency Network)”.
Conceptul a fost dezvoltat începând din 1964, iar primele mesaje au fost transmise între UCLA și Institutul de Cercetare Stanford în 1969.
Leonard Kleinrock de la MIT a publicat, în anul 1961, prima lucrare despre teoria pachetului de comutare (această fiind esențială pentru a lucra pe internet). Ray Tomlison a introdus rețeaua de e-mail în 1972. A fost primul sistem de mesagerie care a permis trimiterea de mesaje pe rețea între utilizatori. Odată ce conceptul s-a dovedit eficient, organizațiile implicate au început să stabilească câteva reguli de bază pentru standardizare. Una dintre cele mai importante a fost protocolul de comunicare, TCP/IP, dezvoltat de Vînt Cerf și Robert Kahn în 1974. O versiune comercială a ARPANET, cunsocută şi sub numele de “Telenet” a fost introdusă în 1974, fiind considerată de mulți primul furnizor de servicii internet (ISP).
În 1990 Tim Berners-Lee a dezvoltat HTML, limbajul ce a adus o contribuție uriașă la modul de vizualizare și navigare a internetului de astăzi. El a specificat aplicabilitatea tehnologică și construcția lingvistică din HTML în timp ce lucra la CERN (o organizație stiintifică internațională cu sediul la Geneva, Elveția) și este principalul creditat pentru ușurință publicului de a utiliza adoptarea unei pagini web. Pe 5 august 1991 Tim Berners-Lee a introdus WWW (World Wide Web) pentru public.
Fără acești oameni, internetul nu ar fi existat: Larry G. Roberts a creat primele rețele de comunicare pe calculator de la distante lungi în 1965 și a proiectat ARPANET, sămânța din care internetul modern a început să crească în 1966. Bob Kahn și Vînt Cerf au inventat Transmission Control Protocol (TCP), în care se mută date de pe internet în 1972 și 1973.
Internetul a crescut impresionant de-a lungul anilor, în 31 martie 2011 ajungând la un număr total de aproximativ 2,095 miliarde de utilizatori (30,2% din populația globului). S-a estimat că în anul 1993 internetul transporta numai 1% din informația ce trecea prin telecomunicații, în 2000 acel procent a crescut până la 51%, iar până în anul 2007 mai mult de 97% din informația telecomunicata totală a fost transportată de Internet.
Îl folosim cu toții aproape zilnic – facem cumpărături pe Internet, ne informăm de pe Internet, comunicăm pe Internet, facem afaceri pe Internet, ne distrăm pe Internet, ce nu poate oferi Internetul? După unii, Internetul este cea mai tare invenție din istoria omenirii.
Surse foto: factor-tech.com
computing.co.uk