Ochelarii de soare – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (09.04.2016)
Publicat de gabrielarotaru, 9 aprilie 2016, 06:55
Pentru că vremea începe să fie din ce în ce mai frumoasă și soarele din ce în ce mai prezent și mai strălucitor, m-am gândit să aflăm astăzi cine și când a inventat ochelarii de soare! Dacă ochelarii de vedere ne ajută să ne corectăm, ochelarii de soare ne protejează ochii împotrivă razelor solare.
Ochelarii de soare sunt un instrument protectiv realizat special pentru a preveni lumina puternică a soarelui și energia foarte mare a luminii vizibile de la vătămarea ochilor sau discomfortul acestora.
Se spune că împăratul Nero se uită la luptele gladiatoriale prin smaralde. Totuși, se pare că acestea erau pe post de oglinzi. Ochelari de soare realizați din panorui plane de cuartz afumat, ce nu erau folosiți pentru corectarea vederii, ci pentru a proteja ochii de lumina, erau folosiți în China secolului XII sau posibil mai devreme. Există documente antice care descriu că judecătorii chinezi purtau ochelari de soare din cristal pentru a-și ascunde expresiile faciale în timpul interogării martorilor.
Pe la mijlocul secolului XVIII, în jurul anului 1752, James Ayscough a început să experimenteze cu lentile colorate. Ayscough credea că ochelarii cu nuanțe precum albastru sau verde ar putea corectă unele deficiente de vedere, neavând vreun interes în ceea ce privea protecția importiva razelor solare.
La începutul anilor 1900, folosirea ochelarilor de soare a devenit tot mai răspândită, mai ales printre vedetele de cinema. Se credea că purtarea ochelarilor era un mod de a evita să fie recunoscuți, dar un motiv alternativ la problemă era faptul că aveau ochii înroșiți de la relflectoarele puternice în fața cărora trebuiau să stea pe timpul filmărilor. Acest stereotip a persistat o bună perioadă și după îmbunătățirile în calitatea filmelor, dar odată cu introducerea filtrelor ultraviolet, această problemă a fost eliminată.
În anul 1929, Sam Foster a început producția în masă a ochelarilor de soare ieftini. El a descoperit o piață nouă pe plajele din Atlantic City, unde a început să-și vândă ochelarii. În 1937, s-a raportat că s-au vândut în jur de 20 de milioane de ochelari de soare, numai în SUA, dar s-a estimat că numai 25% din purtătorii de ochelari de soare aveau nevoie de aceștia pentru a-și proteja ochii.
Ochelarii de soare polarizați au apărut pentru prima data în anul 1936, când Edwin H. Land a început să experimenteze fabricarea de lentile cu filtrul Polaroid patentat chiar de el.
În zilele noastre, majoritatea persoanelor poartă ochelari de soare pentru a-și proteja ochii împotrivă razelor solare. De la copii la adulți, cu toții poartă ochelari de soare realizați pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele.
Profesioniștii în asistentă medicală recomandă protecția ochilor de fiecare data când soarele apare pe cer, pentru a ne proteja împotriva razelor ultraviolet și a luminii albastre, care pot cauza diferite probleme serioase de vedere.
(radioiasi/ FOTO fashioneyewear.co.uk, articles.mercola.com, becauseclothing.com)