Placa de păr – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (7.05.2016)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 7 mai 2016, 18:15
Odată cu venirea anotimpului cald, doamnele și domnișoarele dau o și mai mare atenție felului în care arată. Și pentru că orice femeie care se respectă are mare grijă de felul în care arată părul, pe lângă produsele cosmetice care asigură sănătatea podoabei capilare, sunt nelipsite din trusa de înfrumuseţare ustensilele de aranjare a părului!
Așa că astăzi o să vorbim despre o invenție care a schimbat lumea…femeilor: placa de întins părul!
Întinderea părului a reprezentat întotdeauna o provocare pentru femeile care doreau să își schimbe stilul, însă după apariția plăcii de păr micile piedici au fost înlăturate, iar astăzi placa de păr a devenit o ustensilă de bază pentru înfrumusețarea părului oricărei femei.
Placa de păr este o ustensilă folosită pentru a îndreptă părul ondulat. Este formată din două plăci metalice care, presate una pe cealaltă, conferă părului un aspect instins. Părul nu rămâne întins în permanență și poate fi readus în forma inițială aplicând apă.
Inventarea primei plăci de păr îi este atribuită lui Marcel Grateau. În anul 1872, Grateau a folosit tije metalice încălzite pentru a îndrepta părul. Astăzi, tehnică de stilizare a părului este denumită după inventator, tehnica “Marcel”.
Isaac K. Shero a inventat o placă de păr realizată din două plăci metalice pe care le încălzea și le presa una pe cealaltă. Shero și-a patentat invenția în anul 1909.
În anul 1912, cambinând ideile lui Grateau și Shero, Lady Jennifer Bell Schofield a inventat placa de păr cea mai asemănătoare cu cele din zilele noastre. Lady Schofield a realizat o placă de păr din două plăci metalice încălzite și prinse între ele cu ajutorul unor balamale.
De-a lungul anilor, s-au adus multe îmbunătățiri modelului inventat de Lady Schofield precum folosirea electricității pentru a încălzi plăcile metalice, controlul temperaturii sau abilitatea de a putea îndrepta părul umed.
Plăcile metalice au fost înlocuite cu sticlă și, mai apoi, cu ceramică. Noua versiune a ustensilei de întins părul este mai moale și nu deteriorează părul, spre doesebire de plăcile de metal sau de sticlă, care nu se încălzeau uniform și ardeau părul. Majoritatea plăcilor de păr de pe piață sunt fabricate din titan sau aluminiu și îmbrăcate cu unul sau mai multe straturi de ceramică. Această combinație oferă o viață a ustensilei mai îndelungată. Există și plăci fabricate în toataliate din ceramică, dar sunt foarte scumpe.
Plăcile de păr comerciale nu au fost disponibile pe piață până în anii 1990, dar acum sunt disponibile în magazinele de specialitate, în farmacii sau în magazinele generale din toată lumea.
Sursa Foto: teotrandafir.com, perfecte.ro