Telefonul mobil – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (10.01.2016)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 10 ianuarie 2016, 19:45
Vă mai amintiţi când aţi achiziţionat primul telefon celular? Fiecare are propria sa poveste în ceea ce privește dispozitivele mobile şi nu este exagerat să observăm că telefonul mobil reflectă stilul şi personalitatea utilizatorului său. În momentul de față este aproape imposibil de imaginat o lume fără convorbiri telefonice sau mesaje text şi este evident că standardele se vor schimba pe măsură ce tehnica va evolua.
Telefonul nu este o invenţie în sensul clasic al termenului, ci, mai degrabă, asocierea inovatoare a mai multor tehnologii, dintre care unele erau cunoscute încă din anii ’40 ai secolului trecut. Telefoanele portabile funcționează pe bază de unde electromagnetice, așa cum se întâmplă și cu radioul sau cu televiziunea.
În 1947, o invenție, decisivă pentru progresul tehnologic în domeniu, se produce odată cu descoperirea celulelor hexagonale pentru telefoanele de la Bell Labs, din Statele Unite ale Americii, care puțeau să trimită și să primească semnale din trei direcții.
Inventarea telefonului mobil este atribuită lui Martin Cooper (la vremea respectivă, director la compartimentul comunicare, în cadrul companiei Motorola), primul care a realizat un apel folosind un telefon celular, în aprilie 1973. Se spune că, în dimineață zilei de 4 aprilie 1973, în apropierea hotelului Hilton, din Manhattan (SUA), Cooper se află în stradă (părând ușor nervos) și ţinea în mână un obiect cam ciudat, voluminos cât o cărămidă, greu cam cât un laptop de astăzi, cu o antenă de aproximativ 10 centimetri. Mai avea în apropiere o echipă formată din șapte persoane, care îl ajutau cu un echipament destul de complicat, pentru a face primul apel telefonic, din afară unei mașini.
Trebuie spus că un fel de “strămoş” al telefonului mobil a fost telefonul de maşină, care nu putea fi transportat altfel, care trebuia încărcat de la motorul autovehiculului și care costă o adevărată avere. Cooper l-a ales cadestinatar al apelului pe Joel Engel, rivalul său, de la compartimentul de cercetare al Bell Labs, un specialist, de altfel, foarte respectat. Experiență a fost un succes, iar telefonul mobil începea să devină realitate. Se mai spune că Martin Cooper a mărturisit că ar fi fost inspirat de căpitanul Kirk, din serialul “Star Trek”. A fost nevoie să mai treacă o vreme pentru că telefoanele fără fir să fie suficient de miniaturizate pentru a fi cu adevărat “mobile”.
În 1983, Motorola a lansat pe piață americană primul telefon mobil veritabil – Motorola DynaTAC 8000X, în zece ani de cercetare, în acest scop, cheltuindu-se peste 100 milioane de dolari.
Astăzi, există mai multe dispozitive mobile decât populația globului la un loc. În drumul său pentru a-şi câștiga gloria, telefonul celular a trecut prin schimbări importante de design și de tehnologie incorporată, acest dispozitiv devenind una dintre cele mai de succes invenții ale secolului al XX-lea.
În mai puțin de douăzeci de ani, această tehnologie a cucerit globul, transformându-se într-o necesitate pentru mare parte a populației, asigurând comunicarea, indiferent de locație și de distante. Scopul inițial al acestor dispozitive a fost de a facilita telecomunicațiile, dar odată cu apariția SMS-ului (Short Message Service), din anii ‘90, telefoanele care incorporau acest serviciu au devenit un dispozitiv revoluționar, care permitea mai mult decât simplă comunicare de voce.
Telefoanele mobile sunt astăzi dispozitive care încorporează funcții precum cameră foto şi video, MP3 player, radio FM, dar permit şi conectarea la internet, prin intermediul rețelelor 3G şi 4G. Fiecare stadiu de dezvoltare a acestui telefon a asigurat o creștere a industriei, de la comunicarea simplă de voce și până la conexiunea la internet de tip WAP şi GPRS și, în ultimul timp, conexiunea la internet de mare viteză, arătând că telefoanele celulare sunt una dintre tehnologiile performanțe, de vârf, în industria începutului de secol XXI.
Lejeritatea pe care acest dispozitiv mobil a adus-o în viețile utilizatorilor a schimbat perspective, făcând că aflarea ultimelor noutăți, de la știri, până la piețe bursiere şi bancare, să vina extrem de rapid, cu o uşurinţă nebănuită anterior.
Țara în care telefoanele mobile se dezvoltă cu o viteză fantastică este, aşa cum era de aşteptat, Japonia, aici lansându-se tehnologia 3G cu mult înaintea țărilor europene. Studiile recente atestă faptul că viitorul în ceea ce privește tehnologia mobilă este reprezentat de sistemul de rețea 4G, sau a patra generație de mobile, care permite o reţea de acces avansată, cu semnale mai clare, la viteze mult mai mari (bandă largă de viteză foarte mare, de aproximativ 100 de ori mai rapidă decât tehnologia 3G) și o conectare performanță la internet. În momentul de față, tehnologia 4G este considerată un salt uriaş și o adevărată revoluție tehnologică în ceea ce priveşte industria telefoanelor mobile.
Telefonul mobil a reușit să schimbe viața a milioane de utilizatori, asigurând o comunicare rapidă și eficientă. Privind și din cealaltă perspectivă, a dezavantajelor, din ce în ce mai multe discuții sunt legate de influența extrem de nociva pe care o au radiațiile emise prin folosirea telefoanelor celulare, dar și radiațiile antenelor GSM, care favorizează apariția unor boli grave. Pe lângă aceste aspecte se suprapune și dependența pe care o dă acest apărat mobil utilizatorilor săi, de la dormitul cu el sub pernă, până la înlocuirea alarmei ceasului cu alarmă telefonului sau înlocuirea ceasului cu telefonul. Folosirea telefonului mobil în timpul șofatului distrage atenția, indiferent dacă sunt folosite căștile, handsfree-ul sau aparatul în șine.
În momentul de față este aproape imposibil de imaginat o lume fără convorbiri telefonice sau mesaje text și este evident că standardele se vor schimba pe măsură ce tehnica va evolua.
Text: Cristina Spînu / Voce: Bogdan Sălăvăstru
Surse Foto: http://cdn.trickswindow.com/
http://www.flaticon.com/
http://sfm.md