Originals – White Christmas – cu Bogdan Sălăvăstru
Publicat de cristinaspinu, 8 decembrie 2019, 10:07 / actualizat: 8 decembrie 2019, 13:25
“White Christmas” în interpretarea lui Frank Sinatra din 1944 avea să ajungă până pe locul 7 în Statele Unite, pe locul 5 și apoi pe 6 în decembrie 1945 și 1946. În 1992 apare și versiunea lui Michael Bolton pe albumul “Timeless The Classics”. Adrea Bocelli avea să facă o versiune proprie în anul 2009 pentru discul “My Christmas”.
Cu peste 50 de milioane de exemplare vândute, în interpretarea artistului american Bing Crosby, „White Christmas” nu este doar unul dintre cele mai frumoase cântece de Crăciun, ci și cel mai vândut single din toate timpurile, cu peste 100 de milioane de exemplare vândute în diferitele versiuni făcute după cea originală.
Recordul figurează chiar în prima ediţie a Cărţii Recordurilor, din 1955, şi a rămas neînvins până în prezent. Cântecul a fost auzit în premieră la radio pe 25 decembrie 1941, iar Bing Crosby l-a dedicat atunci victimelor de la Pearl Harbor, care fusese atacat cu doar câteva săptămâni înainte. Dar dincolo de aceste versuri festive și pline de speranță, se ascunde o poveste tristă.
A fost scrisă de Irving Berlin (același compozitor din spatele unor melodii celebre precum „Cheek to Cheek” sau „God Bless America”), un imigrant născut în Rusia, care nu a sărbătorit niciodată Crăciunul, fiind evreu. A scris „White Christmas” pentru un musical care în cele din urmă s-a transformat în filmul „Holiday Inn” și a ajuns să câștige un premiu Oscar pentru această piesă. În aul 1954, cântecul a fost ales pentru coloana sonoră a filmului omonim. „Visez la un Crăciun cu zăpadă/ Cu fiecare felicitare de Crăciun pe care o scriu/ Fie ca zilele voastre să fie fericite și luminoase/ Și fie ca toate Crăciunurile să fie cu zăpadă!”. În mod evident, aceste versuri ne trimit cu gândul la un Crăciun petrecut acasă, în sânul familiei.
https://youtu.be/w9QLn7gM-hY
Audio Originals – White Christmas:
Text adaptat și tradus de Bogdan Sălăvăstru. Surse: unica.ro; wikipedia.org și songfacts.com